Αντέχουν στα νερά τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα;

Σίγουρα δεν είναι μια κανονική κατάσταση στην οποία θα εμπλακεί με τη θέλησή του ο οδηγός, αλλά αν αυτό είναι αναπόφευκτο πως αντιδρούν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα;

Αντέχουν στα νερά τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα;

Σίγουρα δεν είναι μια κανονική κατάσταση στην οποία θα εμπλακεί με τη θέλησή του ο οδηγός, αλλά αν αυτό είναι αναπόφευκτο πως αντιδρούν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα;

Το πέρασμα του «Μπάλλου» από τη χώρα δημιούργησε πολλά προβλήματα και μεταξύ αυτών της κίνησης στους δρόμους. Πολλοί δρόμοι πλημύρισαν και κατέστησαν τη διέλευση αυτοκινήτων, δύσκολη ή έως και αδύνατη σε κάποιες περιπτώσεις. Η συγκεκριμένη κατάσταση που ζούμε σίγουρα δεν είναι αντιπροσωπευτική, αλλά μια ιδιαίτερη και αναμφίβολα δύσκολη. Ωστόσο, το ερώτημα που προκύπτει είναι κατά πόσο ένα αυτοκίνητο μπορεί να επιβιώσει κατά τη διέλευσή του από ένα πέρασμα με βαθύ νερό.

Τα πράγματα όσον αφορά τα αυτοκίνητα εσωτερικής καύσης είναι λίγο έως πολύ γνωστά, με τα όρια να θέτει η εισαγωγή του κινητήρα, από την οποία δεν θα πρέπει να το νερό  και να φτάσει στον κινητήρα. Αλλά τι ισχύει για τα νέας τεχνολογίας ηλεκτροκίνητα οχήματα που έχουν κάνει την εμφάνισή τους στους δρόμους μας. Σίγουρα, αυτό που χαρίζει ένα πλεονέκτημα στους ηλεκτρικούς κινητήρες είναι το γεγονός ότι δεν απαιτούν αέρα ή καλύτερα οξυγόνο για τη λειτουργία τους.

Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων είναι εξονυχιστικοί στις δοκιμές που κάνουν και δεν θα έθεταν προς πώληση ένα αυτοκίνητο που δεν θα μπορούσε να περάσει από μεγάλο όγκο νερού. Υπάρχει και το λεγόμενο «τεστ εμποτισμού», όπου τα αυτοκίνητα βρίσκονται μέσα σε μεγάλο ύψος νερού (όπως σε περίπτωση πλημμύρας), ώστε να διαπιστωθούν σημεία εισόδου του νερού στο εσωτερικό. Αυτό σημαίνει ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι απολύτως ασφαλή και για οδήγηση στη βροχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΟΔΗΓΗΣΗ ΣΤΗ ΒΡΟΧΗ

Σε κάθε περίπτωση, όλα τα μέρη από τα οποία περνάει υψηλή τάση είναι κρυμμένα βαθιά μέσα στο αμάξωμα, με μονώσεις που εξασφαλίζουν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς. Τέλος, ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η δοκιμή ποιοτικού ελέγχου που πραγματοποιεί η Tesla στο Shanghai Gigafactory και περιλαμβάνει και πέρασμα από νερό μεγάλου βάθους, όπως μπορείτε να δείτε και στο βίντεο που ακολουθεί.

 

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!