Οδηγώντας στη βροχή με ασφάλεια

Μερικές χρήσιμες συμβουλές για κίνηση σε βρεγμένο οδόστρωμα

Οδηγώντας στη βροχή με ασφάλεια

Μερικές χρήσιμες συμβουλές για κίνηση σε βρεγμένο οδόστρωμα

Το φθινόπωρο και ο χειμώνας χαρακτηρίζονται από έντονες βροχές και καταιγίδες και αυτές τις μέρες η κακοκαιρία επηρεάζει όλη τη χώρα με έντονα φαινόμενα. Τις μέρες με βροχή περισσότεροι επιλέγουν το αυτοκίνητο για την μετακίνησή τους, με αποτέλεσμα – σε συνδυασμό και με τις χαμηλές ταχύτητες – να παρατηρείται έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα στις μεγάλες πόλεις. Ας δούμε όμως πώς μπορούμε να μετακινηθούμε με ασφάλεια στο βρεγμένο οδόστρωμα και τι πρέπει να προσέχουμε.

Φρενάρισμα στη βροχή: Στο βρεγμένο δρόμο πρέπει να οδηγούμε με χαμηλότερες ταχύτητες και να κρατάμε μεγαλύτερη απόσταση από το προπορευόμενο όχημα, καθώς η απόσταση ακινητοποίησης (φρεναρίσματος) αυξάνεται. Εκτιμάται ότι ο χρόνος φρεναρίσματος διπλασιάζεται στο βρεγμένο, στα 4 δευτερόλεπτα, από 2 δλ. στο στεγνό. Σε παγωμένο βέβαια οδόστρωμα, ο χρόνος μπορεί να είναι και δεκαπλάσιος. Σημαντικό είναι τα ελαστικά μας να βρίσκονται σε καλή κατάσταση και να έχουν τη σωστή πίεση.

Υαλοκαθαριστήρες και φώτα: Το παρμπρίζ θα πρέπει να είναι καθαρό από βρωμιές, φύλλα από δέντρα, διαφημιστικά φυλλάδια κλπ. Επίσης οι υαλοκαθαριστήρες να είναι σε καλή κατάσταση και αν όχι να αντικατασταθούν. Όταν χρειάζεται να θέτεις σε λειτουργία τους υαλοκαθαριστήρες σημαίνει ότι η ορατότητα είναι περιορισμένη και άρα είναι αναγκαία η χρήση των προβολέων. Στα σύγχρονα αυτοκίνητα υπάρχουν προβολείς LED ημέρας και φώτα που ενεργοποιούνται αυτόματα όταν το φως είναι χαμηλό. Στα παλαιότερα όμως θα πρέπει να τα ανάψουμε όταν βρέχει.

Μεγάλες ποσότητες νερού στο δρόμο και υδρολίσθηση: Οι ελληνικοί δρόμοι είναι γεμάτοι από λακκούβες, οι οποίες όταν βρέχει γεμίζουν με νερό. Πέρα από το φόβο να καταστρέψουμε το ελαστικό ή τη ζάντα αν περάσουμε με ταχύτητα, υπάρχει ο κίνδυνος της υδρολίσθησης. Είναι το φαινόμενο κατά το οποίο το ελαστικό δεν μπορεί να διώξει την ποσότητα του νερού, με αποτέλεσμα να μην πατά σωστά στο δρόμο και το αυτοκίνητο να είναι ουσιαστικά εκτός ελέγχου του οδηγού. Σηκώστε απαλά το πόδι από το γκάζι, κρατήστε σταθερά το τιμόνι χωρίς να κάνετε απότομους ελιγμούς, μην πατήσετε έντονα φρένο και το αυτοκίνητο θα ξαναβρεί πρόσφυση μόλις το νερό φύγει από τους τροχούς.

Πλημμυρισμένοι δρόμοι: Αποφύγετε τα σημεία όπου υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση νερού, ιδίως αν αυτό κινείται με ταχύτητα. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος το αυτοκίνητο να παρασυρθεί και εσείς να εγκλωβιστείτε μέσα σε αυτό. Επιλέξτε μία εναλλακτική διαδρομή, ακόμη και αν θα κάνετε περισσότερα χλμ. Προσοχή: Όταν βρέχει δυνατά μην διασχίζετε με αυτοκίνητο τις ιρλανδικές διαβάσεις. Πρόκειται για σημεία στο οδικό δίκτυο όπου ο δρόμος διασταυρώνεται με χείμαρρο, χωρίς να υπάρχει γέφυρα. Επιλέγεται η πρόχειρη λύση της τσιμεντόστρωσης, η οποία ονομάζεται ιρλανδική διάβαση.

Σε σημεία με μικρή συγκέντρωση νερού όπου κρίνετε ως ασφαλή τη διέλευση, κρατήστε ψηλά τις στροφές του κινητήρα, πατώντας ελαφρά το συμπλέκτη. Αν είστε σε όχημα με αυτόματο κιβώτιο, επιταχύνετε ελαφρά, ελέγχοντας την ταχύτητά σας με το φρένο. Αφού περάσετε το πλημμυρισμένο σημείο, πατήστε φρένο ώστε να διαπιστώσετε ότι λειτουργούν σωστά.

Πάντα σεβόμαστε τους πεζούς: όταν περνάμε από δίπλα τους στη βροχή, μειώνουμε την ταχύτητά μας ώστε να μην τους βρέξουμε.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!