Η General Motors θα κατασκευάζει κινητήρες F1 το 2028 μέσω της Cadillac

Η Cadillac, θυγατρική εταιρεία της General Motors, κατέθεσε αίτηση στη FIA να προσχωρήσει στο Πρωτάθλημα της Formula 1 το 2028 ως κατασκευαστής μονάδων ισχύος, προμηθεύοντας την ομάδα της Andretti, που περιμένει την έγκριση της FOM.

Η General Motors θα κατασκευάζει κινητήρες F1 το 2028 μέσω της Cadillac

Η Cadillac, θυγατρική εταιρεία της General Motors, κατέθεσε αίτηση στη FIA να προσχωρήσει στο Πρωτάθλημα της Formula 1 το 2028 ως κατασκευαστής μονάδων ισχύος, προμηθεύοντας την ομάδα της Andretti, που περιμένει την έγκριση της FOM.

Μέσω της Cadillac, η General Motors δεσμεύεται να κατασκευάσει τη δική της μονάδα ισχύος Formula 1 από το 2028, έχοντας καταθέσει σχετικό αίτημα στη FIA. H Διεθνής Ομοσπονδία έχει ήδη εγκρίνει την αίτηση συμμετοχής της αμερικανικής ομάδας της Andretti, η οποία περιμένει την έγκριση και από τη FOM (Formula One Management). H Andretti έχει συνάψει συνεργασία με την Cadillac, η οποία υποστηρίζει την ομάδα πριν αρχίσει να της προμηθεύει μονάδες ισχύος.

Ωστόσο, η συμμετοχή της Andretti γνωρίζει αντίσταση από τις υφιστάμενες ομάδες, καθώς θα χάσουν μέρος των εσόδων τους από τα εμπορικά δικαιώματα της F1. O ιδρυτής της ομάδας, Michael Andretti, και εκπρόσωποι της GM αναμένεται να παρευρεθούν στο Grand Prix Λας Βέγκας αυτό το Σαββατοκύριακο για να πιέσουν τη FOM για έγκριση, με τη νέα ομάδα να στοχεύει στο 2025 για την είσοδό της στο grid της Formula 1.

Η ανακοίνωση της GM αφήνει λίγα περιθώρια άρνησης στη FΟΜ. Ο πρόεδρος της FIA, Mohammed Ben Sulayem, ανέφερε ότι υπήρξαν πιέσεις να προσελκύσει την GM στη Formula 1 χωρίς την Andretti, αλλά o κολοσσός της αυτοκινητοβιομηχανίας ενδιαφέρεται να εισέλθει στο άθλημα μόνο σε συνεργασία με την αμερικανική ομάδα. Έως το 2028, η Andretti αναμένεται να χρησιμοποιεί μονάδες ισχύος της Renault, παρότι έχει λήξει το προσύμφωνο που είχε υπογραφεί μεταξύ τους.

Ο πρόεδρος της GM, Mark Reuss δήλωσε: «Είμαστε ενθουσιασμένοι που η νέα μας συμμετοχή στην Andretti Cadillac F1 θα τροφοδοτείται από μια μονάδα ισχύος της GM. Με τη βαθιά τεχνογνωσία μας σε θέματα μηχανολογίας και αγώνων, είμαστε σίγουροι ότι θα αναπτύξουμε μια επιτυχημένη μονάδα ισχύος και θα τοποθετήσουμε την Andretti Cadillac ως μια πραγματική εργοστασιακή ομάδα».

«Θα ανταγωνιστούμε τους καλύτερους, στο υψηλότερο επίπεδο, με πάθος και ακεραιότητα που θα βοηθήσουν στην ανύψωση του αθλήματος για τους οπαδούς των αγώνων σε όλο τον κόσμο. Η GM δεσμεύεται να συνεργαστεί με την Andretti για να αγωνιστεί στην F1. Η συνεργασία μεταξύ Andretti-Cadillac φέρνει κοντά δύο μοναδικές οντότητες που έχουν κατασκευαστεί για αγώνες, και οι δύο με μακρά γενεαλογία επιτυχιών στον μηχανοκίνητο αθλητισμό παγκοσμίως».

Η GM αποκάλυψε ότι έχει ήδη ξεκινήσει η εξέλιξη και η δοκιμή πρωτότυπης τεχνολογίας, καθώς σκοπεύει να χρησιμοποιήσει την F1 για να ενισχύσει την κατανόησή της για την ηλεκτροκίνηση, τα υβριδικά συστήματα, τα βιώσιμα καύσιμα, τους κινητήρες εσωτερικής καύσης υψηλής απόδοσης και το λογισμικό. Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, για τη σύσταση του τμήματος μονάδων ισχύος, η Cadillac έχει ήδη προσλάβει τεχνικούς που εργάζονταν στο παρελθόν στη Formula 1.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!