F1: Οι οδηγοί της Ferrari αντικρούουν τις φήμες

Οι οδηγοί της Ferrari στη Formula 1, Charles Leclerc και Carlos Sainz, διέψευσαν τις φήμες περί κρίσης στο εσωτερικό της Scuderia. Ο Leclerc ανέφερε επίσης ότι θα παραμείνει πιστός στην ομάδα.

F1: Οι οδηγοί της Ferrari αντικρούουν τις φήμες

Οι οδηγοί της Ferrari στη Formula 1, Charles Leclerc και Carlos Sainz, διέψευσαν τις φήμες περί κρίσης στο εσωτερικό της Scuderia. Ο Leclerc ανέφερε επίσης ότι θα παραμείνει πιστός στην ομάδα.

Το ξεκίνημα της φετινής σεζόν της Formula 1 δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες της Ferrari, που αντιμετώπισε προβλήματα με υπερβολική φθορά ελαστικών στο GP Μπαχρέιν, και αξιοπιστίας στο μονοθέσιο του Charles Leclerc. Η αποχώρηση του κορυφαίου αεροδυναμιστή David Sanchez από το Maranello την προηγούμενη εβδομάδα πυροδότησε ένα μπαράζ φημών περί διχόνοιας εντός της ομάδας, τις οποίες διέψευσαν τόσο ο επικεφαλής της Scuderia, Frederic Vasseur, όσο και οι δύο οδηγοί της, Carlos Sainz και Charles Leclerc.

Ο Μονεγάσκος θα αναγκαστεί να εκτίσει ποινή 10 θέσεων στη σειρά εκκίνησης του GP Σαουδικής Αραβίας, καθώς θα χρησιμοποιήσει ήδη την 3η μονάδα ηλεκτρονικών ελέγχου στη μονάδα ισχύος του, ενώ επιτρέπονται δύο χωρίς ποινή για ολόκληρη τη σεζόν. O Leclerc δήλωσε για τις προσδοκίες του από το GP Σαουδικής Αραβίας: «Σίγουρα δεν είναι ωραίο να ξεκινάς με μια ποινή ήδη στο δεύτερο GP, αλλά αυτό είναι το παρελθόν και πρέπει να προχωρήσουμε. Θα είναι ένας δύσκολος αγώνας, αλλά μου αρέσει αυτή η πρόκληση: θα είμαστε εκεί και η ομάδα ξέρει ότι μπορεί να βασίζεται σε εμάς».

«Είχαμε κάποια προβλήματα με τη μονάδα ισχύος στο Μπαχρέιν, αλλά τα κατανοήσαμε: νομίζω ότι υπάρχει μεγάλο κίνητρο στην ομάδα για να ανέβουμε ξανά, θα φέρουμε νέα πράγματα για να παλέψουμε με τη Red Bull. Θέλω να αγωνιστώ και να κάνω τα πάντα για να έχω μια καλή αίσθηση (στο μονοθέσιο). Αυτό το Σαββατοκύριακο ξεκινάμε από πιο πίσω, αλλά ο στόχος μας είναι να προσπαθήσουμε να κάνουμε κάτι ξεχωριστό. Μου αρέσει αυτή η πρόκληση να ξεκινάμε λίγο πιο πίσω και να προσπαθούμε να κάνουμε κάτι ξεχωριστό και να επιστρέφουμε στην κορυφή όσο το δυνατόν πιο γρήγορα».

Πιο ευνοϊκή η Jeddah

Ο Leclerc πιστεύει ότι η πίστα της Jeddah «θα πρέπει να μας ταιριάζει λίγο περισσότερο. Το Μπαχρέιν είναι επίσης μια πολύ συγκεκριμένη πίστα, οπότε ελπίζω ότι ο η διαφορά που είδαμε δεν θα είναι η ίδια εδώ. Αλλά τα χαρακτηριστικά του μονοθεσίου μας θα πρέπει να ταιριάζουν λίγο καλύτερα σε αυτή την πίστα, οπότε ελπίζω ότι αυτό θα συμβεί. Αλλά κάτι ιδιαίτερο είναι σίγουρα εφικτό με αυτό το μονοθέσιο».

Ο Leclerc διέψευσε επίσης τις φήμες ότι υπήρχε μεγάλη διαφορά στις προσομοιώσεις και την εικόνα στην πίστα, αλλά παραδέχθηκε ότι η καταπόνηση ελαστικών ήταν μεγαλύτερη του προβλεπόμενου: «Στο Μπαχρέιν δεν υπήρχε τίποτα που δεν συσχετιζόταν (με τις προσομοιώσεις). Ωστόσο, ναι, στον αγώνα δυσκολευτήκαμε περισσότερο από όσο θα θέλαμε με την ισορροπία, με την καταπόνηση των ελαστικών».

«Αλλά, όπως είπα, το Sakhir είναι μια αρκετά μοναδική πίστα. Δεν είμαι σίγουρος αν οι δυσκολίες μας σχετίζονταν με το στήσιμο, αλλά ναι, το Sakhir είναι μια πίστα από μόνη της, και ίσως το μονοθέσιό μας δεν ήταν απόλυτα προσαρμοσμένο στα χαρακτηριστικά της».

O Leclerc σχολίασε για το πρόβλημα αξιοπιστίας που αντιμετώπισε στο GP Μπαχρέιν: «Το πρόβλημα που με ανάγκασε να εγκαταλείψω στο Sakhir έχει λυθεί, οπότε είμαι πεπεισμένος ότι στον αγώνα έχουμε τη δυνατότητα να κερδίσουμε γρήγορα θέσεις και να επιστρέψουμε στην κορυφή. Περιμένω να είμαστε ανταγωνιστικοί στις κατατακτήριες δοκιμές, και πιστεύω ότι την Κυριακή μπορούμε να είμαστε μέσα στο παιχνίδι».

«Το αυτοκίνητο ασφαλείας παίζει συχνά το ρόλο του εδώ και θα πρέπει να είσαι γενναίος για να εκμεταλλευτείς κάθε ευκαιρία που θα σου παρουσιαστεί. Όντας αναγκασμένος να εκκινήσω από τις πίσω θέσεις, θα είμαι επιθετικός, όπως είναι η φύση μου, και ελπίζω οι μεγάλες ευθείες να μας βοηθήσουν».

Περί φημών

Ο Leclerc αναφέρθηκε στις φήμες που κυκλοφόρησαν τις προηγούμενες ημέρες για την κατάσταση εντός της Ferrari: «Ειλικρινά, προφανώς είδα αυτές τις φήμες και στη συνέχεια πήγα στο Maranello. Στην αρχή έλεγα ‘δεν είμαι σίγουρος πώς θα αντιδράσει η ομάδα’, αλλά στη συνέχεια είχαμε μια συνάντηση με όλη την ομάδα, με όλους τους υπαλλήλους της Ferrari. Έμεινα πραγματικά έκπληκτος. Όλοι είναι πλήρως συγκεντρωμένοι και απόλυτα θετικοί ακόμα, και είναι υπέροχο. Όλοι πρέπει να πιέσουμε προς την ίδια κατεύθυνση, όπως είπα, αυτό είναι το πιο σημαντικό».

«Ήταν μόνο ο πρώτος αγώνας της σεζόν και έχουμε ακόμα πολλούς μπροστά μας. Πρέπει ακόμα να παλεύουμε σαν τρελοί για να επιστρέψουμε στην κορυφή και να συνεχίσουμε να πιέζουμε. Όταν είναι η Ferrari που δεν πηγαίνει τόσο καλά όσο θα έπρεπε, τότε υπάρχουν πολλές φωνές και όλα αυτά τα πράγματα γύρω από την ομάδα, αλλά πρέπει να ξοδεύουμε την ενέργειά μας σωστά μέσα στην ομάδα, να πιέζουμε προς τη σωστή κατεύθυνση και να κάνουμε τη διαφορά και να επιστρέψουμε πιο δυνατοί. Αισθάνομαι ότι αυτό συνέβη τις τελευταίες εβδομάδες, οπότε ανυπομονώ να επιστρέψω στην πίστα, να σταματήσω τα λόγια και να επιστρέψω στην οδήγηση».

Ο Leclerc διέψευσε τις φήμες ότι συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ferrari, John Elkann, αναζητώντας διαβεβαιώσεις: «Αυτό είναι απολύτως αναληθές. Υπήρξαν πολλές φήμες γύρω από την ομάδα, και για πρώτη φορά, το 90% από αυτές ήταν εντελώς αβάσιμες. Δεν ξέρω από πού προέρχονται και για να είμαι ειλικρινής δεν θέλω καν να ξοδέψω ενέργεια για να προσπαθήσω να βρω από πού προέρχονται. Απλά πρέπει να συνεχίσουμε να προσπαθούμε και να επικεντρωθούμε στους εαυτούς μας».

Ο Μονεγάσκος, αντέκρουσε επίσης τις φήμες ότι θα φύγει από τη Ferrari και θα ανταλλάξει θέσεις με τον Lewis Hamilton: «Είναι σημαντικό να το ξεκαθαρίσουμε αυτό, γιατί πρόσφατα υπήρξαν πολλές φήμες για εμάς που ήρθαν από το πουθενά, ίσως για να μας δυσκολέψουν. Η ομάδα είναι ενωμένη, ό,τι λέγεται έξω δεν πρέπει να μας αφορά, αγαπώ τη Ferrari και θέλω να επιστρέψω στις νίκες εδώ».

Αντίστοιχες και οι δηλώσεις του Sainz

Ο Carlos Sainz κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος με τις δηλώσεις του team-mate του: «Όταν κοιτάζεις πίσω την τελευταία εβδομάδα και πόσες φήμες υπήρξαν, φαίνεται σαν η ομάδα να μην βρίσκεται σε καλή στιγμή, αλλά μπορώ να σας πω ότι είναι πολύ ξεκάθαρο για εμάς τι πρέπει να βελτιώσουμε, πώς πρέπει να το κάνουμε και ποιοι είναι οι βραχυπρόθεσμοι, μεσοπρόθεσμοι και μακροπρόθεσμοι στόχοι».

«Αντιμετωπίσαμε ένα θέμα με τον ρυθμό του αγώνα και την αξιοπιστία που δεν περιμέναμε. Μας έπιασε λίγο απροετοίμαστους. Αλλά έχουμε πάρει μέτρα για να μην ξανασυμβεί. Οι σωστές εξετάσεις θα γίνουν αργότερα μέσα στη χρονιά. Έχουμε ένα καλό σχέδιο εξέλιξης και ξέρουμε πού είναι αδύναμο το μονοθέσιο και τι θέλουμε να κάνουμε».

«Πραγματικά εκπλήσσομαι πολύ για το πώς κάποιοι στην Ιταλία προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν την ομάδα, επειδή κάποιοι την αποκαλούν κρίση. Έχουμε κάνει μόνο έναν αγώνα, είναι αδύνατο να κρίνουμε την απόδοση μιας ομάδας από αυτόν τον αγώνα. Είμαστε οι πρώτοι που δεν είμαστε ευχαριστημένοι με το πώς πήγε ο πρώτος αγώνας και είμαστε αυτοί που έχουν ενοχληθεί και επηρεαστεί περισσότερο από αυτό».

«Θα προσπαθήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο να το βελτιώσουμε. Είμαι αρκετά ήρεμος για αυτό και βλέπω στο Maranello ανθρώπους αφοσιωμένους, συγκεντρωμένους και με έναν πολύ ξεκάθαρο στόχο στο μυαλό τους, και συμπεριλαμβάνω και τον εαυτό μου σε αυτό».

H Ferrari ποντάρει στο ρυθμό εξέλιξης

«Αντιμετωπίσαμε ένα θέμα με τον ρυθμό του αγώνα και την αξιοπιστία που δεν περιμέναμε. Μας έπιασε λίγο απροετοίμαστους. Αλλά έχουμε πάρει μέτρα για να μην ξανασυμβεί. Νομίζω ότι οι σωστές εξετάσεις θα γίνουν αργότερα μέσα στη χρονιά. Άλλος ένας τομέας που είναι σημαντικός είναι η εξέλιξη και η ικανότητα να βελτιώνεις τα λάθη που κάνεις».

«Νομίζω ότι θα κάνουμε καλή δουλειά φέτος στην εξέλιξη, έχουμε πολύ σαφείς στόχους όσον αφορά τι πρέπει να βελτιώσουμε στο μονοθέσιο, το οποίο ανταποκρίνεται ακριβώς το ίδιο όπως και στην αεροδυναμική σήραγγα, οπότε ξέρουμε πού είναι αδύναμο και τι θέλουμε να κάνουμε».

Όσον αφορά την απόδοση στον πρώτο αγώνα, ο Sainz σχολίασε: «Νομίζω ότι είναι απλά ένα σημάδι ότι υπάρχει κάποιος εκεί έξω που κάνει λίγο καλύτερη δουλειά από εμάς και ότι πρέπει να ανεβάσουμε τον πήχη, αλλά ενώ εμείς ανεβάζουμε τον πήχη κάθε χρόνο και γινόμαστε πιο δυνατή ομάδα, το ίδιο κάνουν και οι άλλοι. Δεν είναι μόνο το πόσο μπορείς να προοδεύσεις από τη μία χρονιά στην άλλη, αλλά είναι και το πόσο μπορείς να προοδεύσεις σε σχέση με το υπόλοιπο grid. Είμαι στη Ferrari εδώ και τρία χρόνια, η πρόοδος που έχω δει στην ομάδα από το 2021 έως το 2023 είναι τεράστια».

Όταν ο Sainz ρωτήθηκε για τις πιθανότητές του να ανέβει στο βάθρο, απάντησε: «Θέλω να το πιστεύω. Η πίστα είναι τελείως διαφορετική από το Μπαχρέιν, η άσφαλτος, η φύση των γρήγορων στροφών, αλλά είναι αρκετό αυτό για να κερδίσουμε τις Red Bull; Δεδομένου πόσο ανταγωνιστικοί ήταν στο Μπαχρέιν, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο. Αλλά θέλω να είμαι πιο αισιόδοξος μετά το Μπαχρέιν, και αυτό το Σαββατοκύριακο αισθάνομαι ότι έχουμε καλές πιθανότητες να επιστρέψουμε στο βάθρο».

Στη Jeddah, η Ferrari παρουσίασε ορισμένες αναβαθμίσεις. Η ιταλική ομάδα επανέφερε την πίσω αεροτομή με μονό υποστήριγμα, πιθανότατα ενισχυμένη, ενώ παρουσίασε ένα καινούργιο κόψιμο στο πίσω κάτω μέρος των πλευρικών τοιχωμάτων της εμπρός αεροτομής, που φέρει επίσης καινούργια flap (πίσω πτερύγια). Τέλος, τα καλύμματα ψυγείων έχουν μεγαλύτερη εσοχή στο κάτω μέρος τους, για καλύτερη διαχείριση της ροής του αέρα προς το επάνω μέρος του διαχύτη, αλλά και στα πλαϊνά του δαπέδου.

Προεπισκόπηση GP Σαουδικής Αραβίας

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!