F1: Η Williams θα αποσπάσει κι άλλα στελέχη της Mercedes

Σύμφωνα με τον αγωνιστικό σύμβουλο της Red Bull, Helmut Marko, ο James Vowles, που έφυγε από τη Mercedes για να γίνει επικεφαλής της Williams, θα πάρει μαζί του και άλλους τεχνικούς.

F1: Η Williams θα αποσπάσει κι άλλα στελέχη της Mercedes

Σύμφωνα με τον αγωνιστικό σύμβουλο της Red Bull, Helmut Marko, ο James Vowles, που έφυγε από τη Mercedes για να γίνει επικεφαλής της Williams, θα πάρει μαζί του και άλλους τεχνικούς.

Η Williams είναι μία από τις τέσσερις ομάδες της Formula 1 που άλλαξαν επικεφαλής ενόψει της καινούργιας σεζόν, ανακοινώνοντας ότι ο πρώην υπεύθυνος στρατηγικής της Mercedes, James Vowles, θα αναλάβει τη διοίκηση της ομάδας του Grove, αντικαθιστώντας τον Jost Capito. Κάποιοι θεώρησαν ότι η μεταγραφή του Vowles θα κάνει τη Williams Β’ ομάδα της Mercedes, ωστόσο ο επικεφαλής της τελευταίας, Toto Wolff (όπως και ο ίδιος ο Vowles), το αρνήθηκε αυτό. Επίσης, ο Αυτριακός δήλωσε ότι η Mercedes δεν ψάχνει για άμεσο αντικαταστάτη του Vowles.

Στο τμήμα στρατηγικής της γερμανικής ομάδας, αναμένεται να έχει κεντρικό ρόλο η νυν επικεφαλής στρατηγικής αγώνων, Rosie Wait, η οποία μας έδειξε τις ικανότητές της στη νικητήρια διαχείριση του GP Ισπανίας του 2021, στο οποίο ο Lewis Hamilton επικράτησε στη μάχη του με τον Max Verstappen, έχοντας υιοθετήσει από νωρίς στρατηγικής δύο pit stop.

Ωστόσο, ο Helmut Marko, υποστηρίζει ότι o Vowles θα πάρει μαζί του στη Williams και άλλους τεχνικούς της Mercedes, προκαλώντας δυσαρέσκεια στο Brackley. O Αυστριακός δήλωσε: «Ο Vowles έφυγε με δική του θέληση και, όπως λέγεται, παίρνει μαζί του και καλούς μηχανολόγους. Οι πηγές μου λένε ότι για αυτό το λόγο η ατμόσφαιρα στη Mercedes είναι τόσο τεταμένη». 

Όταν ο Marko ρωτήθηκε πώς πιστεύει ότι θα επηρεάσει τη Mercedes η απώλεια του Vowles, απάντησε: «Θα το δούμε. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι η Mercedes θα είναι ο μεγαλύτερος αντίπαλός μας στην προσπάθεια να υπερασπιστούμε τον τίτλο μας φέτος».

Από την πλευρά του, o James Vowles, δήλωσε για τις αλλαγές που θα κληθεί να φέρει στη Williams: «Εγώ είμαι μια αλλαγή, αλλά είναι σαφές ότι ένα άτομο δεν θα κάνει τη διαφορά. Αυτό που απαιτείται είναι η εκ νέου ενίσχυση της τεχνικής ομάδας, και να επιτραπεί σε όσους εσωτερικά είναι καλοί να λάμψουν και να ευημερήσουν».

«Υποψιάζομαι ότι το περιβάλλον που είχαν γύρω τους δεν είναι ένα περιβάλλον που θα ευνοούσε κάτι τέτοιο για κάποιο χρονικό διάστημα. Πρέπει να εδραιώσεις μια κουλτούρα που να επιτρέπει σε όλους να συνειδητοποιήσουν ότι πρέπει να ενισχυθείς, να αναπτυχθείς, να προχωρήσουν ως μονάδα μαζί και να είναι μια κίνηση συνεργασίας».

«Υποψιάζομαι έντονα ότι έχουν βάλει τον εαυτό τους σε μια κατάσταση όπου αυτή η συνεργασία δεν είναι τόσο καλή όσο θα μπορούσε να είναι, ή θα έπρεπε να είναι, απλά και μόνο επειδή έχουν περάσει αρκετά χρόνια πόνου, που τον έχουν εδραιώσει. Χρειάζεται αλλαγή στην κουλτούρα, στις μεθόδους και τα συστήματα. Υποψιάζομαι ότι μεγάλο μέρος θα είναι αυτό. Αλλά είναι δύσκολο να απαντήσω τι δεν πάει καλά, απλά και μόνο επειδή καθώς, δεν έχω πατήσει το πόδι μου μέσα».

«Δεν είναι το μηχανουργείο, τα εργαλεία στην αεροδυναμική σήραγγα, ή ο προσομοιωτής. Το θέμα είναι οι άνθρωποι και η κουλτούρα. Πριν πατήσω το πόδι μου εκεί, δεν είμαι σίγουρος για το πού βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή, αλλά είναι το υψηλότερο πράγμα στη λίστα των προτεραιοτήτων μου: να βεβαιωθώ ότι όλοι καταλαβαίνουν ότι το ζητούμενο είναι να δουλεύουμε μαζί».

«Πρόκειται για την ενίσχυση. Έχει να κάνει με τη συμπεριφορά προς τους συναδέλφους σου, να τους δείχνεις τον σεβασμό που θέλεις να σου ανταποδώσουν, και με την ανάπτυξη που θέλεις να σου ανταποδώσουν, ώστε να μπορέσουμε να εργαστούμε από κοινού προς έναν τελικό στόχο». Μία από τις πρώτες αποστολές του James Vowles στη Williams θα είναι να βρει τεχνικό διευθυντή για την ομάδα, ώστε να αντικατασταθεί η κενή θέση που άφησε πίσω του ο Fracois-Xavier Demaison.

F1 - Alex Albon (Williams), Yas Marina Test

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!