F1: O James Vowles θα αναλάβει επικεφαλής της Williams

H ομάδα της Williams στη Formula 1 ανακοίνωσε ως διευθυντή της τον James Vowles, πρώην επικεφαλής στρατηγικής της Mercedes, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον Jost Capito.

F1: O James Vowles θα αναλάβει επικεφαλής της Williams

H ομάδα της Williams στη Formula 1 ανακοίνωσε ως διευθυντή της τον James Vowles, πρώην επικεφαλής στρατηγικής της Mercedes, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον Jost Capito.

Στα τέλη της περασμένης χρονιάς, η Williams είχε ανακοινώσει την αποχώρηση του CEO και επικεφαλής της ομάδας, Jost Capito, μαζί με τον τεχνικό διευθυντή Francois-Xavier Demaison. Τώρα, η βρετανική ομάδα ανακοίνωσε μία μεγάλη μεταγραφή, καθώς επικεφαλής της ορίστηκε ο James Vowles, τον οποίο η Williams απέσπασε από τη Mercedes. O Βρετανός ήταν επικεφαλής στρατηγικής στη γερμανική ομάδα και παρότι πηγαίνει στην ουραγό του grid, η προαγωγή του στην ιεραρχία είναι πολύ σημαντική για την καριέρα του.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Vowles ορίστηκε απλά επικεφαλής της ομάδας και όχι CEO, όπως ήταν ο Capito. O Βρετανός θα αναλάβει καθήκοντα στις 20 Φεβρουαρίου, λίγες ημέρες πριν από το μοναδικό τεστ χειμερινών δοκιμών εξέλιξης στο Sakhir (23-25 Φεβρουαρίου), και μόλις δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη της σεζόν με το GP Μπαχρέιν (5 Μαρτίου). Το γεγονός ότι ο Vowles έχει τη δυνατότητα να αναλάβει καθήκοντα στη Williams σημαίνει ότι η Mercedes διευκόλυνε την κατάσταση και δεν απαίτησε να παραμείνει ο Βρετανός ανενεργός για εκτεταμένο χρονικό διάστημα.

Ο 43χρονος Vowles εργαζόταν στην ομάδα του Brackley από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν ονομαζόταν BAR και έχει παραμείνει σε αυτήν καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας του μέχρι στιγμής, στις διάφορες ενσαρκώσεις της: Honda (2006-2008), Brawn (2009) και Mercedes. Μάλιστα, ο Vowles αποτελούσε έναν από τους βασικούς πυλώνες της ομάδας στο pit wall της Mercedes, που παρέμεναν σε αυτήν σχεδόν από τη γέννησή της (ως BAR), μαζί με τους Ron Meadows (μάνατζερ ομάδας), Andrew Shovlin (επικεφαλής μηχανολογίας πίστας) και Simon Cole (επικεφαλής μηχανολόγος πίστας).

H εμπειρία του Vowles έπειτα από 21 χρόνια στην ομάδα του Brackley και ιδιίως στα χρόνια της Mercedes, όπου κατακτήθηκαν πολυάριθμοι τίτλοι, θα τον βοηθήσει να αναλάβει τα πιο απαιτητικά καθήκοντα του επικεφαλής ομάδας. H Williams είναι σίγουρα μια πιο μικρή ομάδα αλλά εξακολουθεί να έχει περισσότερους από 750 εργαζόμενους και η διαχείριση των δρώμενων στο εργοστάσιο ενδέχεται να αποτελεί μια πρωτόγνωρη πρόκληση για τον Βρετανό.

Ο James Vowles δήλωσε: «Ανυπομονώ να ξεκινήσω με τη Williams. Είναι τιμή μου να ενταχθώ σε μια ομάδα με τόσο απίστευτα πλούσια κληρονομιά. Η ομάδα είναι ένα είδωλο του αθλήματός μας, κάτι το οποίο σέβομαι πολύ, και ανυπομονώ πολύ για την πρόκληση». Ο πρόεδρος της Dorilton Capital (ιδιοκτήτρια εταιρεία της Williams), Matthew Savage, δήλωσε: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να καλωσορίσουμε τον James στην Williams».

«Είναι ένα από τα πιο αξιοσέβαστα ταλέντα στη Formula 1 και θα φέρει απόδοση. Έχει συμμετάσχει καθοριστικά σε μερικά από τα πιο εντυπωσιακά κατορθώματα του αθλήματος τα τελευταία 15 χρόνια. Καθώς συνεχίζουμε την αδιάκοπη επιδίωξή μας για αποτελέσματα, πιστεύουμε ότι ο διορισμός του James ενισχύει την αφοσίωσή μας να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε ενεργητική, έμπειρη και ισχυρή ηγεσία, καθώς προχωράμε στην επόμενη φάση της μεταμόρφωσης της Williams».

Ο Vowles προσέθεσε: «Η Williams με εμπιστεύεται και εγώ θα κάνω το ίδιο σε αντάλλαγμα. Η ομάδα έχει τεράστιες δυνατότητες και το ταξίδι μας μαζί ξεκινά σε λίγες εβδομάδες». Μιλώντας για την αποχώρησή του από τη Mercedes ανέφερε: «Η Mercedes με στήριξε πάρα πολύ στο ταξίδι μου και χωρίσαμε με εξαιρετικούς όρους έπειτα από 20 χρόνια συνεργασίας στο Brackley. Είμαι ευγνώμων για όλα όσα προσέφεραν ο Toto (Wolff) και η ομάδα και ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία να ταξιδεύουμε μαζί μέσα από την αποτυχία και την επιτυχία».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Mercedes, Toto Wolff, δήλωσε: «Έχοντας δουλέψει μαζί του από τότε που προσχώρησα στην ομάδα το 2013, γνωρίζω πόσο επιμελής, ικανός και ταλαντούχος είναι και έχω λάβει μεγάλη ικανοποίηση βλέποντας τον James να εξελίσσεται και να μεγαλώνει την τελευταία δεκαετία. Αν και φυσικά λυπούμαστε που τον αποχαιρετούμε, του ευχόμαστε κάθε επιτυχία και χαιρόμαστε που θα κάνει αυτό το επόμενο βήμα στην καριέρα του με τη Williams, έναν ισχυρό τεχνικό συνεργάτη μας, ο οποίος έχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου», καθώς ο Wolff είχε ξεκινήσει την πορεία του στην F1 ως μέτοχος της Williams.

Μένει να διαπιστωθεί ποιος θα αντικαταστήσει τον Vowles στη Mercedes και επίσης, ποιος θα αναλάβει τεχνικός διευθυντής της Williams, η οποία θα παρουσιάσει το χρωματισμό της για τη σεζόν του 2023 στις 6 Φεβρουαρίου. Συνεπώς δεν περιμένουμε να δούμε τον Vowles να κάνει την εμφάνισή του σε αυτή την εκδήλωση.

F1 - Nicholas Latifi (Williams), GP Ιαπωνίας 2022

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!