F1: H Ferrari στο επίκεντρο των πολιτικών μαχών για το 2026

H Ferrari δεν κατάφερε να περάσει το αίτημά της να μην αναγνωριστεί η Red Bull Powertrains ως πρωτοεμφανιζόμενος κατασκευαστής κινητήρων το 2026. Το ερώτημα είναι αν κέρδισε κάτι σε αντάλλαγμα, ή αν νικήθηκε κατά κράτος σε αυτή την πολιτική μάχη.

F1: H Ferrari στο επίκεντρο των πολιτικών μαχών για το 2026

H Ferrari δεν κατάφερε να περάσει το αίτημά της να μην αναγνωριστεί η Red Bull Powertrains ως πρωτοεμφανιζόμενος κατασκευαστής κινητήρων το 2026. Το ερώτημα είναι αν κέρδισε κάτι σε αντάλλαγμα, ή αν νικήθηκε κατά κράτος σε αυτή την πολιτική μάχη.

Σε αντίθεση με όλους τους υπόλοιπους κατασκευαστές μονάδων ισχύος της Formula 1, η Ferrari δεν είχε δηλώσει συμμετοχή για τους κανονισμούς του 2026 μέχρι πρόσφατα, σε ένδειξη αντίστασης στο γεγονός ότι η Red Bull Powertrains θα αναγνωριστεί ως καινούργιος κατασκευαστής μονάδων ισχύος, με οφέλη στο όριο εξόδων και τις ώρες στους πάγκους δοκιμών κατά την προετοιμασία για την καινούργια γενιά υβριδικών V6. Οι κινητήρες που χρησιμοποιούσε το 2022 η Red Bull είχαν πάρει το όνομα της Powertrains, αλλά η εταιρεία αυτή δεν είχε εμπλοκή στην κατασκευή και προετοιμασία τους, την οποία εξακολουθεί να πραγματοποιεί η Honda.

Ως αποτέλεσμα της στάσης της, η Ferrari δεν προσκλήθηκε σε συνάντηση των εκπροσώπων των κατασκευαστών μονάδων ισχύος στα μέσα Δεκεμβρίου. Κατά την Corriere dello Sport, η ιταλική ομάδα αναγκάστηκε να υποχωρήσει επειδή δεν βρήκε υποστήριξη από τους υπόλοιπους κατασκευαστές στην αντίστασή της. Σύμφωνα με την ιταλική αθλητική εφημερίδα, τις αποφάσεις σε αυτό το ζήτημα έβγαζαν ο πρόεδρος του Maranello John Elkann και ο CEO , Benedetto Vigna.

Σύμφωνα με το ιταλικό Motorsport όμως, έχει απλά υπογράψει ένα προσύμφωνο, και δεν έχει ακόμα δώσει τελική έγκριση για την υπογραφή των κανονισμών του 2026. Η Ferrari έχει επιλέξει μέχρι στιγμής να μην εξασκήσει το δικαίωμα βέτο που κατέχει, συνεπώς, κάποιοι πιστεύουν ότι η ιταλική ομάδα θα πρέπει να έχει αποσπάσει κάτι σημαντικό σε αντάλλαγμα.

Η Audi, για παράδειγμα, είχε ζητήσει την απαγόρευση της χρήσης της τρισδιάστατης προσθετικής κατασκευής για την παραγωγή δομικών εξαρτημάτων του κινητήρα, όπως ο στροφαλοθάλαμος και οι κυλινδροκεφαλές, αναγκάζοντας όλους τους κατασκευαστές να επιστρέψουν στη χύτευση. To Maranello ήταν αντίθετο στην επιβολή του περιορισμού αυτού, επειδή έχει επενδύσει προς αυτή την κατεύθυνση. Συνεπώς, ισχυρίστηκε ότι η F1 δεν θα πρέπει να εγκαταλείψει την καινοτομία αυτή στη διαδικασία, προτείνοντας ως επιχείρημα ότι θα μπορούσε να μειώσει το κόστος κατασκευής.

3D εκτύπωση

Οι ολοένα και πιο πολύπλοκες γεωμετρίες που δημιουργούν οι σχεδιαστές έχουν ωθήσει τους μηχανικούς να προσεγγίζουν όλο και περισσότερο την προσθετική κατασκευή. Με τη χρήση αυτής της μεθόδου, μπορούν να δημιουργήσουν εξαιρετικά πολύπλοκα τρισδιάστατα εξαρτήματα μέσω της προοδευτικής εναπόθεσης στρωμάτων υλικού, από ένα μοντέλο CAD. Μόλις το τρισδιάστατο σχέδιο εισαχθεί στο λογισμικό της μηχανής παραγωγής, το μοντέλο χωρίζεται σε στρώματα μικρού πάχους που παράγονται διαδοχικά.

Στη φάση μετά την παραγωγή, το εξάρτημα υποβάλλεται σε χημικές και θερμικές επεξεργασίες, καθώς και διεργασίες φινιρίσματος. Το πλεονέκτημα της τρισδιάστατης «εκτύπωσης», είναι ότι απαιτεί λιγότερες πρώτες ύλες, μειώνει σημαντικά το χρόνο παραγωγής και το κόστος και τέλος, ξεπερνά τους περιορισμούς της παραδοσιακής κατεργασίας, παράγοντας πολύπλοκες γεωμετρίες. Αρχικά, οι ομάδες της F1 χρησιμοποιούσαν αυτή τη μεθοδολογία για την κατασκευή εξαρτημάτων για το μοντέλο κλίμακας 60% της αεροδυναμικής σήραγγας.

Τα τελευταία χρόνια, τα οφέλη αυτής της τεχνολογίας έχουν περάσει στην παραγωγή εξαρτημάτων για τα μονοθέσια και τις μονάδες ισχύος. Στην τεχνική οργάνωση των ομάδων έχουν προστεθεί τμήματα ειδικά αφιερωμένα στην προσθετική κατασκευή. Ο Βρετανός Tim Chapman, επικεφαλής του τμήματος AD (Additive Manufacturing) της McLaren, περιέγραψε τη σημασία της πρακτικής: «Η τεχνολογία της στερεολιθογραφίας υλικών έχει εξελιχθεί τόσο πολύ πρόσφατα που αλλάζει τον τρόπο χρήσης της. Δεν παράγουμε πλέον μόνο πρωτότυπα με αυτή την τεχνολογία, τώρα κατασκευάζουμε πολλά εξαρτήματα πλήρους μεγέθους».

Κυλινδροκεφαλές με μέθοδο SLM

Η Ferrari έχει επενδύσει σε αυτή την τεχνολογία για την κατασκευή των κυλινδροκεφαλών της μονάδας ισχύος 066/7. Στόχος είναι να αυξηθεί η αντοχή στις παραμορφώσεις που προκαλούνται από την κλιμάκωση των ολοένα και υψηλότερων τιμών υπερτροφοδότησης στο θάλαμο καύσης, από τη λειτουργία του turbo. Η τεχνολογία που χρησιμοποιεί το Cavallino Rampante για την παραγωγή των μεταλλικών εξαρτημάτων ονομάζεται Selective Laser Melting (επιλεκτική τήξη με λέιζερ).

Κάποιοι δεν αποκλείουν να οφείλεται μέρος των προβλημάτων αξιοπιστίας της ιταλικής μονάδας ισχύος πέρυσι στην υιοθέτηση αυτής της τεχνολογίας, η οποία απαιτεί εξαιρετική ακρίβεια. Η μέθοδος SLM λιώνει μεταλλική σκόνη σε ομοιογενή μάζα αντί να τις συσσωματώνει σε υψηλές θερμοκρασίες. Με αυτή τη μέθοδο μπορούν να χρησιμοποιηθούν μικροσκοπικοί μεταλικοί κόκκοι, το πάχος των οποίων πέφτει έως και τα 10 μm (μικρόν, χιλιοστό του χιλιοστόμετρου).

F1- Charles Leclerc (Ferrari), GP ΗΠΑ FP2

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!