Ο Hiroshi Okuda, πρώην πρόεδρος της Toyota και ένα από τα στελέχη που διαμόρφωσαν τη διεθνή πορεία της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας, έφυγε από τη ζωή στις 8 Αυγούστου 2026 στην Ιαπωνία, σε ηλικία 93 ετών.
Ο Okuda διετέλεσε πρόεδρος της Toyota από το 1995 έως το 1999 και στη συνέχεια ανέλαβε τη θέση του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου, την οποία διατήρησε έως το 2006. Ήταν ο πρώτος επικεφαλής της εταιρείας εκτός της ευρύτερης οικογένειας Toyoda από το 1967.
Κατά τη διάρκεια της θητείας του, η Toyota ενίσχυσε σημαντικά την παρουσία της εκτός Ιαπωνίας. Το 1994, πριν αναλάβει την προεδρία, οι πωλήσεις της εταιρείας στο εξωτερικό ανέρχονταν σε 2.481.640 οχήματα, ενώ στην Ιαπωνία είχαν φτάσει τα 1.426.385.
- e-νημερώσου 2026 – JAECOO 5: Υβριδικό ή ηλεκτρικό, από 26.200 ευρώ
- e-νημερώσου 2026 – Mercedes-Benz GLB Electric: Premium ηλεκτρικό SUV με 7 θέσεις και 631 χλμ. αυτονομίας
- e-νημερώσου 2026 – MINI Aceman: Ηλεκτρικές επιδόσεις και χαρακτήρας MINI με έως 218 ίππους
- e-νημερώσου 2026 – GAC Aion UT: Compact ηλεκτρικό hatchback με 204 ίππους
- e-νημερώσου 2026 – Ford Kuga: Προηγμένη Full Hybrid τεχνολογία και κορυφαία άνεση
Το 1999, όταν παρέδωσε την προεδρία στον Fujio Cho, οι πωλήσεις εκτός Ιαπωνίας είχαν αυξηθεί στα 3.058.060 οχήματα. Την ίδια περίοδο, οι πωλήσεις στην εγχώρια αγορά είχαν υποχωρήσει στις 1.077.447 μονάδες, καθώς η ιαπωνική αγορά παρουσίαζε συρρίκνωση.
Στην περίοδο Okuda, η Toyota πούλησε το 20ο εκατομμυριοστό αυτοκίνητό της στις ΗΠΑ, παρουσίασε το Prius και το Tundra και ξεκίνησε την κατασκευή εργοστασίου συναρμολόγησης στην Ιντιάνα και μονάδας παραγωγής κινητήρων στη Δυτική Βιρτζίνια.
Παράλληλα, το Toyota Camry κατέκτησε το 1997 την πρώτη θέση στις πωλήσεις επιβατικών αυτοκινήτων στις ΗΠΑ. Μέχρι το 2000, η Lexus είχε αναδειχθεί στην κορυφαία σε πωλήσεις premium μάρκα στην αμερικανική αγορά, ενώ η Toyota διέθετε συνολική ετήσια παραγωγική δυναμικότητα 1,1 εκατομμυρίου οχημάτων στη Βόρεια Αμερική.
Ο άνθρωπος πίσω από το Prius
Μία από τις σημαντικότερες αποφάσεις της περιόδου Okuda ήταν η προώθηση του Prius. Το project ξεκίνησε ως προσπάθεια της Toyota να δημιουργήσει ένα ιδιαίτερα αποδοτικό αυτοκίνητο για τον 21ο αιώνα.
Το αποτέλεσμα ήταν το πρώτο Prius, το οποίο συνδύαζε βενζινοκινητήρα με ηλεκτροκινητήρα και παρουσιάστηκε το 1997. Ο Okuda βοήθησε στην προώθηση του μοντέλου στην αγορά, σε μια εποχή που η υβριδική τεχνολογία αποτελούσε σημαντικό τεχνολογικό ρίσκο για την αυτοκινητοβιομηχανία.
Η επιλογή αυτή εξελίχθηκε με τα χρόνια σε βασικό κομμάτι της στρατηγικής της Toyota και σε σημαντικό παράγοντα της κερδοφορίας της. Συντέλεσε, μάλιστα, στη δημιουργία της «υβριδικής επανάστασης» των τελευταίων ετών, καθώς τα υβριδικά συστήματα κίνησης έχουν γίνει τα δημοφιλέστερα στις περισσότερες παγκόσμιες αγορές.
Έμφαση στην παγκόσμια ανάπτυξη
Ο Okuda έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα και στην ευρωπαϊκή αγορά, ενισχύοντας την επέκταση της Toyota εκτός Ιαπωνίας και ΗΠΑ.
Η διεθνοποίηση της εταιρείας είχε ξεκινήσει ήδη από προηγούμενες διοικήσεις, όμως ο Okuda επιτάχυνε αυτή την πορεία. Μετά την αποχώρησή του από την προεδρία, παρέμεινε πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου μέχρι το 2006.
Εκτός Toyota, διετέλεσε πρόεδρος της Japan Automobile Manufacturers Association από το 2000 έως το 2002 και ήταν ο πρώτος πρόεδρος της Keidanren, της μεγαλύτερης επιχειρηματικής ομοσπονδίας της Ιαπωνίας, μετά τη συγχώνευση των προηγούμενων οργανισμών της.
Η κληρονομιά του Okuda συνδέθηκε αργότερα και με έναν ιδιαίτερα φιλόδοξο στόχο. Ως πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, είχε θέσει ως στόχο η Toyota να φτάσει τις 10 εκατομμύρια πωλήσεις οχημάτων ετησίως περίπου από το 2010. Η ταχεία ανάπτυξη ανακόπηκε από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2009. Η Toyota κατέγραψε τότε την πρώτη ζημιογόνο χρήση της σε επτά δεκαετίες.
Ο Hiroshi Okuda ήταν επίσης μαύρη ζώνη στο τζούντο και ήταν γνωστός για τον άμεσο τρόπο με τον οποίο εξέφραζε τις απόψεις του.
Η κηδεία και οι σχετικές τελετές θα πραγματοποιηθούν ιδιωτικά, παρουσία μόνο στενών μελών της οικογένειάς του.