F1: O Marko παρομοιάζει τον Verstappen με τον Senna

Ο αγωνιστικός σύμβουλος της Red Bull, Helmut Marko παρομοίασε τον Max Verstappen με τον Ayrton Senna και σχολίασε παρελθοντικούς και νυν team-mates του Ολλανδού.

F1: O Marko παρομοιάζει τον Verstappen με τον Senna

Ο αγωνιστικός σύμβουλος της Red Bull, Helmut Marko παρομοίασε τον Max Verstappen με τον Ayrton Senna και σχολίασε παρελθοντικούς και νυν team-mates του Ολλανδού.

O 79 ετών Αυστριακός αγωνιστικός σύμβουλος της Red Bull, Helmut Marko, πρώην οδηγός αγώνων (και της F1), ανέφερε σε συνέντευξή του ότι ο Sergio Perez είναι ο ιδανικός team-mate για τον Max Verstappen, επειδή «δεν προσπαθεί να παλέψει». Ο Αυστριακός σχολίασε επίσης ότι ο Carlos Sainz -που το προηγούμενο Σαββατοκύριακο κατέκτησε την πρώτη του νίκη στη Formula 1- ήταν άτυχος που βρέθηκε στην ίδια ομάδα με τον Ολλανδό Πρωταθλητή στην πρώτη του σεζόν στη Formula 1.

O Helmut Marko αναφερόμενος στο 2016, όταν η Red Bull αποφάσισε να προβιβάσει τον Verstappen στην ομάδα της Red Bull, έναντι του Sainz, δήλωσε: «Είχε υπάρξει μια κατακραυγή επειδή κάποιοι αισθάνθηκαν ότι είχαμε παραβλέψει τον Carlos. Η εξέλιξή του ήταν επίσης πολύ καλή και η διαφορά μεταξύ των δύο ήταν συχνά πολύ μικρή, αλλά παρά τη μικρότερη εμπειρία του, ο Max ήταν ο ταχύτερος οδηγός».

«Εξ ου και η απόφασή μας να τον μεταθέσουμε στη Red Bull Racing. Ο Carlos ήταν απλά αρκετά άτυχος που είχε τον Max ως team-mate. Από την πρώτη του νίκη (στο ντεμπούτο του με τη Red Bull το 2016 στο Ισπανικό GP), ο Max έχει περάσει μια απίστευτη διαδικασία ανάπτυξης. Τώρα μπορεί να θέσει προτεραιότητες σε αυτά που είναι σημαντικά και αποδέχεται ό,τι δεν μπορεί να αλλάξει. Όταν ήταν νεότερος, έβριζε σαν στρατιώτης».

«Το να οδηγείς κόντρα στον Max Verstappen σίγουρα δεν είναι διασκεδαστικό. Φέρνει τα πάντα στο όριο, ανεξάρτητα από τις συνθήκες, επειδή έχει απίστευτο έλεγχο του μονοθεσίου. Για παράδειγμα, στη βροχή στη Βραζιλία (το 2016), υπήρξε μια στιγμή όπου το αυτοκίνητο πήγαινε με το πλάι, με 300 χλμ./ώρα, αλλά κατάφερε να ανακτήσει τον έλεγχο».

«Ο Max μπορεί να οδηγήσει γρήγορα οποιοδήποτε αυτοκίνητο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το να έχει τον Sergio Perez ως team-mate του είναι τέλειο. Ο Checo δεν προσπαθεί να παλέψει, αλλά κάνει ό,τι μπορεί και αυτό μπορεί να οδηγήσει στη νίκη, όπως συνέβη στο Μπακού πέρυσι. Οι δυο τους εργάζονται πολύ καλά μαζί».

Για τη φετινή μάχη του Ολλανδού με τον Charles Leclerc, ο Marko δήλωσε: «Η φετινή μάχη με τον Charles Leclerc είναι σε διαφορετικό επίπεδο από εκείνη με τον (Lewis) Hamilton. Είναι οδηγοί της ίδιας γενιάς και γνωρίζονται μεταξύ τους από την εποχή των καρτ. Η μονομαχία με τη Ferrari είναι επίσης συναισθηματικά διαφορετική από τη μονομαχία με τη Mercedes. Έχουμε παρόμοια προσέγγιση. Είμαστε και οι δύο παθιασμένοι μαχητές. Μπορώ να τον δω (τον Verstappen) να οδηγεί σε αυτό το επίπεδο για άλλη μια δεκαετία».

Βέβαια, ο Marko δεν είχε παραλείψει μερικές ημέρες νωρίτερα να επικρίνει τον -πατέρα- Jos Verstappen, αφότου ο Ολλανδός είχε αναφέρει στην επίσημη ιστοσελίδα του γιου του ότι η Red Bull δεν βοήθησε τη στρατηγική του στο GP Μονακό: «Ο Jos είναι σπουδαίος και γι’ αυτό ο Max έφτασε τόσο μακριά. Όταν ο Max ήρθε στη Formula 1, μερικές φορές δεν ήταν εύκολο με τον Jos στην αρχή. Είχε άποψη για τα πάντα και παρεμπιπτόντως, εξακολουθεί να έχει. (Τα σχόλια του Jos) δημιουργούν δυσαρέσκεια μέσα στην ομάδα και δίνουν στους δημοσιογράφους κάτι για να γράψουν».

«Του τηλεφώνησα αμέσως (και του είπα) ‘Τι είναι αυτά, Jos;’ Ο καθένας μπορεί να έχει τη δική του γνώμη, συμπεριλαμβανομένου του Jos, αλλά δεν θα έπρεπε να τη δημοσιεύσει στην ιστοσελίδα του γιου του. Μου είπε: ‘Ναι, αλλά εγώ είμαι ο πατέρας’, το οποίο είναι εντάξει, αλλά μην το κάνεις με αυτόν τον τρόπο. Εν πάση περιπτώσει, ο Jos είναι ο Jos. Μπορεί μερικές φορές να θυμώσει γρήγορα και τίποτα από αυτά δεν πρόκειται να αλλάξει».

Ο Marko συνέχισε να πλέκει όμως το εγκώμιο του Max Verstappen, αναγνωρίζοντας ξανά τη συμβολή του πατέρα του, καθώς δήλωσε: «Είχε πολύ καλή, αλλά και πολύ σκληρή ανατροφή από τον πατέρα του. Αυτό τον διαμόρφωσε. Στην Ιταλία, μπορείς να κάνεις προπόνηση στο καρτ όλο το χρόνο. Αλλά μόλις αρχίσει να βρέχει, όλοι κατευθύνονται στην καφετέρια. Ο Max ήταν ο μόνος που έπρεπε να μείνει έξω και να συνεχίσει να προπονείται».

«Αφού ο Max έκανε το ντεμπούτο του στην F1 σε ηλικία 17 ετών, πρόσθεσαν μια ρήτρα που λέει ότι πρέπει να είσαι τουλάχιστον 18 ετών. Νομίζω ότι το όριο ηλικίας είναι λάθος. Αν έχεις τη σωστή εκπαίδευση και το ταλέντο, θα μπορούσες να το κάνεις ακόμα και στα 16. Όσον αφορά τον χαρακτήρα, την αφοσίωση, την αυτοπεποίθηση και το χάρισμα, θα τον παρομοίαζα με τον Ayrton Senna».

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!