Τι πιστεύουν οι οδηγοί της F1 για τις κατατακτήριες με τη μορφή sprint

Κάθε αρχή και δύσκολη, έτσι και στη νέα πειραματική μορφή χρονομετρημένων δοκιμών με έναν αγώνα Sprint που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στο Grand Prix του Silverstone αυτό το Σαββατοκύριακο

Τι πιστεύουν οι οδηγοί της F1 για τις κατατακτήριες με τη μορφή sprint

Κάθε αρχή και δύσκολη, έτσι και στη νέα πειραματική μορφή χρονομετρημένων δοκιμών με έναν αγώνα Sprint που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στο Grand Prix του Silverstone αυτό το Σαββατοκύριακο

Η διεξαγωγή του Sprint για τον καθορισμό του grid, έχει ξεκινήσει μεγάλες συζητήσεις στα paddock του Silverstone, μαζί με τις αλλαγές στα μονοθέσια το 2022, με πολλούς να εικάζουν πώς η προσθήκη 100 χλμ., και οι δύο (αντί για τρείς) ελεύθερες περίοδοι δοκιμών θα έχουν αντίκτυπο στις επιδόσεις.

Η πρώτη περίοδος δοκιμών (FP1) γίνεται εξαιρετικά σημαντική αφού είναι η μόνη που θα μπορούν να γίνουν αλλαγές. Το ενδιαφέρον είναι ότι κανείς δεν είναι προετοιμασμένος και κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει.

«Έχουμε μόνο μία περίοδο για να “στήσουμε” το αυτοκίνητο και μετά είσαι κάπως εγκλωβισμένος σε αυτό το στήσιμο για όλο το Σαββατοκύριακο», δήλωσε ο Valtteri Bottas της Mercedes. «Εγώ και ο Lewis έχουμε χρησιμοποιήσει τον προσομοιωτή νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, δοκιμάζοντας διαφορετικές προσεγγίσεις. Νομίζω ότι τώρα έχουμε μια διαφορετική άποψη για τις ρυθμίσεις με τις οποίες θα ξεκινήσουμε το Σαββατοκύριακο. Θα έλεγα ότι όλο αυτό έκανε λίγο πιο λεπτομερή την προετοιμασία για το στήσιμο σε σύγκριση με άλλους αγώνες,  επειδή δεν έχουμε πια τις τρεις ευκαιρίες να δοκιμάσουμε τις ρυθμίσεις μας».

Ο Charles Leclerc της Ferrari πρόσθεσε: «Ήταν πολύ διαφορετικό. Πρώτα απ’ όλα το πρόγραμμα  του Σαββατοκύριακου είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που έχουμε συνηθίσει. Και το FP1 (η πρώτη περίοδος ελεύθερων δοκιμών) θα είναι κρίσιμο. Όπως είπε και ο Valtteri, θα είναι πολύ σημαντικό για να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε το αυτοκίνητο, να δοκιμάσουμε κάποιες αλλαγές στις ρυθμίσεις πριν τις χρονομετρημένες δοκιμές και μετά τέλος, μένουμε με αυτές τις επιλογές για το υπόλοιπο του Σαββατοκύριακου. Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικός ο τρόπος που προετοιμαζόμαστε για κάθε αγώνα, αλλά εκεί η ομάδα μας έχει πλεονέκτημα γιατί είμαστε πολύ καλοί στην προετοιμασία του αυτοκινήτου και στο παρελθόν και δεν κάναμε ιδιαίτερες αλλαγές στις δοκιμές. Ελπίζουμε ότι μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε και να έχουμε ένα καλό αγώνα.»

Οι προσομοιωτές, οι οποίοι ήδη έπαιζαν μεγάλο ρόλο στην προετοιμασία μιας ομάδας πριν από κάθε αγώνα, θα έχουν πλέον άλλη βαρύτητα, όπως και η ικανότητα μιας ομάδας να είναι αποτελεσματική στις δοκιμές μια ώρας το απόγευμα της Παρασκευής.

«Κανονικά έχουμε τρεις ώρες για να προετοιμαστούμε για τις χρονομετρημένες δοκιμές», δήλωσε ο Pierre Gasly της AlphaTauri. «Τώρα έχουμε μόνο μία ώρα, πολύ μικρό χρονικό διάστημα για να ρυθμίσουμε το αυτοκίνητο με τον τρόπο που θέλουμε και δεν έχουμε χρόνο για αλλαγές αν κάτι δεν λειτουργήσει όπως υπολογίζαμε. Νομίζω ότι η προετοιμασία είναι ελαφρώς πιο σημαντική από άλλους αγώνες, αλλά είναι το ίδιο για όλους, ήμασταν αρκετά ανταγωνιστικοί από την αρχή στους προηγούμενους αγώνες, επομένως ελπίζουμε ότι αυτή η αλλαγή θα είναι προς το συμφέρον μας.»

Και θα είναι ακόμη πιο δύσκολο για τους πιο καινούριους οδηγούς όπως οι Yuki Tsunoda, Mick Schumacher και Nikita Mazepin, οι οποίοι έχουν μόλις 60 λεπτά για ρυθμίσουν τα αυτοκίνητά. Εάν τα καταφέρουν γρήγορα, θα μπορέσουν να κάνουν μια καλή εμφάνιση, αλλά αν κάτι δεν πάει καλά, τότε θα έχουν ένα δύσκολο Σαββατοκύριακο.

Το να ρυθμιστεί το αυτοκίνητο σωστά δεν είναι κάτι εύκολο. Πολλές φορές εφέτος έχουμε δει τη Mercedes να προσπαθεί πολύ για να προετοιμαστεί κάνοντας αλλαγές ακόμα και όλη τη νύχτα την Παρασκευής, τελειώνοντας το ξημερώματα του Σαββάτου. Αλλά και η McLaren ταλαιπωρείται πολύ τις Παρασκευές πριν καταφέρει να φτάσει τα αυτοκίνητα της εκεί που πρέπει για το Σάββατο. Πλέον δεν μπορούν να το κάνουν αυτό, αφού τα αυτοκίνητα θα μπαίνουν σε parc ferme μετά το FP1 και θα επιτρέπονται μόνο μικρές αλλαγές για το υπόλοιπο του Σαββατοκύριακου.

«Νομίζω ότι θα είναι πολύ σημαντικό το αυτοκίνητο να ξεκινά τις δοκιμές έτοιμο για αγώνα και να μας εμπνέει σιγουριά», δήλωσε ο Sergio Perez της Red Bull, ο οποίος έχασε και τους δύο αγώνες στο Silverstone πέρυσι, αφού ήταν ο πρώτος οδηγός της F1 που βρέθηκε θετικός στον  Covid 19.

«Μερικά Σαββατοκύριακα είμαστε έτοιμοι και κάποια άλλα χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο. Αν συμβαίνει αυτό θα μείνουμε λίγο πίσω, οπότε περιμένουμε να δούμε πώς θα πάνε τα πράγματα αυτό το Σαββατοκύριακο. Εγώ δεν αντιμετώπισα κάποιο πρόβλημα στην προετοιμασία, αλλά το FP1 θα είναι πολύ σημαντικό.»

Τρεις βαθμούς κερδίζει ο νικητής του Sprint, δύο o δεύτερος και έναν ο τρίτος. Μπορεί να μην φαίνονται πολλοί, με τον νικητή αγώνα να παίρνει 25 βαθμούς, αλλά πολλές φορές έχουμε δει τίτλους να χάνονται για ελάχιστους βαθμούς, επομένως κάθε ένας βαθμός είναι σημαντικός.

Και αυτό σημαίνει ότι η μάχη για την πρώτη θέση στο Sprint είναι στο πρόγραμμα του Max Verstappen, οδηγού της Red Bull «Προσπαθείς για τη νίκη», δήλωσε ο πρωτοπόρος στη βαθμολογία του πρωταθλήματος, ο οποίος βρίσκεται 32 βαθμούς εμπρός από τον Lewis Hamilton στην κατάταξη. “Πρόκειται για τρεις βαθμούς επιπλέον που σίγουρα θα προσπαθήσω να κερδίσω, παρόλο που γνωρίζω ότι ο αγώνας της Κυριακής είναι ο πιο σημαντικός.»

Η σωστή ισορροπία ανάμεσα στο να πιέσεις για τη νίκη και να μην ρισκάρεις θα είναι η μεγάλη πρόκληση στο Sprint.

«Πάντα προσπαθώ να παίρνω τις σωστές αποφάσεις και να ρισκάρω όσο χρειάζεται. Στο Sprint θα πιέσω αλλά θα έχω πάντα στο μυαλό μου ότι ο αγώνας είναι την Κυριακή.», δήλωσε ο Stroll.

Κάποιοι θα ρισκάρουν περισσότερο από άλλους. Η Williams για παράδειγμα, αναζητά τους πρώτους βαθμούς της χρονιάς. Με δεδομένο πως γνωρίζουν ότι τα πράγματα θα είναι δύσκολα σε αυτό τον αγώνα, ιδιαίτερα λόγω των ισχυρών ανέμων, περιμένουμε στο Sprint να δούμε μια επίθεση.

«Σίγουρα θα είναι ενδιαφέρον, όλο αυτό είναι άγνωστο για όλους μας», είπε ο George Russell  «Νομίζω ότι υπάρχουν πολλοί που θα είναι προσεκτικοί στο Sprint γιατί θα θέλουν απλώς να τερματίσουν και να είναι σε μια μέτρια θέση την Κυριακή. Αλλά για εμάς που αγωνιζόμαστε για τη 12η με 15η θέση, θα είναι μια ευκαιρία να γίνουμε λίγο πιο επιθετικοί και να εκμεταλλευτούμε το Sprint όσο το δυνατόν περισσότερο. Είχαμε μερικούς πολύ συναρπαστικούς αγώνες φέτος και μερικούς συναρπαστικούς πρώτους γύρους, επομένως το γεγονός ότι έχουμε έναν επιπλέον αγώνα στο πρόγραμμα θα ευνοήσει τους οδηγούς που εκμεταλλεύονται τον πρώτο γύρο για να κερδίσουν θέσεις.»

«Οι εκκινήσεις μου είναι αρκετά καλές, επομένως μου αρέσει ότι τώρα θα γίνουν δύο εκκινήσεις» , δήλωσε ο Daniel Ricciardo της McLaren. «Είμαι ενθουσιασμένος, νομίζω ότι είναι καλό που πειραματιζόμαστε και προσπαθούμε να βελτιώσουμε το άθλημα».

Ελπίζουμε ότι οι οδηγοί θα πιέσουν πολύ στους 17 γύρους του Sprint (100 χλμ) αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από την επιλογή των ελαστικών τους και τη σημασία δίνουν στη θέση τερματισμού τους, η οποία καθορίζει τη σειρά εκκίνησης για το Grand Prix της Κυριακής. Όπως λέει ο Ricciardo, δεν θα ξέρουμε μέχρι να το δοκιμάσουμε. «Ο χρόνος θα δείξει (σε σχέση με το τι να περιμένουμε) από οδηγικής άποψης και πόσο επιθετικοί μπορούμε να είμαστε» είπε. «Στο Sprint θα κάνουμε pit stop ή θα πρέπει να προσέξουμε τα ελαστικά μας; Αυτό πιθανότατα θα υπαγορεύσει το ρυθμό και τον τρόπο οδήγησης που θα δούμε. Αυτά είναι πράγματα που θα ανακαλύψουμε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.»

«Έχουμε μόνο μια ώρα δοκιμών και αυτό νομίζω ότι μου αρέσει πολύ, καθώς υπάρχει λιγότερη αναμονή στα pits και περισσότερη δράση,  που την προτιμώ», δήλωσε ο Sebastian Vettel της Aston Martin. «Λοιπόν, μία ώρα, αυτό είναι όλο και πάμε κατευθείαν στις χρονομετρημένες δοκιμές. Πρέπει να είμαστε αποτελεσματικοί από την πρώτη στιγμή. Θα είναι συναρπαστικό, είναι καινούριο και θα δούμε πώς θα πάει, ας το δοκιμάσουμε.»

Όπως λέει ο Vettel, ας το δοκιμάσουμε και θα δούμε τι θα συμβεί. Θα υπάρχουν δύο ακόμη Σαββατοκύριακα εφέτος που θα εφαρμοστεί αυτή η πειραματική μορφή, με τα αφεντικά της F1 να επιμένουν ότι πρόκειται για δοκιμή και όχι για απόφαση αλλαγής στη μορφή των Grand Prix. Τίποτα δεν αποφασιστεί. Οι οδηγοί, οι ομάδες και οι φίλοι της Formula 1 θα εκφράσουν τις απόψεις τους και υπάρχει αρκετό περιθώριο για αλλαγές.

Η Formula 1 κινείται σε άγνωστα νερά αυτό το Σαββατοκύριακο με στόχο να δημιουργήσει μια συναρπαστική προοπτική.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!