F1: O ρόλος του Verstappen στην πρόσληψη του de Vries

O Max Verstappen βοήθησε το συμπατριώτη του, Nyck de Vries, να εξασφαλίσει το cockpit της AlphaTauri στη Formula 1 για το 2023.

F1: O ρόλος του Verstappen στην πρόσληψη του de Vries

O Max Verstappen βοήθησε το συμπατριώτη του, Nyck de Vries, να εξασφαλίσει το cockpit της AlphaTauri στη Formula 1 για το 2023.

O Max Verstappen ήταν αυτός που προέτρεψε τον συμπατριώτη του, Nyck de Vries, να τηλεφωνήσει στον αγωνιστικό σύμβουλο της Red Bull, Helmut Marko, μετά το εντυπωσιακό ντεμπούτο που έκανε στο GP Ιταλίας με τη Williams, αντικαθιστώντας τον Alex Albon. Το τηλεφώνημα αυτό ήταν το εφατλτήριο που οδήγησε τον 27χρονο Ολλανδό να κλείσει τη συμφωνία ώστε να κάνει το βήμα προς μία μόνιμη θέση στη Formula 1 του χρόνου, ξεκινώντας την πρώτη του πλήρη σεζόν με την AlphaTauri.

O Verstappen δήλωσε: «Είχαμε δείπνο την επομένη της Monza και του είπα απλά να τηλεφωνήσει (στον Marko), ποτέ δεν ξέρεις τι θα συμβεί. Ήταν επίσης η κατάλληλη στιγμή για να του τηλεφωνήσει. Ο Helmut είναι πιθανώς ακόμα ενθουσιασμένος τη Δευτέρα από τον αγώνα της Κυριακής. Όλα πήγαν καλά και είμαι πολύ χαρούμενος για αυτόν. Ο Helmut είναι ένας τύπος που όταν του αρέσει κάποιος, είναι αρκετά τολμηρός ώστε να τον βάλει στο μονοθέσιο, ενώ ίσως άλλες ομάδες είναι λίγο πιο προσεκτικές».

Ο Verstappen σχολίασε ότι ο de Vries πίεζε για πολύ καιρό να εισέλθει στη Formula 1 και ανέφερε ότι μετά την εμφάνισή του στο GP Ιταλίας, δεν υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με το αν ανήκει στην κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Για τη συμφωνία του συμπατριώτη του με την AlphaTauri, ο Verstappen σχολίασε: «Είναι σπουδαία νέα. Είμαστε επίσης καλοί φίλοι».

Ο de Vries, που δεν έχει μάνατζερ και διαχειρίζεται ο ίδιος την καριέρα του δήλωσε: «Ο Max και εγώ έχουμε μια εξαιρετική σχέση. Προφανώς ανήκουμε στην ίδια γενιά. Είναι λίγο νεότερος από μένα, αλλά μεγαλώσαμε μαζί στα καρτ, είμαστε και οι δύο Ολλανδοί, και ο τρόπος που προσέγγιζε τους αγώνες με τον πατέρα του στα καρτ, οδηγώντας με ένα βαν στην Ευρώπη, νομίζω ότι έμοιαζε πολύ με τον δικό μας».

Nyck de Vries & Max Verstappen

«Ζούμε για το άθλημα και σεβόμαστε πολύ ο ένας τον άλλον ως οδηγοί. Παρόλο που είναι λίγο μικρότερος, αισθάνθηκα σχεδόν σαν να έχει λειτουργήσει ως ο μεγαλύτερος αδελφός μου. Προφανώς δειπνήσαμε μαζί στο Μονακό μετά τον αγώνα της Monza και μιλήσαμε για τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να έχουμε μια συζήτηση με τον δρ. Marko, όταν συναντηθήκαμε την ίδια εβδομάδα στην Αυστρία».

«Δεν είναι ότι ένα πράγμα είναι το κλειδί για όλα. Μέχρι τώρα φρόντιζα τον εαυτό μου και πάντα άκουγα τους ανθρώπους γύρω μου. Και η γνώση είναι πολύ σημαντική σε αυτόν τον κλάδο. Νομίζω ότι μερικές φορές βλέπεις ανθρώπους να κρατούν τα χαρτιά τους πολύ κοντά στο στήθος τους. Και είναι σημαντικό να μοιράζεσαι πληροφορίες για να ξέρεις τι συμβαίνει. Και αυτή ήταν μια τέτοια συζήτηση».

«Θα παραδεχτώ ότι σίγουρα η Monza επιτάχυνε πολλές από τις συζητήσεις. Ωστόσο, είμαι κατά κάποιο τρόπο μέρος σε αυτό το γαϊτανάκι της F1 εδώ και αρκετό καιρό. Προφανώς μετά τον τίτλο στη Formula E υπήρχε μια ευκαιρία με τη Williams το περασμένο καλοκαίρι. Και νωρίτερα αυτή τη σεζόν υπήρχαν επίσης αρκετές στιγμές που βρισκόμασταν σε συζητήσεις».

F1 - Nyck de Vries (Williams), GP Ιταλίας 2022

«Αλλά υποθέτω ότι η Monza έβγαλε από πάνω μου όλα τα πιθανά ερωτηματικά και τις αμφιβολίες που μπορεί να είχε ο κόσμος, και σαφώς όλα τα αστέρια ήταν ευθυγραμμισμένα για εκείνο το Σαββατοκύριακο. Το μονοθέσιο ήταν ανταγωνιστικό σε αυτή την πίστα, υπήρξαν κάποιες ποινές στη σειρά εκκίνησης, κάποιες εγκαταλείψεις και χωρίς το αυτοκίνητο ασφαλείας, ειλικρινά, δεν θα είχαμε καν τερματίσει τον αγώνα λόγω προβλημάτων στο εμπρός δεξιό δισκόφρενο. Επομένως, είμαι πολύ ευγνώμων για εκείνη τη στιγμή».

Ο επικεφαλής της ομάδας της AlphaTauri, Franz Tost παραδέχθηκε ότι η εμφάνιση του de Vries στη Monza ήταν καταλυτική για την πρόσληψή του: «Είχε μεγάλη επιρροή, γιατί έδειξε τις δυνατότητές του. Έκανε έναν φανταστικό αγώνα, δεν έκανε κανένα λάθος και επομένως ήταν εύκολη απόφαση να τον πάρουμε. Η Monza ήταν σημαντική, αλλά δεν μας άνοιξε τα μάτια, επειδή ο Nyck ήταν και προηγουμένως στο ραντάρ μας».

«Με τις ιδιαίτερες συνθήκες των άλλων οδηγών που αποχώρησαν από τις ομάδες τους, η Red Bull αποφάσισε επίσης να μην αγωνιστεί με τον Pierre Gasly από το 2024 και έπειτα. Όλα αυτά τα στοιχεία μαζί μας οδήγησαν στην απόφαση ότι ο Nyck de Vries είναι η καλύτερη πιθανότητα και ότι θα ταιριάξει αρκετά καλά στην ομάδα».

Franz Tost

«Περιμένω ότι η περίοδος μάθησης (για τον de Vries) θα περιοριστεί σε μερικά τεστ. Αυτό σημαίνει ότι περιμένω να είναι πολύ ανταγωνιστικός από τον πρώτο αγώνα του 2023. Αν έχουμε ένα καλό μονοθέσιο, τότε θα είναι εύκολο και για τους δύο οδηγούς. Αν έχουμε προβλήματα με το μονοθέσιο, τότε νομίζω ότι δεν θα είναι τόσο εύκολο να τα λύσουμε όλα, επειδή ο Nyck δεν έχει τόσο μεγάλη εμπειρία στην F1 και ο Yuki (Tsunoda) βρίσκεται ακόμα σε διαδικασία εκμάθησης».

«Νομίζω ότι του χρόνου ο Yuki θα πρέπει να είναι αρκετά μετρημένος για να δώσει τεχνική καθοδήγηση. Παρόλα αυτά περιμένω πολλά από τον Nyck γιατί έχει εμπειρία από αγωνιστικές κατηγορίες όπου κέρδισε αγώνες και Πρωταθλήματα. Επομένως αν το μονοθέσιο λειτουργήσει καλά, νομίζω ότι θα έχουμε μια επιτυχημένη χρονιά».

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!