F1: H Haas ζητά αποζημίωση από την Uralkali

Η ομάδα της Haas απέρριψε την απαίτηση του πρώην βασικού της σπόνσορα Uralkali να της επιστραφούν 12 εκατομμύρια ευρώ που είχε ήδη καταβάλει. Αντ’ αυτού, η αμερικανική ομάδα απαίτησε 8 εκατομμύρια ευρώ αποζημίωση, λόγω απώλειας κερδών.

F1: H Haas ζητά αποζημίωση από την Uralkali

Η ομάδα της Haas απέρριψε την απαίτηση του πρώην βασικού της σπόνσορα Uralkali να της επιστραφούν 12 εκατομμύρια ευρώ που είχε ήδη καταβάλει. Αντ’ αυτού, η αμερικανική ομάδα απαίτησε 8 εκατομμύρια ευρώ αποζημίωση, λόγω απώλειας κερδών.

Τον Μάρτιο, αμέσως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ομάδα Haas διέκοψε μονομερώς τη συμφωνία της, την ρωσική εταιρεία λιπασμάτων και χημικών Uralkali, λόγω των δεσμών που είχε ο ιδιοκτήτης της, Dmitry Mazepin με τον πρόεδρο της χώρας Vladimir Putin. Παράλληλα, έδωσε τέλος και στο συμβόλαιο του οδηγού της (και υιού του Dmitry) Nikita Mazepin, ο οποίος έκτοτε αντικαταστάθηκε από τον Δανό Kevin Magnussen.

Τότε, η Uralkali είχε ανακοινώσει ότι εξέταζε το ενδεχόμενο να κινηθεί νομικά όσον αφορά το ζήτημα, καθώς ζητούσε την επιστροφή των χρημάτων που είχε καταβάλει στην ομάδα πριν από την έναρξη της σεζόν. Έπειτα από την έκδοση της ανακοίνωσης αυτής, η Uralkali, σε επιστολή της προς τη Haas, αμφισβήτησε το δικαίωμα της ομάδας να ακυρώσει το συμβόλαιο μεταξύ τους, ζητώντας επίσης την επιστροφή των 12 εκατομμυρίων ευρώ που είχαν καταβληθεί προκαταβολικά. Ωστόσο, προέκυψε ότι η Haas έχει απαντήσει στην επιστολή της Uralkali και απέρριψε το αίτημα της ρωσικής εταιρείας.

Στη δική της επιστολή, η Haas επιμένει ότι είχε το δικαίωμα να τερματίσει τη συμφωνία, λόγω ενός όρου στο συμβόλαιο, ο οποίος αναφέρει ότι η Uralkali ήταν υποχρεωμένη να μην: βλάψει, φέρει σε αντιπαράθεση, γελοιοποιήσει, μειώσει τη φήμη, την καλή θέληση ή την ευνοϊκή εικόνα της Haas. Η αμερικανική ομάδα ισχυρίζεται ότι οι δεσμοί του Mazepin με το Κρεμλίνο, σε συνδυασμό με τις κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση, συνεπάγονται με παράβαση των όρων του συμβολαίου που αναφέρονται στη δυσφήμιση. Ωστόσο, δεν είχαν επιβληθεί κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή άλλους φορείς όταν καταλύθηκε η συμφωνία.

Στην επιστολή της, η Haas ισχυρίζεται ότι δεν φέρει καμία υποχρέωση να επιστρέψει τα χρήματα χορηγίας που είχε δεχθεί από την Uralkali. H αμερικανική ομάδα απορρίπτει το αίτημα της Uralkali για επιστροφή του προκαταβληθέντος ποσού ως αβάσιμο. Αντιθέτως ισχυρίζεται ότι δικαιούται αποζημίωση για την απώλεια κερδών που πιστεύει ότι θα απολάμβανε, εάν η συμφωνία με την Uralkali είχε συνεχιστεί.

Συνεπώς, η Haas απαίτησε την καταβολή 8 εκατομμυρίων ευρώ ως αποζημίωση, τα οποία ζητά να μεταφερθούν εντός λίγων ημερών. Η αμερικανική ομάδα κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να εκπληρώσει τον όρο του αρχικού συμβολαίου της με την Uralkali, που αναφέρει ότι θα παραχωρούσε ένα από τα μονοθέσια του Mazepin του 2021 στη ρωσική εταιρεία, αν δεν λάβει την αποζημίωση που επιζητεί.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Haas αρνήθηκε επίσης να καταβάλει στον Nikita Mazepin τις συμφωνηθείσες απολαβές του, για το χρονικό διάστημα που βρισκόταν στο δυναμικό της ομάδας φέτος, πριν από τη λύση του συμβολαίου του.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!