F1: Εκτός Haas ο Nikita Mazepin

Η Haas ανακοίνωσε επίσημα ότι τερμάτισε, με άμεση ισχύ, το συμβόλαιο του Nikita Mazepin και τη συμφωνία με τον βασικό της σπόνσορα Uralkali.

F1: Εκτός Haas ο Nikita Mazepin

Η Haas ανακοίνωσε επίσημα ότι τερμάτισε, με άμεση ισχύ, το συμβόλαιο του Nikita Mazepin και τη συμφωνία με τον βασικό της σπόνσορα Uralkali.

H ομάδα της Haas ανακοίνωσε επίσημα ότι ο Ρώσος οδηγός Nikita Mazepin δε θα αγωνίζεται με τα χρώματά της φέτος. Ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους ο Mazepin είχε αποκτήσει ένα εκ των δύο cockpit της Haas, ήταν τα χρήματα που προσέφερε σε αυτήν η ρωσική εταιρεία λιπασμάτων και χημικών Uralkali. Το 20% αυτής της εταιρείας ανήκει στον πατέρα του Nikita, τον Dmitry Mazepin.

Τα χρήματα της Uralkali ήταν κρίσιμης σημασίας για την επιβίωση της ομάδας την περασμένη χρονιά, δεδομένου του οικονομικού πλήγματος που δέχθηκε η Haas από την πανδημία και την πτώση των εσόδων της από τα εμπορικά δικαιώματα της Formula 1. Αναφέρεται ότι η Uralkali συνέβαλε 25 με 30 (άλλοι λένε 40) εκατομμύρια δολάρια στον ετήσιο προϋπολογισμό της Haas. Ωστόσο, φέτος η αμερικανική ομάδα βρίσκεται σε καλύτερη οικονομική κατάσταση.

Mε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την παγκόσμια κατακραυγή των πράξεων του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin, με τον οποίο ο Dmitry Mazepin διατηρεί αρκετά στενές σχέσεις, ήταν σχεδόν δεδομένο ότι ο Nikita Mazepin θα βρισκόταν εκτός της ομάδας. Θα ήταν πολύ δύσκολο -εάν όχι ανέφικτο- να δεχθεί η Haas χρήματα από την Uralkali δεδομένων των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία. Επιπλέον, θα ήταν δύσκολο για τον Nikita Mazepin να εξασφαλίσει βίζα για πολλές από τις χώρες στις οποίες θα διεξαχθούν τα φετινά Grand Prix.

H αρχή μηχανοκίνητου αθλητισμού της M. Βρετανίας έχει ήδη απαγορεύσει τη συμμετοχή Ρώσων οδηγών στις διοργανώσεις της. Συνεπώς ο Mazepin δεν είχε το δικαίωμα να συμμετάσχει στο GP Μ. Βρετανίας.

Nikita Mazepin

Στην ανακοίνωση της Haas αναφέρεται: «Η ομάδα Haas F1 επέλεξε να τερματίσει, με άμεση ισχύ, τη συνεργασία με την Uralkali και το συμβόλαιο του οδηγού Nikita Mazepin. Όπως και η υπόλοιπη κοινότητα της Formula 1, η ομάδα είναι συγκλονισμένη και λυπημένη από την εισβολή στην Ουκρανία και εύχεται ένα γρήγορο και ειρηνικό τέλος στη σύρραξη».

Σε ανάρτησή του στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, ο Mazepin ανέφερε: «Αγαπητοί οπαδοί και ακόλουθοι, είμαι πολύ απογοητευμένος για τον τερματισμό του συμβολαίου μου. Ενώ κατανοώ τις δυσκολίες, η απόφαση της FIA και η συνεχιζόμενη προθυμία μου να δεχθώ τους όρους που προτάθηκαν ώστε να συνεχίσω, αγνοήθηκαν πλήρως και καμία διαδικασία δεν ακολουθήθηκε σε αυτό το μονομερές βήμα. Σε αυτούς που έχουν προσπαθήσει να κατανοήσουν, δίνω τις αιώνιες ευχαριστίες μου. Εκτίμησα το χρόνο μου στην F1 και ελπίζω ειλικρινά ότι μπορούμε όλοι να βρεθούμε ξανά μαζί σε καλύτερους καιρούς. Θα έχω περισσότερα να πω τις επόμενες ημέρες».

H Haas δεν ανακοίνωσε ακόμα τον αντικαταστάτη του Mazepin. Προς το παρόν, τα οδηγικά καθήκοντα του Ρώσου αναμένεται να αναλάβει ο 25χρονος Βραζιλιάνος οδηγός δοκιμών της ομάδας Pietro Fittipaldi, εγγονός του δύο φορές Παγκόσμιου Πρωταθλητή της Formula 1 (1972 με Lotus, 1974 με McLaren), Emerson Fittipaldi. O Pietro έχει ήδη κάνει το ντεμπούτο του στη Formula 1, καθώς αντικατέστησε στους δύο τελευταίους αγώνες του 2020 τον τραυματία Romain Grosjean στη Haas.

Ωστόσο, έγκριτες πηγές εκτιμούν ότι ο Fittipaldi θα αποτελέσει προσωρινή λύση, μέχρι η ομάδα να βρει αντικαταστάτη, ο οποίος ενδεχομένως να μπορεί να συμβάλει οικονομικά στον προϋπολογισμό της ομάδας. Ιταλικές πηγές κάνουν λόγο για τον Antonio Giovinazzi, μέλος της Ακαδημίας οδηγών της Ferrari.

Pietro Fittipaldi
Pietro Fittipaldi

Η Haas διατηρεί στενούς δεσμούς με τη Scuderia, καθώς το αεροδυναμικό της τμήμα είναι βασισμένο στις εγκαταστάσεις της Ferrari στο Maranello και από εκεί προμηθεύεται επίσης όσα εξαρτήματα επιτρέπεται να μοιράζονται μεταξύ τους οι ομάδες: κινητήρα, κιβώτιο, αναρτήσεις, υδραυλικά κλπ. Ωστόσο, η συμφωνία μεταξύ Haas και Ferrari προβλέπει ότι η δεύτερη μπορεί να τοποθετήσει μόνο έναν οδηγό επιλογής της στην αμερικανική ομάδα και όχι δύο. Ωστόσο, ο Giovinazzi θα αποτελούσε μια αξιόπιστη λύση.

Αξίζει να αναφερθεί εδώ ότι ο Michael Andretti, προσπάθησε να αγοράσει την ομάδα από τον Gene Haas, ο οποίος αρνήθηκε να την πουλήσει. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι η επιλογή που θα κάνει η Haas όσον αφορά τον αντικαταστάτη του Mazepin, θα δείξει πόσο σοβαρές είναι οι προθέσεις του ιδιοκτήτη της σχετικά με τη Formula 1. Αν δηλαδή θα προσπαθήσει να προσελκύσει τον καλύτερο οδηγό που είναι διαθέσιμος, ή θα προτιμήσει να βρει μια πιο επιχειρηματικά συμφέρουσα λύση, με έναν οδηγό που έχει τη δυνατότητα να φέρει αρκετά χρήματα στην ομάδα.

Η Formula 1, έπειτα από την επίσημη ανακοίνωση της FIA ότι απαγορεύει τη διεξαγωγή αγώνων υπό την αιγίδα της στη Ρωσία, ανακοίνωσε τον τερματισμό του συμβολαίου των διοργανωτών GP Ρωσίας. Συνεπώς, δεν πρόκειται να δούμε αγώνα της Formula 1 στη Ρωσία τα επόμενα χρόνια.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!