F1: H Uralkali ζητά από τη Haas την επιστροφή των χορηγιών της

H ρωσική εταιρεία χημικών και λιπασμάτων Uralkali, απειλεί την ομάδα Formula 1 της Haas με νομικά μέτρα, αν δε λάβει πίσω τα χρήματά της.

F1: H Uralkali ζητά από τη Haas την επιστροφή των χορηγιών της

H ρωσική εταιρεία χημικών και λιπασμάτων Uralkali, απειλεί την ομάδα Formula 1 της Haas με νομικά μέτρα, αν δε λάβει πίσω τα χρήματά της.

Έπειτα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ομάδα της Haas τερμάτισε τη συνεργασία με το βασικό της σπόνσορα, την Uralkali, 20% της οποίας ανήκει στον Dmitry Mazepin, πατέρα του πρώην οδηγού της ομάδας, Nikita Mazepin. Τώρα, σε ανακοίνωσή της, η Uralkali ζητά πίσω τα χρήματα που είχε παραχωρήσει φέτος στη Haas, τα οποία θα διαθέσει για να υποστηρίξει αθλητές που δε μπορούν να αγωνιστιούν λόγω εθνικότητας.

Σε ανακοίνωση της ρωσικής εταιρείας, αναφέρεται: «Η Uralkali προτίθεται να προστατεύσει τα συμφέροντά της σύμφωνα με τις ισχύουσες νομικές διαδικασίες και επιφυλάσσεται των δικαιωμάτων της να κινήσει δικαστικές διαδικασίες, να διεκδικήσει αποζημιώσεις και να ζητήσει την επιστροφή των σημαντικών ποσών που είχε καταβάλει για τη σεζόν του 2022 της Formula 1».

«Καθώς το μεγαλύτερο μέρος της χορηγικής χρηματοδότησης για τη σεζόν 2022 έχει ήδη μεταφερθεί στη Haas και δεδομένου ότι η ομάδα κατήγγειλε τη συμφωνία χορηγίας πριν από τον πρώτο αγώνα της σεζόν 2022, η ομάδα δεν εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της προς την Uralkali για τη φετινή σεζόν. Η Uralkali θα ζητήσει την άμεση επιστροφή των ποσών που έλαβε η Haas».

«Η εταιρεία θεωρεί την απόφαση της ομάδας παράλογη και πιστεύει ότι ο αθλητισμός πρέπει πάντα να είναι απαλλαγμένος από την πολιτική και την πίεση εξωτερικών παραγόντων. Η επιστροφή χρημάτων από τη Haas και το υπόλοιπο μέρος της χορηγικής χρηματοδότησης της Uralkali για το 2022 θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία του ιδρύματος υποστήριξης αθλητών We Compete As One».

Nikita Mazepin

Από την πλευρά του, o Nikita Mazepin, δήλωσε: «Πρώτα απ’ όλα, θέλω να πω ότι κατανοώ πως ο κόσμος δεν είναι όπως ήταν πριν από δύο εβδομάδες. Ήταν μια εξαιρετικά επώδυνη στιγμή και για εσάς και για μένα. Οι άνθρωποι που δεν είναι εδώ το βλέπουν από διαφορετική οπτική γωνία. Εμείς στη Ρωσία και την Ουκρανία το βλέπουμε σε πολλά άλλα επίπεδα».

«Σκόπευα να αγωνιστώ ως ουδέτερος αθλητής. Η FIA το επέτρεψε. Δεν είχα κανένα πρόβλημα με αυτό, αλλά το βράδυ πριν από τη λήξη του συμβολαίου μου, βγήκαν πρόσθετες οδηγίες και καθώς αρχίσαμε να τις αναλύουμε, το επόμενο πρωί έλαβα ένα μήνυμα ότι το συμβόλαιο ακυρώθηκε και απολύθηκα. Μου άξιζε περισσότερη υποστήριξη από την ομάδα. Ανακουφίστηκα όταν είδα ότι η FIA μας επέτρεψε να αγωνιστούμε με ουδέτερα χρώματα. Ήλπιζα να οδηγήσω. Μετά, όλα άλλαξαν και έχασα το όνειρο για το οποίο δούλευα 18 χρόνια».

«Έμαθα για την απόλυσή μου από τη Haas, όπως όλοι οι άλλοι, από τον Τύπο. Δεν το άξιζα. Ήμουν πολύ απογοητευμένος με τον τρόπο που εξελίχθηκε. Δεν είχα ανησυχήσει από τότε που έφυγα από τη Βαρκελώνη. Η Formula 1 δεν είναι ένα κεφάλαιο που έχει κλείσει για μένα. Θα είμαι έτοιμος να αγωνιστώ σε περίπτωση που υπάρξει ευκαιρία να επιστρέψω. Εύχομαι τα καλύτερα στους οδηγούς που θα με αντικαταστήσουν. Δεν έχουν καμία σχέση με την υπάρχουσα κατάσταση».

Pietro Fittipaldi

H Haas θα χάσει το πρωινό της πρώτης ημέρας του τεστ χειμερινών δοκιμών εξέλιξης στο Sakhir, καθώς το αεροπλάνο που θα μετέφερε τον εξοπλισμό της ομάδας στο Μπαχρέιν αντιμετώπισε βλάβη. Εντέλει, ο εξοπλισμός κατέφθασε στο Βασίλειο της Μέσης Ανατολής αργά εχθές το βράδυ, ενώ των υπόλοιπων ομάδων βρισκόταν ήδη εκεί από τη Δευτέρα. Η Haas ανακοίνωσε επίσης ότι ο 25χρονος οδηγός δοκιμών, Pietro Fittipaldi, θα οδηγήσει το μονοθέσιο εφόσον η ομάδα καταφέρει να το κατεβάσει στην πίστα το απόγευμα της αυριανής ημέρας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Fittipaldi δεν έχει τα απαιτούμενα χρήματα για να εξασφαλίσει το δεύτερο cockpit της Haas. Οι τελευταίες φήμες λένε ότι οι επικρατέστεροι υποψήφιοι για να αντικαταστήσουν τον Mazepin είναι ο εφεδρικός οδηγός της Aston Martin, o Γερμανός Nico Hulkenberg καθώς και ο πρώην οδηγός της Haas, ο Δανός Kevin Magnussen.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!