«Suono Puro»: Η Automobili Pininfarina δημιουργεί τον ήχο της βιώσιμης πολυτέλειας

Αναλύοντας τον ήχο με τη χρήση νερού, η εταιρεία έδωσε στο ηλεκτροκίνητο Battista μια εντυπωσιακή «φωνή».

Μετά από περισσότερες από 2.000 ώρες εντατικής έρευνας και ανάπτυξης, η Automobili Pininfarina αποκάλυψε τον ήχο του Battista και την ιστορία της δημιουργίας του. Η πρωτοποριακή διαδικασία πίσω από τον μοναδικά κατασκευασμένο ήχο του περιελάμβανε σύνθεση σε στούντιο, εργαστηριακές δοκιμές και εκτεταμένο συντονισμό στο δρόμο, καθώς και αξιοποίηση σχολίων των πελατών.

Η μάρκα δεν προσπαθεί να μιμηθεί τον ήχο των παραδοσιακών σπορ αυτοκινήτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης, αλλά αποτυπώνει τον εκπληκτικό φυσικό ήχο των τεσσάρων ηλεκτροκινητήρων που αποδίδουν ισχύ 1.900 ίππων. Το αποτέλεσμα είναι το «Suono Puro» που οι μηχανικοί της Automobili Pininfarina ονομάζουν «ήχο της βιώσιμης πολυτέλειας».

Το Suono Puro επικεντρώνεται στην συχνότητα των 432 Hz η οποία προκαλεί ευεξία και έχει χρησιμοποιηθεί από τον Βέρντι και τον Μότσαρτ. Στο ρελαντί, ο ήχος του Battista είναι 54 Hz (τρεις οκτάβες κάτω από τα 432 Hz). Η επίδραση αυτής της συχνότητας φαίνεται από τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζει ένα από τα πιο φυσικά στοιχεία, το νερό. Τα ηχητικά κύματα σε αυτή τη συχνότητα δημιουργούν ένα μοναδικό εφέ σχηματίζοντας στο νερό μια απόλυτα συμμετρικά σχήματα. Αυτό έχει θετική επίδραση στο ανθρώπινο σώμα, το οποίο αποτελείται κατά 70% από νερό.

Το προηγμένο λογισμικό διαμορφώνει τον ηχητικό των πέντε προγραμμάτων οδήγησης του Battista, που μεταδίδεται μέσω 12 ηχείων της Naim Audio, μέσα και έξω από το αυτοκίνητο. Όλα τα στοιχεία είναι ενσωματωμένα σε μια μονάδα ελέγχου που επιτρέπει την πιο καθηλωτική εμπειρία ήχου.

Τα ηχητικά χαρακτηριστικά επιλέγονται από τον οδηγό μέσω των πέντε προγραμμάτων οδήγησης. Η τυπική λειτουργία «Calma» έχει τον ήχο των ηλεκτρικών κινητήρων, που ακούγεται και έξω για λόγους ασφάλειας. Η λειτουργία «Pura» προσθέτει περισσότερο χαρακτήρα και εισάγει τη νότα βάσης 54 Hz. Η «Energica» αυξάνει την ένταση της νότας βάσης, σύμφωνα με τη βελτιωμένη δυναμική απόδοση του οχήματος, ενώ η «Furiosa» παρέχει έναν εντελώς μοναδικό ηχητικό χαρακτήρα με μεγαλύτερη ένταση. Η «Carattere» επιτρέπει στον οδηγό να επιλέξει έναν από τους προηγούμενους ήχους με εξατομικευμένες ρυθμίσεις.

Για την τέλεια απόδοση του ήχου το Battista είναι εξοπλισμένο με ειδικά ηχεία της Naim που εκπέμπουν όλο το φάσμα συχνοτήτων με εξαιρετική ποιότητα. Τα 10 ηχεία έχουν ισχύ 1.300 watt ενώ υπάρχει και ένα Dual Voice Coil Subwoofer ανάμεσα στα καθίσματα. Επιπλέον έχουν τοποθετηθεί super-tweeters πίσω από τα καθίσματα και στις πόρτες για να ενισχύουν τις υψηλότερες συχνότητες. Η συμμετρική διάταξη των ηχείων στο εσωτερικό της καμπίνας εξασφαλίζει ένα εφέ αμφιθεάτρου τόσο για τον οδηγό όσο και για τον επιβάτη.

Στο video ο Μηχανικός ήχου της Automobili Pininfarina, Garry Lane και ο CEO της Novo Sonic, Tom Huber, μας εξηγούν τη διαδικασία δημιουργίας των ήχων του Battista.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!