Έξυπνη προειδοποίηση οδηγού από τη Ford

Η Ford δοκιμάζει ένα σύστημα ηχείων που θα υποδεικνύει στον οδηγό την κατεύθυνση από την οποία πλησιάζουν άνθρωποι και αντικείμενα, με προσομοίωση του ήχου που κάνουν.

Έξυπνη προειδοποίηση οδηγού από τη Ford

Η Ford δοκιμάζει ένα σύστημα ηχείων που θα υποδεικνύει στον οδηγό την κατεύθυνση από την οποία πλησιάζουν άνθρωποι και αντικείμενα, με προσομοίωση του ήχου που κάνουν.

Η Ford δοκιμάζει μία έξυπνη τεχνολογία ειδοποίησης οδηγού, που προσομοιώνει εκείνους που παράγονται από πιθανούς κινδύνους και του επιτρέπει να γνωρίζει με ακρίβεια από που προέρχονται. ​​Οι μηχανικοί διερευνούν μία έξυπνη χρήση του ηχοσυστήματος του αυτοκινήτου που θα δηλώνει τη θέση που βρίσκονται άλλοι χρήστες του δρόμοι ή πεζοί.

Ερευνητές διαπίστωσαν ότι με η χρήση της τεχνολογίας Directional Audio Alerts (κατευθυντήριες ηχητικές προειδοποιήσεις), βοήθησε τους οδηγούς να αναγνωρίζουν επιτυχώς πιο συχνά το είδος και τη θέση πεζών, υπόλοιπων χρηστών του δρόμου και πιθανών κινδύνων, καθώς και την προέλευσή τους.

Οι μηχανικοί της Ford δοκιμάζουν επίσης διαισθητικούς ήχους όπως κουδούνια ποδηλάτων, βήματα και θορύβους οχημάτων αντί ενός ηχητικού τόνου, για να προειδοποιούν τους οδηγούς όταν βρίσκονται κοντά άλλοι χρήστες του δρόμου ή πεζοί.

Τρόπος λειτουργίας

Τα οχήματα της Ford διαθέτουν ήδη τεχνολογίες υποστήριξης οδηγού, χρησιμοποιώντας μια σειρά αισθητήρων, οι οποίοι ανιχνεύουν πότε πεζοί, δικυκλιστές ή άλλα οχήματα βρίσκονται στη γύρω περιοχή. Οι τεχνολογίες αυτές προσφέρουν οπτικές και ηχητικές προειδοποιήσεις και εφόσον απαιτείται, εφαρμόζουν πέδηση έκτακτης ανάγκης.

Η τεχνολογία Directional Audio Alert εξελίσσει αυτές τις προειδοποιήσεις ένα βήμα παραπέρα. Το λογισμικό που δημιούργησε η Ford, χρησιμοποιεί τις πληροφορίες από τους αισθητήρες, για να επιλέξει τον κατάλληλο ήχο, ο οποίος αναπαράγεται μέσω του ηχείου που βρίσκεται πλησιέστερα στο εμπόδιο.

Δοκιμές σε περιβάλλον προσομοίωσης έδειξαν ότι οι οδηγοί που ειδοποιούνταν μέσω Directional Audio, αναγνώριζαν σωστά το είδος και την πηγή του κινδύνου στο 74% των περιπτώσεων. Ακόμα και η εκπομπή ενός συνηθισμένου ηχητικού τόνου από το κατάλληλο ηχείο επέτρεπε στον οδηγό να αναγνωρίζει σωστά τη θέση του αντικειμένου σε ποσοστό 70%.

Οι μηχανικοί δημιούργησαν επίσης ένα σενάριο, σε πραγματικές συνθήκες, στην πίστα δοκιμών, με ένα όχημα να εξέρχεται με όπισθεν από ένα χώρο στάθμευσης, ένα πεζό να πλησιάζει και ήχο βημάτων να προειδοποιεί τον οδηγό. Οι συμμετέχοντες στη δοκιμή ανταποκρίθηκαν θετικά στον ήχο των βημάτων, κυρίως όταν η προειδοποίηση προήλθε μέσω ενός συγκεκριμένου ηχείου.

Στο μέλλον, οι μηχανικοί πιστεύουν ότι αυτά τα αποτελέσματα μπορούν να βελτιωθούν ακόμα περισσότερο, χρησιμοποιώντας τρισδιάστατο ήχο στο χώρο της καμπίνας, παρόμοιο με αυτό που χρησιμοποιείται στις κινηματογραφικές αίθουσες και στα βιντεοπαιχνίδια, ο οποίος θα επιτρέψει στους οδηγούς να αναγνωρίζουν καλύτερα την πηγή του κινδύνου.

«Οι σημερινοί προειδοποιητικοί ήχοι ήδη κινητοποιούν τους οδηγούς όταν χρειάζεται να προσέξουν και να είναι σε εγρήγορση. Η τεχνολογία του μέλλοντος θα μπορεί να μας προειδοποιεί με ακρίβεια ποιος είναι ο κίνδυνος και ποια είναι η προέλευσή του» δήλωσε ο Oliver Kirstein, μηχανικός λογισμικού SYNC, Enterprise Connectivity, Ford Ευρώπης.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!