Η Maserati γιορτάζει τα 55 χρόνια της Ghibli

Ένα αυτοκίνητο μύθος, που έγραψε ιστορία με χρυσά γράμματα και αποτέλεσε πηγή έμπνευσης, ακόμα και για τον ανταγωνισμό

Η Maserati γιορτάζει τα 55 χρόνια της Ghibli

Ένα αυτοκίνητο μύθος, που έγραψε ιστορία με χρυσά γράμματα και αποτέλεσε πηγή έμπνευσης, ακόμα και για τον ανταγωνισμό

Ήταν 3 Νοεμβρίου του 1966 όταν η Maserati παρουσίασε στην έκθεση του Turin Motor Show την Ghibli. Μια επαναπροσέγγιση των GT μοντέλων, ένα διθέσιο αυτοκίνητο σχεδιασμένο από το Giorgetto Giugiaro. Το όνομα του μοντέλου προέρχεται από ένα ισχυρό ζεστό άνεμο της Βορείου Αφρικής. Η παρουσίαση της Ghibli από τη Maserati έκλεψε τις εντυπώσεις. Ο κινητήρας με τον οποίο εφοδιάζονταν ήταν ένας 8κύλινδρος με χωρητικότητα 4,7 λίτρων με απόδοση 330 ίππων, ενώ υπήρχε και μια ισχυρότερη έκδοση με κινητήρα 4,9 λίτρων.

Τη σχεδίαση επιμελήθηκε η Ghia, η οποία τότε είχε στη δημιουργική ομάδα της τον Giorgetto Giugiaro. Το εμπρός μέρος ήταν χαρακτηριστικό, με μακρύ καπό και φώτα αναδυόμενα, με μια ιδιαίτερα λεπτή μάσκα που φιλοξενούσε το σήμα της Maserati, την τρίαινα. Σε συνέχεια του χαμηλού καπό, ξεχώριζε το έντονα κεκλιμένο παρμπρίζ. Η κλίση της οροφής στο τελείωμά της αποτέλεσε το χαρακτηριστικό της σχεδίασης που έκανε ξεχωριστή τη Ghibli.

Ένα χρόνο μετά την πρεμιέρα της στην έκθεση του Τορίνο, το 1967, η Ghibli ξεκίνησε την εμπορική της πορεία. Το εσωτερικό ήταν ανασχεδιασμένο, ενώ υπήρχε η δυνατότητα επιλογής αυτόματου κιβωτίου ή χειροκίνητου πέντε σχέσεων. Από το 1969 ήταν διαθέσιμη και μια έκδοση Spyder, η οποία μπορούσε να εξοπλιστεί και με σκληρή οροφή. Ένα χρόνο αργότερα και οι δύο εκδόσεις ήταν διαθέσιμες και με τον κινητήρα των 4,9 λίτρων, με την ονομασία που τις συνόδευε να είναι Ghibli SS.

Από το 1967 έως και το 1972 κατασκευάστηκαν 128 Ghibli Spyder και 1.200 Ghibli coupe. Μια από αυτές αγόρασε ο Henry Ford, ο εγγονός του ιδρυτή της ομώνυμης αυτοκινητοβιομηχανίας, για να την τοποθετήσει στο χώρο υποδοχής του κέντρου εξέλιξης και παραγωγής της Ford στο Detroit προκειμένου να αποτελέσει πηγή έμπνευσης και παράδειγμα που έπρεπε να ακολουθήσουν.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!