Ακόμη και σήμερα αποτελεί μείζον ζήτημα στο παγκόσμιο motorsport: οι ίσες ευκαιρίες μεταξύ αντρών και γυναικών οδηγών αγώνων. Πόσες γυναίκες γνωρίζετε που έχουν διακριθεί σε μεγάλα πρωταθλήματα; Κι όμως, μία Αμερικανίδα ύψους μόλις 1,57 μ. κατάφερε κάποτε να κερδίσει όλους τους μάτσο πιλότους στις οβάλ πίστες των ΗΠΑ.
Φανταστείτε την εικόνα: Μια μελαχρινή καλλονή να βγαίνει από το μονοθέσιο και να σηκώνει το κύπελο, με δεκάδες αντρικά βλέμματα να παρατηρούν αποσβολωμένα και αρκετά οπισθοδρομικά μυαλά να σκέφτονται πως η θέση της δεν είναι στο τιμόνι και τις πίστες, αλλά στην κουζίνα! Να όμως που η Danica Sue Patrick είχε άλλη άποψη.
Είναι η πιο πετυχημένη γυναίκα οδηγός αγώνων στην ιστορία του πρωταθλήματος IndyCar (το αμερικανικό αντίπαλο δέος της Formula 1), έχοντας μάλιστα στο παλμαρέ της μία νίκη το 2008 (η μόνη γυναίκα που έχει καταφέρει κάτι τέτοιο), τερματίζοντας πρώτη στον αγώνα Indy Japan 300 το 2008!
Μια χρονιά μετά, τερμάτισε 3η στο Indianapolis 500, ενώ το 2013 μεταπήδησε στους αγώνες NASCAR. Ήταν και πάλι η πρώτη γυναίκα που κατάφερε να πάρει την pole position (!) και πέτυχε να προκριθεί στον αγώνα Daytona 500, όπου ανέβηκε μέχρι την όγδοη θέση!
Γεννήθηκε στην καθόλα άγνωστη πόλη του Beloit στο Wisconsin των Η.Π.Α. στις 25 Μαρτίου του 1982. Είναι Νορβηγικής καταγωγής και η αγωνιστική της καριέρα άρχισε μόλις στα δέκα της χρόνια, το 1992 με go-kart φυσικά. Εντυπωσίασε με τις επιδόσεις της και στα 16 της βρέθηκε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στο Ηνωμένο Βασίλειο, για να συμμετάσχει σε αγώνες Formula 3 και Formula Ford. Ανέβηκε μέχρι τη δεύτερη θέση του πρωταθλήματος, την υψηλότερη που είχε κατακτήσει μέχρι τότε οδηγός με καταγωγή από τις ΗΠΑ.
Το 2002 επέστρεψε στη πατρίδα και με την ομάδα Rahal συμμετείχε στο Toyota Atlantic Championship, τερματίζοντας το 2003 στη πρώτη τριάδα. Στις 29 Μαΐου του 2005 η Patrick γίνεται η τέταρτη γυναίκα στην ιστορία του σπορ (μετά τις Janet Guthrie, Lyn St. James και Sarah Fisher) που λαμβάνει μέρος στον αγώνα Indianapolis 500! Πέτυχε μάλιστα τον ταχύτερο γύρο στα δοκιμαστικά , αλλά ένα λάθος στις κατατακτήριες της στέρησε την pole position και ξεκίνησε από τη τέταρτη θέση. Όλοι έπαψαν να γελούν και άρχισαν να ανησυχούν! Στον αγώνα τερμάτισε στην ίδια θέση, την υψηλότερη για γυναίκα οδηγό… μέχρι τότε!
Στις 2 Ιουλίου θα κερδίσει την πρώτη της pole position, όντας η δεύτερη γυναίκα που κατάφερε κάτι αντίστοιχο, μετά την Sarah Fisher. Στις 13 Αυγούστου της ίδιας χρονιάς θα πετύχει και δεύτερη pole position, για να ακολουθήσει η τρίτη της στον επόμενο αγώνα – τις περισσότερες που έχει πάρει ποτέ νεοφερμένος -rookie- οδηγός, μαζί με τον Tomas Scheckter. Τελικά ανακηρύχτηκε «rookie of the year» εκείνης της χρονιάς, συγκεντρώνοντας 325 βαθμούς στο πρωτάθλημα.
Το 2006 η Danica συνέχισε στα IndyCar, αλλά η αλλαγή του πλαισίου σε Dallara δεν βοήθησε την ομάδα να προσαρμοστεί, αλλά αυτό δεν την εμπόδισε να ανέβει ένατη στη τελική βαθμολογία. Το 2007 υπέγραψε με την ομάδα του Andretti και στον αγώνα του Texas ήταν πάντα κοντά στη πρώτη θέση, για να ανέβει τελικά στο podium!
Θα τερματίσει τη χρονιά έβδομη στη βαθμολογία, με 424 βαθμούς. Το 2008 ήταν η χρονιά της! Νίκησε στο Twin Ring Motegi, στο Japan Indy 300 στις 20 Απριλίου του 2008, κερδίζοντας στα ίσια τον ανταγωνισμό του «ισχυρού φύλου»!
Η Danica Patrick σταμάτησε να τρέχει σε αγώνες το 2018. Πλέον είναι επιχειρηματίας, έχοντας λανσάρει τη σειρά ρούχων Warrior by Danica Patrick και όντας ιδιοκτήτης ενός μεγάλου αμπελώνα στην Καλιφόρνια, ενώ έχει εκδώσει και ένα βιβλίο με τίτλο “Pretty Intense”.