Οδηγούμε το νέο MINI John Cooper Works Countryman στην Πορτογαλία

Το νέο MINI John Cooper Works Countryman κρατάει τα σπορ χαρακτηριστικά του προκατόχου του, καθώς και την «βαριά» ιστορία της ΜΙΝΙ, προσθέτοντας ακόμα περισσότερη άνεση, πολυτέλεια και προηγμένη τεχνολογία.

Οδηγούμε το νέο MINI John Cooper Works Countryman στην Πορτογαλία

Το νέο MINI John Cooper Works Countryman κρατάει τα σπορ χαρακτηριστικά του προκατόχου του, καθώς και την «βαριά» ιστορία της ΜΙΝΙ, προσθέτοντας ακόμα περισσότερη άνεση, πολυτέλεια και προηγμένη τεχνολογία.

Όταν ένα MINI φέρει τη σφραγίδα JCW, δεν περιμένεις τίποτα λιγότερο από ένα fun-to-drive μοντέλο με υψηλές επιδόσεις. Αυτή η «δυναμική» και βαριά – σε ιστορία – σφραγίδα “φορέθηκε” και πάνω στη νέα γενιά Countryman. Η οποία έχει μεγαλώσει σε διαστάσεις, χωρίς όμως να θυσιάσει καθόλου την οδηγική του συμπεριφορά. Γεγονός που επιβεβαιώσαμε οδηγώντας το ολοκαίνουριο μοντέλο σε παραλιακούς δρόμους της Πορτογαλίας.

Η 3η γενιά MINI Countryman διακρίνεται για το μινιμαλιστικό του design και τις καθαρές γραμμές. Στην περίπτωση του JCW, συνοδεύεται από κόκκινες πινελιές Chili Red, χρώμα που παραπέμπει στο ένδοξο αγωνιστικό παρελθόν της μάρκας, όπως π.χ. στην ιστορική, πρώτη νίκη που είχε πετύχει στο Monte Carlo το κόκκινο MINI Cooper, το 1964.

Στο εμπρός μέρος του MINI Countryman JCW παρατηρούμε την οκταγωνική μάσκα, ενώ τα ακροβολισμένα φανάρια δίνουν ιδιαίτερο χαρακτήρα με LED φωτισμό. Το μήκος φτάνει τα 4,5 μέτρα σχεδόν (4,45 μ.) και το μεταξόνιο έχει αυξηθεί κατά 22 χλστ., φτάνοντας τα 2,69 μέτρα. Ακόμα, αντιλαμβάνεται κανείς ότι η σιλουέτα του νέου MINI Countryman είναι πιο αεροδυναμική, χάρη στο πιο κεκλιμένο παρμπρίζ και τη γραμμή της οροφής.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα καλύτερο αεροδυναμικό συντελεστή σε σχέση με τον προκάτοχό του. Πιο συγκεκριμένα, από 0,31 Cd έπεσε στο 0,26 Cd (ή 0,27 ανάλογα τους τροχούς). Σε αυτό συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό και οι χωνευτές χειρολαβές.

Μεγάλωσε και αναβαθμίστηκε

Οι αυξήσεις που έγιναν από πλευράς εξωτερικών διαστάσεων του νέου MINI Countryman μεταφράζονται σε πιο ευρύχωρη καμπίνα. Αφενός οι επιβάτες έχουν μεγαλύτερη άνεση στην καμπίνα, αφετέρου διατίθεται κατά 55 λίτρα παραπάνω χώρος αποσκευών σε σχέση με την προηγούμενη γενιά (505 λίτρα συνολικά ή 1.350 λίτρα εάν αναδιπλωθούν τα πίσω καθίσματα).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πίσω σειρά καθισμάτων είναι συρόμενη κατά 13 εκ. και υπάρχει δυνατότητα ρύθμισης της κλίσης της πλάτης.

Στο εμπρός τμήμα η ποιότητα και η συναρμογή made in Germany είναι ξεκάθαρη, ενώ το ιδαίτερο ύφασμα με τις ξεχωριστές τεχνοτροπίες δίνει έναν fun χαρακτήρα και ταυτόχρονα premium αίσθηση, ειδικά το βράδυ που φωτίζεται το ταμπλό. Οδηγός όσο και συνοδηγός κάθονται σε μπάκετ καθίσματα, που χαρίζουν – πραγματικά – κορυφαία στήριξη. Το τιμόνι είναι τριάκτινο, με την κάθετη ακτίνα να είναι επενδεδυνένη με ανθεκτικό ύφασμα. Υπάρχουν επίσης πολλοί αποθηκευτικοί χώροι.

 

High-end εσωτερικό

Το highlight της καμπίνας, από τεχνολογικής σκοπιάς, είναι φυσικά η κυκλική οθόνη που βρίσκεται στο κέντρο της κονσόλας. Για πρώτη φορά βλέπουμε σε ΜΙΝΙ Countryman καθαρά κυκλική οθόνη, όχι μόνο για το infotainment αλλά και για τις υπόλοιπες βασικές πληροφορίες του οδηγού. Επομένως, πίσω από το τιμόνι δεν υπάρχει κάποια άλλη οθόνη, εκτός από το εξελιγμένο head-up display.

Η οθόνη αφής έχει διάμετρο 9,44 ίντσες και είναι OLED, δηλαδή κορυφαίας τεχνολογίας για monitors. Τα χρώματα και η αντίθεση είναι καλύτερα από κάθε άλλη τεχνολογία οθόνης και από εκεί γίνεται η διαχείρηση των συστημάτων του αυτοκινήτου μέσω του λογισμικού MINI OS 9. Από τα λίγα φυσικά κουμπιά που υπάρχουν στο ταμπλό, βρίσκονται από κάτω, μεταξύ αυτών και εκείνο για την αλλαγή μεταξύ των MINI Experience Modes (ουσιαστικά είναι τα προγράμματα οδήγησης).

Για το MINI John Cooper Works Countryman τα Modes είναι 8 και το καθένα κάνει ένα δυνατό χαρακτηριστικό ήχο κάθε φορά που επιλέγεται. Φυσικά, το τελευταίο και πιο… δυναμικό πρόγραμμα είναι το “Go-kart”.

@motorone.gr Είναι τα προγράμματα οδήγησης του νέου MINI Countryman JCW. @MINI #minicountryman #carsoftiktok #mini ♬ πρωτότυπος ήχος – MotorOne.gr

Κάτω από το καπό

Όπως αναφέραμε, ένα μοντέλο που φέρει τα λογότυπα JCW χαρίζει και υψηλές επιδόσεις. Η πηγή γι’αυτές είναι ένας 2λιτρος turbo κινητήρας βενζίνης που φωλιάζει κάτω από το καπό του νέου Countryman JCW. Η απόδοσή του είναι 300 ίπποι και 400 Nm ροπής, ενώ συνεργάζεται με νέο αυτόματο κιβώτιο Steptronic 7 σχέσεων.

Για να σημειώνει επιταχύνσεις όπως το 0-100 χλμ./ώρα σε 5,4 δευτερόλεπτα, η MINI εξοπλίζει το μοντέλο της και με το σύστημα τετρακίνησης ALL4. Όσον αφορά τη μέγιστη ταχύτητα που μπορεί να αναπτύξει, περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 250 χλμ./ώρα, αλλά κάτι τέτοιο δεν το δοκιμάσαμε!

Fun και Go-kart

Το νέο Countryman JCW έμεινε «κολλημένο» στο Experience Mode «Go-kart» κατά το 90% της διαδρομής μας στην Πορτογαλία, για να απολαύσουμε τον σπορ χαρακτήρα που μπορεί να προσφέρει το αυτοκίνητο συνολικά. Η αίσθηση ήταν πραγματικά σαν Go-kart, παρά τον όγκο του αυτοκινήτου. Το κορυφαίο Countryman ακολουθούσε πιστά τις εντολές μας χάρη στο ακριβές τιμόνι και την σφιχτή ανάρτηση.

Ακόμα ένας λόγος που επελέγη το συγκεκριμένο πρόγραμμα οδήγησης είναι ο ήχος των κλαπέτων της εξάτμισης: σε κάθε αλλαγή ακουγόταν ένα απολαυστικό σκάσιμο, ενώ σε απότομο πάτα-άσε του δεξιού πεντάλ, το αυτοκίνητο χάριζε μια μελωδία… ανακούφισης του συστήματος εξαγωγής και του κινητήρα. Βέβαια, ο ήχος είναι περισσότερο έντονος στην καμπίνα (μέσω ηχείων), παρά εξωτερικά.

Η οδήγηση στα πέριξ του Cascais περιλάμβανε αρκετά κομμάτια με καλή άσφαλτο, όπου το νέο Countryman JCW δεν έχασε καθόλου πρόσφυση. Θεωρούμε ότι και παραπάνω δύναμη να είχε το μοντέλο, θα μπορούσε να τη διαχειριστεί και να τη σερβίρει στον δρόμο με ευκολία. Ακόμα, ο οδηγός έχει στην διάθεση του 10 δευτερόλεπτα έξτρα… ώθησης, κάτι που μπορεί να ενεργοποιηθεί εάν κρατηθεί παρατεταμένα το αριστερό paddle.

Με πόσο;

Το νέο MINI John Cooper Works Countryman είναι ήδη διαθέσιμο για παραγγελία στη χώρα μας και η τιμή εκκίνησης είναι 57.750 ευρώ. Πρόκειται για ένα οικογενειακό crossover στην κορυφαία του έκδοση, με έντονα σπορ χαρακτήρα, γερμανική ποιότητα και με προηγμένες τεχνολογίες. Θα έλεγε κανείς ότι τέτοια “καθαρόαιμα” μοντέλα σπανίζουν στην εποχή μας…

Ακολουθήστε μας και στο Tik Tok

@motorone.gr Σήμερα η μέρα έχει ΜΙΝΙ και συγκεκριμένα νέα Countryman (ηλεκτρικό και John Cooper Works) 🤓 Τα οδηγούμε στην Πορτογαλία! @MINI #mini #carsoftiktok #fyp ♬ оригинальный звук – .

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!