Δοκιμάζουμε το Hyundai i20 1.0T 100PS

Στις πετυχημένες επίκαιρες συνταγές supermini, η Hyundai δεν απουσιάζει και η ανανέωση του i20 μας θυμίζει ότι δεν χρειάζεσαι πολλά για να περάσεις όμορφα.

Δοκιμάζουμε το Hyundai i20 1.0T 100PS

Στις πετυχημένες επίκαιρες συνταγές supermini, η Hyundai δεν απουσιάζει και η ανανέωση του i20 μας θυμίζει ότι δεν χρειάζεσαι πολλά για να περάσεις όμορφα.

Hyundai i20 1.0T 100PS: Εν ολίγοις δεν χρειάζεσαι να απλωθείς στις κατηγορίες, να υπερβάλλεις σε διαστάσεις – που προσφέρουν χώρους αν τους χρειάζεσαι, να αναζητήσεις τον αποδοτικό συνδυασμό απόδοσης, να φορτωθείς εξοπλισμό και βάρος που μάλλον δεν χρειάζεσαι, να δώσεις ένα καράβι λεφτά δηλαδή για το επόμενο αυτοκίνητό σου.

Πρακτικά και ρεαλιστικά αν αναγνωρίζεις τις ανάγκες σου, η επιλογή σου πρέπει να κυκλοφορεί αναμεσά μας με τους μικρότερους συμβιβασμούς. Να αντέχει το αστικό σουλάτσο σε συνωστισμένους δρόμους, να μπορεί να φορτωθεί έστω και οριακά μια τετραμελή οικογένεια, να ταξιδεύει αξιοπρεπέστατα και να μην ζητάει την Άρτα και τα Γιάννενα για χρήση και συντήρηση.

Αν μάλιστα είναι τεχνολογικά επίκαιρο τόσο σε παροχές ανέσεων όσο και ασφάλειας, δείχνει δυναμική διάθεση για οδήγηση και πατάει με συνέπεια το δρόμο προσφέροντας την πληροφορία που αναζητά ο απαιτητικός, τότε είσαι μπροστά σε μια ιδανική επιλογή.

Και αν έχασες την «πρώτη ώρα» και ψάχνεις το κεφάλαιο που βρισκόμαστε, μείνε στο Β, κατηγορία supermini και μην παρασυρθείς από μόδα και υποκατηγορίες. Δεν χρειάζεται καν Crossover/SUV, αρκεί ένα mainstream αυτοκίνητο της διαχρονικά εμπορικότερης κατηγορίας για να σε πείσει και το ανανεωμένο i20 βρίσκεται εδώ για αυτό το λόγο.

 Πρώτη εικόνα

  • Διχρωμίες και δυναμικός σχεδιασμός με επιρροές N-Line
  • Νέα σχέδια στους ελαφρού κράματος τροχούς 16” & 17”
  • 3 νέα χρώματα: Meta Blue Pearl, Lumen Grey Pearl, Lucid Lime Metallic

 

H Hyundai επιμένει στο μικρότερο άκρο της αγοράς, όπως αποδεικνύεται από το πρόσφατα ανανεωμένο i10, αλλά και λίγο παραπάνω που είναι το θέμα μας το επίσης ανανεωμένο i20. Η τρίτη γενιά του έφτασε το 2020, οπότε η φετινή αναβάθμιση ήρθε ακριβώς στην ώρα της. Οι εξωτερικές βελτιώσεις τονώνουν την εμφάνιση χωρίς να έρχονται με υπερβολή. Μια νέα μάσκα εμπρός και ένα ευμέγεθες σήμα σε νέα θέση (στο πάνω μέρος του προφυλακτήρα) κάνουν την εισαγωγή στις αλλαγές που διαπιστώνεις ότι υπάρχουν εκτεταμένες με νέες πλευρικές εισαγωγές αέρα και ένα χαμηλότερο χείλος στον πλήρως ανασχεδιασμένο προφυλακτήρα.

Οι προβολείς LED από το N Line είναι το αισθητικό bonus που συναντάς στανταράκι σε όλη τη γκάμα, ενώ LED είναι και τα πίσω φώτα που σχηματίζουν ένα Ζ και πλαισιώνουν έναν νέο προφυλακτήρα και έναν πιο εμφανές διαχύτη. Το νεότερο Hyundai i20 είναι διαθέσιμο σε 8 εξωτερικά χρώματα με προαιρετική τη μαύρη οροφή. Τα τρία καινούργια χρώματα είναι τα Lucid Lime Metallic, Lumen Grey Pearl και Meta Blue Pearl, τα οποία πλαισιώνουν τα Atlas White, Phantom Black Pearl, Aurora Grey Pearl, Dragon Red Pearl και Mangrove Green Pearl.

Εσωτερικός κόσμος

  • Ψηφιακά όργανα σε 10,25 ίντσες και οθόνη αφής 8” για infotainment
  • Στάνταρ συστήματα ασφάλειας και υποβοήθησης Hyundai SmartSense
  • Χώρος αποσκευών χωρητικότητας 352 λίτρων

Tο οικείο περιβάλλον στο εσωτερικό του i20 διατηρεί την μοντέρνα σχεδιαστική του προσέγγιση και πορεύεται με καλοφινιρισμένα και καλοσυναρμολογημένα υλικά που παραμένουν στο σύνολό τους σκληρά. Αυτό δεν μειώνει την προσεγμένη εικόνα του σαλονιού, που ξεχωρίζει σε εργονομία παροχές και πρακτικότητα.

Οι hi-tech παροχές προκύπτουν με τον στάνταρ ψηφιακό πίνακα οργάνων των 10,25 ιντσών σε όλες τις εκδόσεις και την προαιρετική οθόνη αφής των 10,25 ιντσών (στάνταρ στην Distinctive της δοκιμής). Η συμβατότητα με Apple CarPlay και Android Auto είναι υπαρκτή, όπως και η δυνατότητα ασύρματης φόρτισης κινητού, ενώ δεν θα λείψουν το USB type-C, το eCall δεύτερης γενιάς και οι ενημερώσεις χαρτών Over-the-Air.

Χωροταξικά το i20 παραμένει σε ηγετικό ρόλο στην κατηγορία του. Οι πίσω επιβάτες επιβεβαιώνουν ότι οι θέσεις είναι πραγματικά άνετες ακόμα και αν δυο λεβεντόπαιδα άνω του 1,80 ύψους βρεθούν σε ρόλο ταξιδιώτη. Ομοίως και ο χώρος για τις αποσκευές με τα 352 λίτρα του αρκεί για τις εκδρομικές μεταφορές της παρέας. Παράπονα επι του θέματος θα μπορούσαν να υπάρχουν μόνο αν μιλούσαμε για την mild hybrid έκδοση που το 48V σύστημα κλέβει 90 λτ. από το χώρο για τις αποσκευές.

Οδηγικός χαρακτήρας

  • Τρικύλινδρος χιλιάρης turbo με άμεσο ψεκασμό και 6άρι κιβωτιο
  • 100 ίπποι και 172 Nm ροπή
  • 0-100 χλμ./ώρα σε 10,4 δλ. – Τελική ταχύτητα 188 χλμ./ώρα

Ένας 3κύλινδρος υπερτροφοδοτούμενος βενζινοκινητήρας 998 κ.εκ. που αποδίδει 100 ίππους και 172 Nm ροπή, είναι ικανός να προσφέρει στο i20 τη δραστήρια διάθεση που περιμένεις. Το ελαφρύ αμάξωμα που δεν ξεπερνά τα 1.140 κιλά είναι ένας επίσης  συνδυαστικός λόγος των καλών επιδόσεων. Τα 0-100 km/h έρχονται σε 10,4 δλ. και συμβάλλει και το 6άρι χειροκίνητο κιβώτιο με τη σωστή κλιμάκωση, ενώ η τελική ταχύτητα των 188 χλμ./ώρα υπεραρκεί για να κάνει το i20 ευχάριστο, ασφαλές και καλοτάξιδο όταν διατηρείς το ταχύμετρο στα 140-150 χλμ./ώρα.

Με τα δυο διαθέσιμα προγράμματα οδήγησης(Comfort και Sport) μπορείς να καρπώνεσαι τον χαρακτήρα που αντιστοιχεί στη διάθεσή σου, ενώ η σφιχτή ρύθμιση της ανάρτησης είναι η ένδειξη ότι το supermini της Hyundai είναι ευχάριστο και δυναμικά αποδοτικό στο δρόμο ακόμα και αν κριθεί από τον απαιτητικό της οδήγησης.

Η συμπαγής αίσθηση και η σωστή συμπεριφορά ανάρτησης, τιμονιού και φρένων θα σε βάλουν στο τρυπάκι της επίθεσης στο στριφτερό επαρχειακό δίκτυο και θα σε αποζημιώσουν με αποτέλεσμα και πληροφόρηση. Η ευχάριστη διάθεση όμως σε παρασύρει να το οδηγείς δυναμικά, με αποτέλεσμα και αυξημένες καταναλώσεις που ξεπερνούν τα 7 λτ./100 χλμ.

Τελικά;

Η περίπτωση i20 ακόμα και από τη βάση της υπερτροφοδοτούμενης γκάμας δείχνει δελεαστική για αγορά και χρήση. Δεν νοιώθεις να σου λείπει κάτι σε επίπεδο απόδοσης-επιδόσεων και όλο το πακέτο συνδυάζεται και με αντίστοιχα δυναμικό πάτημα που σε βγάζει στο δρόμο για οδήγηση. Επιπλέον όμως η τεχνολογική αναβάθμιση το κάνει ακόμα πιο επίκαιρο και ο επιβεβαιωμένος χωροταξικός πρωταθλητισμός του δίνει τους πόντους πρακτικότητας όταν αναζητάς το ένα και μοναδικό. Και όλα αυτά με την τιμή σε λογικά για την εποχή επίπεδα.

ΦΩΤΟ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΡΓΙΑΝΝΙΔΗΣ

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!