Ηλεκτρικά 2 στα 3 αυτοκίνητα που πωλούνται στη Νορβηγία!

Η σκανδιναβική χώρα εξακολουθεί να δείχνει το… δρόμο στον τομέα της ηλεκτροκίνησης

Ηλεκτρικά 2 στα 3 αυτοκίνητα που πωλούνται στη Νορβηγία!

Η σκανδιναβική χώρα εξακολουθεί να δείχνει το… δρόμο στον τομέα της ηλεκτροκίνησης

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αποτέλεσαν τα 2/3 των πωλήσεων νέων αυτοκινήτων στη Νορβηγία κατά το 2021, με την Tesla να είναι η πρώτη μάρκα σε πωλήσεις στη χώρα της βόρειας Ευρώπης. Η χώρα της Σκανδιναβίας επιδιώκει να γίνει η πρώτη που θα σταματήσει τις πωλήσεις συμβατικών αυτοκινήτων, το 2025. Η πετρελαιοπαραγωγός Νορβηγία των 5,4 εκ κατοίκων, υποστηρίζει τη μετάβαση σε αυτοκίνητα μηδενικών εκπομπών ρύπων, παρέχοντας φοροαπαλλαγές στα ηλεκτρικά οχήματα με μπαταρία (BEV) και επιβαρύνσεις στα αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Η Νορβηγία αναμένει το ποσοστό πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων να φτάσει στο 80% των συνολικών πωλήσεων το 2022, με στόχο τον τερματισμό πωλήσεων συμβατικών οχημάτων το 2025. Το 2021 οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων στη χώρα αυξήθηκαν κατά 25%, φτάνοντας τον αριθμό-ρεκόρ των 176.276 μονάδων, εκ των οποίων το 65% ήταν αμιγώς ηλεκτρικά. Το 2020 το ποσοστό των ηλεκτρικών ήταν 54%. Η μικρή, εύπορη Νορβηγία θεωρείται βασική αγορά στην οποία μπορούν να αναπτυχθούν νέες εταιρίες όπως η κινεζική NIO και η θυγατρική της Volvo, Polestar.

Το 2021 η Tesla είχε μερίδιο 11,6% στη Νορβηγία, και βρέθηκε για πρώτη φορά στην πρώτη θέση των πωλήσεων σε ετήσια βάση, μπροστά από τη γερμανική Volkswagen με 9,6%, όπως ανακοίνωσε η αρμόδια υπηρεσία της Νορβηγίας. Η αμερικανική Tesla ξεπέρασε κατά πολύ τις εκτιμήσεις της Wall Street σχετικές με τις παραδόσεις αυτοκινήτων κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2021, παρά την παγκόσμια έλλειψη ημιαγωγών. Το Tesla Model 3 ήταν το πιο δημοφιλές μοντέλο της χρονιάς στη Νορβηγία, μπροστά από το υβριδικό RAV4 της Toyota, το μοναδικό αυτοκίνητο της πρώτης δεκάδας που διαθέτει κινητήρα εσωτερικής καύσης. Στην 3η θέση βρέθηκε το ηλεκτρικό ID.4 της Volkswagen.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!