Mercedes-Benz: Η ηγέτιδα δύναμη στην ηλεκτροκίνηση

Η μετάβαση στην εποχή των μηδενικών εκπομπών ρύπων γίνεται με συναρπαστικό και τεχνολογικά προηγμένο τρόπο

Mercedes-Benz: Η ηγέτιδα δύναμη στην ηλεκτροκίνηση

Η μετάβαση στην εποχή των μηδενικών εκπομπών ρύπων γίνεται με συναρπαστικό και τεχνολογικά προηγμένο τρόπο

Το «Lead in Electric» δεν είναι απλά ένα σύνθημα. Σε αυτό καθρεφτίζεται η στρατηγική απόφαση της Mercedes-Benz να ηγηθεί της μετάβασης προς το μέλλον των μετακινήσεων. Ένα μέλλον απαλλαγμένο από τις εκπομπές ρύπων, όχι μόνο κατά τη διάρκεια κυκλοφορίας των αυτοκινήτων, αλλά σε όλο τον κύκλο ζωής τους. Από τη διαδικασία παραγωγής έως την ανακύκλωσή τους. Αυτή είναι η φιλοσοφία της για την κλιματική ουδετερότητα.

Ο οδικός χάρτης της Mercedes-Benz περιλαμβάνει ένα εκτενές πλάνο επενδύσεων και επιτάχυνση των διαδικασιών στον τομέα Έρευνας και Ανάπτυξης. Προς αυτή την κατεύθυνση, θα επενδύσει συνολικά περισσότερα από 40 δισ. ευρώ, το διάστημα από το 2022 έως το 2030.

Ηλεκτροκίνηση για όλους, σε κάθε κατηγορία

Στην πρόσφατη έκθεση του Μονάχου, η Mercedes-Benz παρουσίασε όλο το εύρος της σημερινής και μελλοντικής οικογένειας ηλεκτρικών μοντέλων. Από τα 10 αυτοκίνητα που έκαναν πρεμιέρα, παραγωγής ή πρωτότυπα, τα επτά είναι αμιγώς ηλεκτρικά. Ένα ξεκάθαρο μήνυμα των τεχνολογικών βημάτων που έχει κάνει και της σημασίας που αποδίδει στην ηλεκτροκίνηση. Η Mercedes-EQ διαθέτει ήδη μία πλούσια γκάμα, η οποία συνεχίζει να διευρύνεται. Με αυτοκίνητα τα οποία συνδυάζουν την εντυπωσιακή σχεδίαση με συναρπαστικές τεχνολογίες και μηδενικές εκπομπές ρύπων. Αυτοκίνητα που «αγγίζουν» το συναίσθημα και «μιλούν» στη λογική κάθε λάτρη της οδήγησης αλλά και κάθε ευαισθητοποιημένου πολίτη.

Στη δημοφιλή κατηγορία των compact SUV, η EQA ξεχωρίζει αμέσως. Διαθέσιμη τόσο σε προσθιοκίνητες (EQA 250) όσο και σε τετρακίνητες (EQA 300 4MATIC και EQA 350 4MATIC) εκδόσεις, προσφέρει χώρους αυτοκινήτου μεγαλύτερης κατηγορίας, ισχύ έως 292 ίππους και αυτονομία άνω των 400 χλμ. με μία φόρτιση. Όλες οι εκδόσεις της EQA επωφελούνται από το πρόγραμμα επιδότησης «Κινούμαι Ηλεκτρικά».

Δίπλα της παίρνει θέση η Mercedes-EQB, ανεβάζοντας την πρακτικότητα σε άλλα επίπεδα. Με δυνατότητα τρίτης σειράς καθισμάτων, η EQB 350 4MATIC φιλοξενεί στο εσωτερικό της έως 7 επιβάτες, οι οποίοι απολαμβάνουν πλούσιους χώρους, αυτονομία που ξεπερνά τα 400 χλμ. και τετρακίνηση 4MATIC χάρη στην παρουσία δύο ηλεκτροκινητήρων.

Η οικογένεια των 100% ηλεκτρικών SUV της Mercedes-Benz συμπληρώνεται από την EQC 400 4MATIC. To μεσαίο πολυτελές SUV, με τους 408 ίππους, κίνηση σε όλους τους τροχούς και αυτονομία άνω των 400 χλμ.

Η πρωτοπορία της Mercedes-Benz συνεχίζεται στην κατηγορία των μεγάλων, πολυτελών αυτοκινήτων. Η EQE, το μεγάλο ηλεκτρικό sedan, όπως και η EQS, η «ναυαρχίδα» της οικογένειας EQ, βασίζονται στην αποκλειστική – για premium μοντέλα μηδενικών ρύπων – αρχιτεκτονική EVA2. Η EQE 350 εμφανίζει ισχύ 292 ίππων και εντυπωσιακή αυτονομία έως 660 χλμ, ενώ η EQS αποδίδει 333 ίππους στην έκδοση 450+ και 523 ίππους στην 580 4MATIC. Η νέας γενιάς μπαταρία και οι λύσεις που εφαρμόζει η Mercedes-Benz στους τομείς της σχεδίασης και της τεχνολογίας, εκτοξεύουν την μέγιστη αυτονομία στα 770 χλμ., καθιστώντας αχρείαστη τη φόρτιση ακόμη και στα μεγάλα ταξίδια.

Πολυτέλεια και επιδόσεις, βγάζουν τον καλύτερο εαυτό τους με την ηλεκτροκίνηση

Στο Μόναχο η Mercedes-Benz παρουσίασε και πρωτότυπα ηλεκτρικά μοντέλα, τα οποία βρίσκονται στο τελικό στάδιο πριν φθάσουν στην παραγωγή. Η αποστολή τους είναι να προαναγγείλουν ένα ακόμη πιο συναρπαστικό και βιώσιμο μέλλον. Το Concept #1 αποτελεί τον προπομπό του πρώτου μηδενικών ρύπων SUV της smart, η οποία είναι ήδη αμιγώς ηλεκτρική μάρκα.

Compact εξωτερικές διαστάσεις, με μήκος που δεν ξεπερνά τα 4,3 μέτρα, ευρύχωρο και νεανικό εσωτερικό, κορυφαίες δυνατότητες συνδεσιμότητας, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του μοντέλου που θα έρθει για να επανακαθορίσει τις αστικές μετακινήσεις. Όπως έκανε η smart από την πρώτη στιγμή.

Η πρωτότυπη Mercedes-Maybach EQS αποτυπώνει το όραμα για ένα ηλεκτρικό SUV στην luxury κατηγορία. Η απαράμιλλη πολυτέλεια της Maybach και η χαρακτηριστική διχρωμία του αμαξώματος συνδυάζονται με κορυφαία τεχνολογικά συστήματα, επιδόσεις, κίνηση με μηδενικές εκπομπές ρύπων και αυτονομία που αγγίζει τα 600 χλμ.

Βάζοντας τη σφραγίδα της, η Mercedes-AMG εγγυάται ότι το μέλλον των μετακινήσεων θα είναι εξίσου συναρπαστικό όσο και βιώσιμο. Η EQS 53 4MATIC+ είναι μία ηλεκτρική λιμουζίνα με σπορ γονίδια, που προσφέρει ισχύ έως 761 ίππους, ροπή που ξεπερνά τα 1.000 Nm και ικανή να επιταχύνει από στάση στα 100 χλμ/ώρα σε μόλις 3,4 δευτερόλεπτα! Δεν αποτελεί έκπληξη ότι έχει την «έγκριση» του επτά φορές πρωταθλητή της Formula 1, Lewis Hamilton.

Η τεχνολογία ηλεκτροκίνησης της Mercedes-Benz δεν θα εφαρμοστεί αποκλειστικά στο… ασφαλές περιβάλλον των πόλεων ή στο ασφαλτοστρωμένο οδικό δίκτυο. Το Concept EQG μας επιτρέπει να ρίξουμε μια… ματιά στην μελλοντική ηλεκτρική έκδοση της θρυλικής G-Class. Οι γνώριμες δυνατότητες 4×4 της «G» που από το 1979 έως σήμερα θέτουν τον πήχη στην κατηγορία, θα εξελιχθούν ακόμη περαιτέρω. Οι τέσσερις ηλεκτροκινητήρες, ένας δίπλα σε κάθε τροχό, θα ελέγχονται ανεξάρτητα, προσφέροντας κορυφαία πρόσφυση σε κάθε έδαφος.

Και στην κατηγορία των πολυμορφικών και van, δίπλα στην ήδη διαθέσιμη EQV σύντομα θα προστεθεί η EQT. Είναι η πρόταση της Mercedes-Benz για ηλεκτρικές μετακινήσεις πολυμελών οικογενειών αλλά και εταιρειών που μεταφέρουν στελέχη ή διοργανώνουν δραστηριότητες. Οι συρόμενες πόρτες και στις δύο πλευρές χαρίζουν εύκολη πρόσβαση στο εσωτερικό με τις 7 θέσεις σε τρεις σειρές.

Ηλεκτρική ενέργεια με σεβασμό στο περιβάλλον

Η Mercedes-Benz δεν σταματά όμως στον εξηλεκτρισμό της γκάμας της. Από το 2022 όλες οι δραστηριότητες στις εγκαταστάσεις της θα ηλεκτροδοτούνται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, επιτυγχάνοντας μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Προς αυτή την κατεύθυνση, έχει προχωρήσει σε συνεργασίες με τους προμηθευτές και παραγωγούς “πράσινης” ενέργειας, Enovos και Starkraft.

Η ηλεκτρική ενέργεια προέρχεται από αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, καθώς και από υδροηλεκτρικά εργοστάσια. Ανάμεσά τους συγκαταλέγονται ένα φωτοβολταϊκό πάρκο κοντά στο Ingolstadt που έχει μέγεθος αντίστοιχο με 60 γήπεδα ποδοσφαίρου και 24 αιολικά πάρκα με περισσότερες από 200 ανεμογεννήτριες. Συνδυαστικά όλες οι μονάδες παράγουν ενέργεια ικανή να καλύψει τις ετήσιες ανάγκες 65.000 νοικοκυριών.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!