Ο διάδοχος του Opel Crossland θα εστιάζει στην πρακτικότητα

O αντικαταστάτης του Opel Crossland θα επικεντρωθεί στην πρακτικότητα και θα μπορούσε να επαναφέρει το όνομα Frontera.

Ο διάδοχος του Opel Crossland θα εστιάζει στην πρακτικότητα

O αντικαταστάτης του Opel Crossland θα επικεντρωθεί στην πρακτικότητα και θα μπορούσε να επαναφέρει το όνομα Frontera.

Η Opel βρίσκεται στο μέσο μιας σχεδιαστικής επανάστασης. Μόλις είδαμε το μελλοντικό Experimental concept, ενώ το Astra είναι πλέον ένα από τα πιο όμορφα hatchback και το Mokka στις μέρες μας είναι ένα SUV με στυλ. Τώρα, η γερμανική εταιρεία ετοιμάζει ένα νέο μικρό crossover για το 2024 που θα τοποθετηθεί δίπλα στο Mokka ως μια προσφορά με έμφαση στην πρακτικότητα για τους αγοραστές που θέλουν περισσότερο χώρο. Tο νέο αυτοκίνητο θα μπορούσε ακόμη και να αναβιώσει ένα όνομα από το παρελθόν της μάρκας: το Frontera.

Μιλώντας με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Stellantis στην Ευρώπη, Uwe Hochgeschurtz, σχετικά με την κληρονομιά της εταιρείας, το Auto Express του έθεσε το ερώτημα αν η βρετανική μάρκα θα μπορούσε να αναβιώσει μερικά σημαντικά ονόματα από την ιστορία της γερμανικής μάρκας, συμπεριλαμβανομένων των Calibra, Rekord, Ascona, Monza, Frontera και Senator.

Ο Hochgeschurtz έχει μιλήσει στο παρελθόν ανοιχτά για την πιθανή αναβίωση του ονόματος Manta (πιθανότατα για ένα SUV παραγωγής εμπνευσμένο από το Experimental concept), αναφέροντας το συναίσθημα που θα έδινε αυτό σε ένα νέο προϊόν. Στην ερώτησή μας απάντησε λέγοντας: «Θα εκπλαγώ αν δεν βρείτε ένα από τα ονόματα που αναφέρατε σας σε ένα από τα μελλοντικά μας προϊόντα», ενώ όταν πιέστηκε περαιτέρω, καθώς αναφέραμε ότι η αγορά κινείται προς τα SUV και μόνο ένα όνομα στη λίστα παραπέμπει σε SUV, ο Hochgeschurtz απάντησε: «Είστε σαν τα παιδιά μου όταν ρωτούν για τα χριστουγεννιάτικα δώρα τους. Δεν τους λέω, και ρωτούν αν είναι μεγάλο ή μικρό, μαύρο ή άσπρο. Είστε πιο έξυπνοι από τα παιδιά μου».

Με τα σχόλιά του να υπαινίσσονται ότι το νέο μοντέλο θα μπορούσε πράγματι να ονομάζεται Frontera, το αυτοκίνητο εντοπίστηκε πρόσφατα σε δοκιμές. Μπορείτε να δείτε μία αναπαράστασή του από τις αποκλειστικές μας εικόνες. Αυτός ο αντικαταστάτης του Crossland θα φοράει τη μάσκα Vizor, σήμα κατατεθέν πλέον της μάρκας, και θα διαθέτει στιβαρές επιφάνειες, για να εναρμονιστεί με τα υπόλοιπα μοντέλα της γκάμας της Opel.

Ο αντικαταστάτης του Crossland θα διατηρήσει την υψηλή γραμμή οροφής του απερχόμενου αυτοκινήτου και θα τη συνδυάσει με ένα πιο τετραγωνισμένο προφίλ, σε μια προσπάθεια να επικεντρωθεί στην πρακτικότητα. Το νέο μοντέλο θα ανταγωνίζεται τα οικογενειακά αυτοκίνητα της Dacia, όπως τα SUV Jogger και Duster και το Citroen C3 Aircross. Στο πίσω μέρος, η τελευταία πρόταση της Opel θα διαθέτει μια επίπεδη θύρα χώρου αποσκευρών, ενώ ο συνολικός σχεδιασμός έχει ως στόχο να δημιουργήσει μια ογκώδη, πιο στιβαρή εμφάνιση σε σύγκριση με την -εστιασμένη στην αισθητική- προσέγγιση του Mokka.

Διάδοχος Opel Crossland

Αναμένεται ότι θα υπάρχουν πλούσιοι χώροι στην καμπίνα επιβατών και όσον αφορά τις αποσκευές, παρά το γεγονός ότι ο αντικαταστάτης του νέου Crossland θα έχει σχετικά μικρό μέγεθος. Όπως συμβαίνει και με το Jogger, το νέο μικρό SUV της Opel θα μπορούσε να προσφέρεται με τρεις σειρές καθισμάτων για μεγιστοποίηση της πρακτικότητας.

Η βελτιωμένη διάταξη θα καταστεί δυνατή χάρη στη μετάβαση στην πλατφόρμα CMP της μητρικής εταιρείας Stellantis, η οποία χρησιμοποιείται για τα μοντέλα Corsa και Mokka. Το σημερινό Crossland εξακολουθεί να βασίζεται στην παλαιότερη πλατφόρμα PF1 (που χρονολογείται από την εποχή που η Opel υπαγόταν στην PSA), η οποία δεν είναι συμβατή με καμία μορφή ηλεκτροκίνησης.

Ωστόσο, η μετάβαση στη CMP σημαίνει ότι το νέο αυτοκίνητο θα προσφέρει βενζινοκίνητα, ήπια υβριδικά και αμιγώς ηλεκτρικά συστήματα κίνησης. Ο βενζινοκινητήρας θα είναι ο 3κύλινδρος turbo 1,2 λίτρων της Opel, πιθανότατα με απόδοση 100 και 130 ίππων, με δυνατότητα επιλογής μηχανικού κιβωτίου 6 σχέσεων ή αυτόματου.

Στο πλαίσιο μιας σειράς αναβαθμίσεων του best-seller supermini Corsa, η Opel παραδέχτηκε νωρίτερα φέτος ότι μια νέα ήπια υβριδική επιλογή 48 volt θα ενταχθεί στη γκάμα της σε μεταγενέστερη ημερομηνία, οπότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι και το νέο crossover θα διαθέτει αυτό το σύστημα κίνησης. Είναι πιθανό να πρόκειται για τη μονάδα 1,2 λίτρων, η οποία θα αποδίδει 138 ίππους και θα συνδυάζεται με ένα αυτόματο κιβώτιο 8 σχέσεων, που θα φιλοξενεί το μικρό ηλεκτροκινητήρα.

Η Opel ανέφερε επίσης νωρίτερα φέτος ότι θα προσφέρει μια αμιγώς ηλεκτρική έκδοση ολόκληρης της γκάμας της έως το 2024, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της Opel, Florian Huettl, δήλωσε: «Με τον διάδοχο του Crossland, θα καταστήσουμε τη διασκέδαση της ηλεκτροκίνησης διαθέσιμη σε ολόκληρη τη γκάμα των μοντέλων μας και θα δώσουμε στους πελάτες μας πρόσβαση σε μετακινήσεις χωρίς εκπομπές ρύπων σε κάθε ένα από τα μοντέλα μας». Ο ίδιος απέφυγε να επιβεβαιώσει ότι αναφέρεται στο επόμενο Crossland, υπονοώντας μια πιθανή αλλαγή ονόματος για το μοντέλο.

Η πλατφόρμα CMP, στην οποία βασίζονται πολλά Opel, αναβαθμίστηκε πρόσφατα, φιλοξενώντας μια μεγαλύτερη μπαταρία 54 kWh για πρόσθετη αυτονομία, και έναν ισχυρότερο κινητήρα 154 ίππων. Και πάλι, αυτή η τεχνολογία θα είναι διαθέσιμη στο Corsa, αλλά θα διατίθεται παράλληλα με τον αρχικό συνδυασμό μπαταρίας 50 kWh και κινητήρα 136 ίππων, οπότε είναι πιθανό η Opel να ακολουθήσει αυτή την προσέγγιση και με το νέο SUV της, προσφέροντας μια πιο οικονομική επιλογή ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

Μόνο ο μικρότερος συνδυασμός μπαταρίας και λιγότερο ισχυρού κινητήρα προσφέρεται στο Mokka Electric, με αυτονομία 336 χλμ., οπότε αναμένεται παρόμοια τιμή για τον αντικαταστάτη του Crossland που είναι εξοπλισμένος με μπαταρία 50 kWh. Η ισχυρότερη εκδοχή των 54 kWh θα μπορούσε να προσφέρει έως και 40 χλμ. επιπλέον αυτονομίας. Αμφότερα τα δύο οχήματα θα επωφεληθούν από τη δυνατότητα ταχείας φόρτισης 100 kW, που σημαίνει ότι μια φόρτιση από 10-80% θα διαρκεί περίπου 30 λεπτά.

Αυτή η νέα τεχνολογία κάτω από το αμάξωμα θα συνδυαστεί με μια συνολική τεχνολογική ανανέωση στο εσωτερικό. Το μικρό SUV είναι πιθανό να διαθέτει το σύνολο infotainment Pure Panel της Opel. Στο Mokka προσφέρονται ψηφιακή οθόνη οργάνων και infotainment 7″, οι οποίες αυξάνονται σε οθόνη αφής 10″ με πίνακα οργάνων 12″ ανάλογα το επίπεδο εξοπλισμού. Είναι επίσης πιθανό να υιοθετηθεί η δομή των επιπέδων εξοπλισμού Design και GS από άλλα μοντέλα της Opel.

Αποκλειστική συνεργασία: Auto Express

Δείτε τις τιμές όλων των μοντέλων της Opel στην Ελλάδα

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!