Jeep Compass EV: Το τέταρτο ηλεκτρικό στοιχείο

Η αμερικανοτραφής φίρμα σχεδιάζει μια πλήρη γκάμα ηλεκτροκίνητων μοντέλων που δεν αφήσει εκτός το Compass που από το 2026 αναμένεται να υποδεχτεί την αμιγώς ηλεκτρική έκδοσή του

Jeep Compass EV: Το τέταρτο ηλεκτρικό στοιχείο

Η αμερικανοτραφής φίρμα σχεδιάζει μια πλήρη γκάμα ηλεκτροκίνητων μοντέλων που δεν αφήσει εκτός το Compass που από το 2026 αναμένεται να υποδεχτεί την αμιγώς ηλεκτρική έκδοσή του

H Jeep δεν έχει κρύψει τις ηλεκτρικές προθέσεις της, έχοντας εξαγγείλει ένα fast-track σχέδιο εξηλεκτρισμού της γκάμας της με αφετηρία την νέα γενιά αντίστοιχων τεχνολογιών του ομίλου Stellantis. Για την ακρίβεια η ηλεκτροκίνητη έκδοση του Compass θα είναι το τέταρτο μοντέλο που θα προστεθεί στην EV γκάμα της με δεδομένο ότι η αμερικανική φίρμα έχει ανακοινώσει τέσσερα -διαφορετικά- ηλεκτρικά μοντέλα με ορίζοντα το 2025.

Το πρώτο είναι το ήδη γνωστό Avenger το οποίο, σε δεύτερο χρόνο, αναμένεται να αποκτήσει και μια τετρακίνητη έκδοση με αφετηρία ενδεχομένως μια διαφορετική πλατφόρμα από τη δικίνητη έκδοση η οποία θα ονομάζεται STLA Small.

Τη συνέχεια θα δώσει το Recon για το οποίο η Jeep έχει ήδη δώσει μια γεύση μέσω ενός αντίστοιχου πρωτότυπου και θα αποτελέσει μια αμιγώς ηλεκτρική εναλλακτική του Wrangler, προσφέροντας ανάλογη αισθητική και ενισχυμένες off-road ικανότητες. Στην κορυφή της ηλεκτρικής ευρωπαϊκής γκάμας της Jeep θα βρεθεί το Wagoneer S το οποίο υπόσχεται επίπεδα πολυτέλειας που θα υπερβαίνουν τις προδιαγραφές του σημερινού Grand Cherokee.

To τέταρτο μοντέλο θα πάρει την μορφή της ηλεκτρικής εναλλακτικής του Compass με αφετηρία μια νέα αρχιτεκτονική με την κωδική ονομασία STLA Medium καθώς τα όρια της Small φτάνουν μέχρι την ηλεκτροκίνητη έκδοση του Renegade η οποία θα αποτελέσει εξίσου πραγματικότητα αλλά από το 2026.

Η πλατφόρμα SLTLA Medium αναμένεται είναι ήδη διαθέσιμη από τα τέλη του 2023 και σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες θα μπορεί να φιλοξενήσει μπαταρίες οι οποίες θα προσφέρουν αυτονομία έως και 650 χλμ. Ανεξαρτήτως μεγέθους, οι πλατφόρμες STLA θα μπορούν να φιλοξενήσουν περισσότερα του ενός μοτέρ κάτι που σημαίνει ότι τα μοντέλα που θα τις αξιοποιήσουν θα μπορούν να προσφέρουν τετρακίνηση, στοιχείο εξαιρετικά σημαντικό για την Jeep και το κοινό της. Σε επίπεδο ισχύος, αναμένεται να αξιοποιηθούν ηλεκτρικά μοτέρ που θα αποδίδουν από 170 έως 245 ίππους.

Σε ό,τι αφορά τα χαρακτηριστικά των ηλεκτρικών εκδόσεων, σύμφωνα με στελέχη της Jeep τόσο η ηλεκτροκίνητη έκδοση του Compass όσο και του Renegade αναμένεται να αυξήσουν το μέγεθος τους σε σχέση με τις μέχρι σήμερα γνωστές εκδοχές τους. Αυτό που δεν πρόκειται να απεμπολήσουν είναι οι περιπετειώδης αισθητική και τα σχεδιαστικά χαρακτηριστικά που είναι συνυφασμένα με την Jeep, ενώ ειδικά σε ό,τι αφορά το ηλεκτρικό Renegade δεν πρόκειται επίσης να «χαθεί» η ρετρό αύρα που περιβάλλει τα σχεδιαστικά του χαρακτηριστικά.

Σε κάθε περίπτωση η αύξηση μεγέθους και εν τέλει η διαφοροποίηση σε σχέση με το σήμερα θα είναι ακόμα πιο σημαντική και «ορατή» στο Compass το οποίο θα μεταστοιχειωθεί σε ένα full-size οικογενειακό SUV που, σε αντίθεση με το Avenger αλλά και το Renegade, θα διατίθεται σε παγκόσμιο επίπεδο.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!