Gamers της Ford προσομοιώνουν καταστάσεις μέθης και κόπωσης

Η Ford επιστρατεύει gamers από την Ευρώπη για να βοηθήσει τους νέους να κατανοήσουν καλύτερα τους κινδύνους της οδήγησης σε κατάσταση μέθης, hangover ή κόπωσης.

Gamers της Ford προσομοιώνουν καταστάσεις μέθης και κόπωσης

Η Ford επιστρατεύει gamers από την Ευρώπη για να βοηθήσει τους νέους να κατανοήσουν καλύτερα τους κινδύνους της οδήγησης σε κατάσταση μέθης, hangover ή κόπωσης.

Η Ford Fund, ο φιλανθρωπικός βραχίονας της αυτοκινητοβιομηχανίας και η GlobalGiving, o διεθνής συνεργάτης της σε θέματα χορηγιών, εργάστηκαν μαζί με ανεξάρτητους gamers από την ομάδα esports Team Fordzilla της Ford. Οι οδηγοί πρωταγωνιστούν σε ένα νέο βίντεο για την προώθηση του προγράμματος Driving Skills for Life (DSFL) της Ford Fund, στα πλαίσια του οποίου δοκιμάζουν τρεις ειδικές στολές, που είναι σχεδιασμένες για να αναπαράγουν τις συνέπειες της μέθης, του hangover και της υπνηλίας, ώστε να διαπιστώνουν εκ του ασφαλούς το πόσο άσχημα επηρεάζεται η οδήγησή τους.

Χρησιμοποιώντας μειωμένη όραση, βαράκια και ηχητικά εφέ, οι στολές αναπαράγουν τον τρόπο με τον οποίο θα επηρεαζόταν ένα άτομο όταν είναι μεθυσμένο, κουρασμένο ή υπό την επήρεια hangover. Έχοντας οδηγήσει πρώτα ένα «νηφάλιο» γύρο, κάθε οδηγός χρησιμοποιεί στη συνέχεια μία από τις στολές πραγματοποιώντας τον ίδιο γύρο, υπό την επήρεια όμως των προβλημάτων των παραπάνω καταστάσεων, έχοντας να αντιμετωπίσει αισθητές συνέπειες.

Η στιγμιαία τύφλωση που προσομοιώνει η στολή υπνηλίας είχε ως αποτέλεσμα πολυάριθμες συγκρούσεις. Η διπλωπία της στολής μέθης είχε ως αποτέλεσμα επικίνδυνη οδήγηση, ενώ η στολή hangover προκάλεσε αλλοπρόσαλλη οδήγηση που κατέληξε σε ένα θεαματικό ατύχημα, το οποίο ενδέχεται να ήταν μοιραίο σε πραγματικές συνθήκες.

Η Ford Fund χρησιμοποιεί αυτές τις στολές εδώ και αρκετά χρόνια για να αναδεικνύει με απτό τρόπο τις επιπτώσεις διαφορετικών αδυναμιών και θα συνεχίσει να τις χρησιμοποιεί για να βοηθήσει στην εκπαίδευση νεότερων οδηγών στο πλαίσιο του προγράμματος DSFL. Στην Ευρώπη, τα τροχαία ατυχήματα παραμένουν οι κυριότερες εξωγενείς αιτίες θανάτου στις ηλικίες 15-25 ετών, εν μέρει λόγω περισπασμών από τη μουσική, τους επιβάτες ή τα κινητά τηλέφωνα, καθώς και λόγω της αυξημένης χρήσης αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών, που συχνά φέρνει η έντονη κοινωνική δραστηριότητα αυτής της ηλικίας.

Οι συμμετέχοντες σε εκδηλώσεις του DSFL στην Ευρώπη φέτος θα έχουν και πάλι την ευκαιρία να βιώσουν οι ίδιοι τις στολές, μαζί με πρακτική και θεωρητική εκπαίδευση από επαγγελματίες εκπαιδευτές για το πώς να οδηγούν με μεγαλύτερη ασφάλεια στους δρόμους της Ευρώπης. Οι στολές διατίθενται επίσης για χρήση από εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης.

Το Driving Skills for Life είναι ένα πρόγραμμα για την προώθηση ασφαλούς οδήγησης μεταξύ των οδηγών νεαρής ηλικίας, που λανσαρίστηκε στις ΗΠΑ το 2003 από την Ford Fund, το φιλανθρωπικό βραχίονα της εταιρείας. Ήρθε στην Ευρώπη το 2013 και έκτοτε έχει πραγματοποιήσει εκπαιδευτικές εκδηλώσεις σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, προσφέροντας επαγγελματική εκπαίδευση σε περισσότερους από 45.000 νεαρούς οδηγούς. Οι τομείς που καλύπτει περιλαμβάνουν βασικούς παράγοντες κινδύνου όπως η ταχύτητα και η διαχείριση χώρου, η απόσπαση προσοχής, ο χειρισμός του οχήματος, η αναγνώριση κινδύνου και οι αρνητικές επιπτώσεις της οδήγησης υπό την επήρεια ουσιών.

Πιο πρόσφατα, συνεργάστηκε με την SPIN, μία εταιρεία μικροκινητικότητας, για να αναδείξει ζητήματα ασφάλειας σχετικά με τα e Scooters και ανησυχίες που αφορούν την χρήση των δρόμων. Η εκπαίδευση έχει επίσης εξελιχθεί, ώστε να ενσωματώσει για πρώτη φορά εκπαίδευση γύρω από τα ηλεκτρικά οχήματα, παρέχοντας σε νεαρούς οδηγούς την ευκαιρία να ενημερωθούν για θέματα που πρέπει να προσέχουν, όπως η στιγμιαία επιτάχυνση, η επιβράδυνση και ο μειωμένος θόρυβος που παράγουν.

Οι μηχανικοί και οι σχεδιαστές της Ford χρησιμοποιούν στολές για να προσομοιώνουν την κατάσταση των εγκύων γυναικών σε προχωρημένο στάδιο κύησης καθώς και ηλικιωμένους, θέλοντας να εξασφαλίσουν ότι τα οχήματα που κατασκευάζουν είναι χρηστικά και άνετα για όλους. Οι στολές προσομοίωσης οδήγησης σε κατάσταση υπνηλίας, hangover και μέθης είναι εμπνευσμένες από αυτές, αλλά έχουν εξελιχθεί σε συνεργασία με το Meyer-Henschel Institute αποκλειστικά για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Στολή hangover: Η κόπωση, η ζαλάδα, ο πονοκέφαλος και η δυσκολία συγκέντρωσης μπορεί να καταστήσουν την οδήγηση σε κατάσταση hangover εξίσου επικίνδυνη με την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, ακόμα και στην περίπτωση που ο οδηγός δεν έχει υπερβεί το επιτρεπόμενο όριο κατανάλωσης. Αυτή η στολή χρησιμοποιεί βαράκια, ένα ειδικό γιλέκο, καπέλο, γυαλιά και ακουστικά για την προσομοίωση των συμπτωμάτων.

Στολή κατάστασης μέθης: Περίπου το ένα τέταρτο όλων των τροχαίων θανατηφόρων ατυχημάτων στην Ευρώπη σχετίζεται με το αλκοόλ, ωστόσο πάνω από το ένα τρίτο των ατόμων νεαρής ηλικίας παραδέχονται ότι έχουν αναλάβει τα ηνία της οδήγησης από έναν οδηγό που βρίσκεται υπό την επήρειά του. Η στολή καθιστά πολύ πιο δύσκολες απλές δραστηριότητες, όπως περπάτημα σε ευθεία γραμμή.

Στολή κόπωσης: Η κόπωση είναι σημαντικός παράγοντας σε 20% των τροχαίων ατυχημάτων. Το να παραμένει κανείς άγρυπνος για διάστημα μεγαλύτερο των 18 ωρών μπορεί ακόμα και να μειώσει τις ικανότητές του στην οδήγηση σε βαθμό αντίστοιχο με εκείνο της υπέρβασης του ορίου κατανάλωσης αλκοόλ σε μερικές χώρες. Βαράκια και μοναδικά γυαλιά που προσομοιώνουν ύπνο στιγμιαίας διάρκειας βοηθούν να αναπαραχθούν οι επιπτώσεις της κόπωσης.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!