Μισός αιώνας Toyota “Made in Europe”

Το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής οχημάτων της Toyota στην Ευρώπη άρχισε να λειτουργεί το 1971 στην Πορτογαλία

Μισός αιώνας Toyota “Made in Europe”

Το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής οχημάτων της Toyota στην Ευρώπη άρχισε να λειτουργεί το 1971 στην Πορτογαλία

Τη συμπλήρωση μισού αιώνα παραγωγής οχημάτων επί ευρωπαϊκού εδάφους γιορτάζει η Toyota. Τον Μάρτιο του 1971 άρχισε να λειτουργεί στο Ovar της Πορτογαλίας – σε  συνεργασία με την τοπική εταιρεία Salvador Caetano – το εργοστάσιο παραγωγής των επιβατικών μοντέλων Corolla, Corona και του φορτηγού Dyna. Πλέον η ιαπωνική εταιρεία λειτουργεί 9 εργοστάσια αυτοκινήτων και κινητήρων σε 7 ευρωπαϊκές χώρες, απασχολώντας περίπου 22.000 εργαζόμενους.

Η παρουσία της Toyota στην Ευρώπη είχε αρχίσει από το 1963, με τον πρώτο διανομέα στη Δανία. Μετά το εργοστάσιο στην Πορτογαλία δημιουργήθηκαν μονάδες παραγωγής σε Μ. Βρετανία, Γαλλία, Πολωνία, Τσεχία, Ρωσία και Τουρκία, με το συνολικό ποσό επένδυσης στα ευρωπαϊκά εργοστάσια να ξεπερνά τα 10 δισ. ευρώ και την παραγωγή τα 13 εκατ. οχήματα.

Με την τελευταία προσθήκη στην ευρωπαϊκή γκάμα της Toyota, το Yaris Cross, η ετήσια παραγωγή στην Ευρώπη είναι περίπου 800.000 αυτοκίνητα. Ο αριθμός θα αυξηθεί και άλλο, όταν αρχίσει το 2022 στην Τσεχία η παραγωγή του Aygo X, του crossover πόλης. Το πρώτο εξηλεκτρισμένο Toyota με γραμμή παραγωγής στην Ευρώπη ήταν το Auris Hybrid, το 2010 στην Μ. Βρετανία. Πλέον περίπου το 59% όλων των Toyota και Lexus που πωλούνται στην Ευρώπη είναι υβριδικά.

Δείτε ακόμα: Οδηγούμε στις Βρυξέλλες το νέο Toyota Yaris Cross

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!