Επίσημο: Aygo X το νέο crossover πόλης της Toyota

Βασίζεται στην ίδια πλατφόρμα με το Yaris και προορίζεται αποκλειστικά για την Ευρώπη

Επίσημο: Aygo X το νέο crossover πόλης της Toyota

Βασίζεται στην ίδια πλατφόρμα με το Yaris και προορίζεται αποκλειστικά για την Ευρώπη

Ήδη από τον περασμένο Μάρτιο, όταν η Toyota παρουσίασε το πρωτότυπο Aygo X prologue, είχε διαφανεί η πρόθεση των Ιαπώνων να αντικαταστήσουν το αυτοκίνητο πόλης τους με ένα μίνι crossover. Η απόφαση της Toyota να εγκαταλείψει την κατηγορία των παραδοσιακών αυτοκινήτων πόλης δικαιολογείται από την σταθερή μείωση των πωλήσεων, καθώς το νεανικό κοινό στρέφεται όλο και περισσότερο σε μοντέλα με crossover χαρακτηριστικά. Τώρα η Toyota επιβεβαίωσε ότι η έκδοση παραγωγής του Aygo X θα αποκαλυφθεί πλήρως στις αρχές Νοεμβρίου, με το γράμμα «Χ» να παραπέμπει στο όνομα «cross».

Στην πρώτη teaser φωτογραφία που συνοδεύει το δελτίου Τύπου, φαίνεται το πίσω LED φωτιστικό σώματα και το όνομα του μοντέλου. Η κυκλοφορία του στην ευρωπαϊκή (και κατά συνέπεια στην ελληνική) αγορά αναμένεται εντός του 2022, έχοντας ως αποστολή να βοηθήσει την Toyota Ευρώπης να πιάσει το στόχο του 1,5 εκατ. πωλήσεων έως το 2025. Το Aygo X είναι το πρώτο μοντέλο της Toyota που είναι «100% Made in Europe», δηλαδή από τη σύλληψη της ιδέας για την κατασκευή του, έως τη σχεδίαση, την εξέλιξη και εν τέλει την παραγωγή του. Αυτή θα γίνεται στο εργοστάσιο της Toyota στο Kolin της Τσεχίας, όπου υπήρχε η γραμμή παραγωγής της τριπλέτας Aygo-108-C1. Όπως έκανε γνωστό η ιαπωνική εταιρεία, δεν θα δούμε αντίστοιχο μοντέλο από τις Peugeot και Citroen.

Το Aygo X βασίζεται στην πλατφόρμα GA-B της νέας αρχιτεκτονικής της Toyota, την οποία γνωρίσαμε μέσω του νέου Yaris και στη συνέχεια του Yaris Cross. Με βάση όσα διαπιστώνουμε από το πρωτότυπο μοντέλο, οι σχεδιαστές της Toyota διατήρησαν ορισμένα στοιχεία της ταυτότητας του Aygo, όπως η γυάλινη πόρτα του χώρου αποσκευών. Στην ξεχωριστή εμφάνιση του Aygo X prologue προστίθενται η διχρωμία του αμαξώματος, οι κρυμμένες χειρολαβές στις πόρτες, η σφηνοειδής οροφή, οι εξάγωνοι προβολείς ομίχλης. Στην πίσω ποδιά κρύβεται βάση ποδηλάτου, ενώ στον εξωτερικό καθρέπτη είναι ενσωματωμένη action camera, για να καταγράφει στιγμές μακριά από τη βουή της πόλης.

Δείτε ακόμα: Οδηγούμε στις Βρυξέλλες το νέο Toyota Yaris Cross

Παράλληλα «προίκισαν» το Aygo X prologue με χαρακτηριστικά που δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο: μεγάλους τροχούς, φουσκωμένα φτερά, φωτιστικά σώματα LED που ενώνονται μεταξύ τους σε σχήμα «πτέρυγας». Η αυξημένη απόσταση από το έδαφος και οι προστατευτικές ποδιές πιστοποιούν ότι το αυτοκίνητο θα ακολουθεί τον οδηγό του και μακριά από το περιβάλλον της πόλης. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένονται περισσότερες φωτογραφίες του Aygo X, τόσο από το εξωτερικό του αυτοκινήτου όσο και από την καμπίνα των επιβατών. Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχουν διαρρεύσει πληροφορίες για το κινητήριο σύνολο, στο οποίο λογικά θα εμφανίζεται το υβριδικό σύστημα που αποτελεί «τεχνολογικό πυρήνα» της ιαπωνικής εταιρείας.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!