Arrivederci, Pininfarina: Έφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος του θρυλικού οίκου

Ο Paolo Pininfarina ήταν ένα από τα μεγαλύτερα «μολύβια», συνδέοντας το όνομα του θρυλικού οίκου με ορισμένα από τα πιο όμορφα οχήματα του κόσμου αλλά και… με το τραμ!

Arrivederci, Pininfarina: Έφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος του θρυλικού οίκου

Ο Paolo Pininfarina ήταν ένα από τα μεγαλύτερα «μολύβια», συνδέοντας το όνομα του θρυλικού οίκου με ορισμένα από τα πιο όμορφα οχήματα του κόσμου αλλά και… με το τραμ!

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 65 ετών ο πρόεδρος του θρυλικού σχεδιαστικού οίκου Pininfarina, Paolo Pininfarina. Ο θάνατός του επιβεβαιώθηκε στις 9 Απριλίου του 2024, έπειτα από μάχη με μακροχρόνια ασθένεια. Ο Paolo έκλεισε την ζωή του εκεί ακριβώς από όπου την άρχισε, στο Τορίνο. Δίπλα του βρέθηκαν η μητέρα, η σύζυγος και τα παιδιά του.

Γεννήθηκε στις 28 Αυγούστου του 1958. Ο παππούς του ήταν ο Battista Pininfarina, ο ιδρυτής του οίκου σχεδιασμού Carrozzeria Pinin Farina. Ο μικρός Paolo ακολούθησε παρόμοια πορεία, υιοθετώντας τον αρχιτεκτονικό, ναυτικό και αεροναυτικό σχεδιασμό. Αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο του Τορίνο και εργάστηκε για τις Honda, GM και Cadillac, προτού αναλάβει πόστο στην οικογενειακή επιχείρηση το 1982.

Εκεί πρόσθεσε τη δική του έμπνευση σε αρκετά μοντέλα του οίκου, όχι απαραίτητα αυτοκίνητα. Ένα από αυτά είναι και το… ελληνικό τραμ! Τα πρώτα τραμ που κυκλοφόρησαν από 2004 στην Αθήνα, ήταν σχεδιασμένα από το χέρι του Paolo Pininfarina. Μάλιστα, ορισμένοι ίσως να έχουν προσέξει πως σε αυτά τα τραμ ο οίκος είχε το δικό του λογότυπο στα πλαϊνά.

pininfarina

Τον Αύγουστο του 2008 ο αδελφός του Pablo, Andrea Pininfarina έχασε τη ζωή του, έπειτα από ατύχημα με τη Vespa του, λίγο έξω από τα γραφεία της εταιρείας, αφήνοντας τον Paolo στη θέση του προέδρου. Το 2011 βραβεύτηκε ως «Ιταλική προσωπικότητα της χρονιάς» από τη Γαλλία για τη συμβολή του στην επιτυχία του προγράμματος Autolib «ηλεκτρικό αυτοκίνητο κοινής χρήσης» για την πόλη του Παρισιού, ενώ μέχρι το 2023 διετέλεσε και αντιπρόεδρος της Automotoclub Storico Italiano (ASI).

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pininfarina, Silvio Angori, δήλωσε σχετικά με την απώλεια του Pininfarina: «Όλοι μας είμαστε εξαιρετικά ευγνώμονες στο πρόσωπο του Pininfarina για τη συμβολή του στην εταιρεία και το γεγονός ότι πάντα υποστήριζε με πάθος τόσο την ιστορία όσο και την εταιρική μας ταυτότητα, όσον αφορά το στυλ και τις ηθικές επιλογές».

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!