Πώς κάνουμε άρση της ψηφιακής ακινησίας οχήματος

Δείτε βήμα – βήμα τη διαδικασία για να θέσουμε ξανά σε κυκλοφορία κάποιο όχημα που έχει τεθεί ψηφιακά σε ακινησία.

Πώς κάνουμε άρση της ψηφιακής ακινησίας οχήματος

Δείτε βήμα – βήμα τη διαδικασία για να θέσουμε ξανά σε κυκλοφορία κάποιο όχημα που έχει τεθεί ψηφιακά σε ακινησία.

Είναι πολλοί εκείνοι που αναγκάζονται ή επιλέγουν κάθε χρόνο να θέσουν σε ακινησία το όχημά τους για να μην πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας. Η συγκεκριμένη διαδικασία γίνεται πλέον ηλεκτρονικά, οπότε δεν χρειάζεται να επισκεφθεί κάποιος την εφορία για να καταθέσει τις πινακίδες του αυτοκινήτου ή της μοτοσυκλέτας του.

Ηλεκτρονικά γίνεται και η άρση της ακινησίας, όταν θέλουμε να θέσουμε ξανά σε κυκλοφορία το όχημά μας.  Με τους κωδικούς TAXISnet, ακολουθούμε τα παρακάτω 5 βήματα:

  1. μπαίνουμε στην πλατφόρμα myCAR,
  2. επιλέγουμε το όχημα που είναι σε ψηφιακή ακινησία,
  3. πληρώνουμε τα τέλη κυκλοφορίας του τρέχοντος έτους,
  4. γίνεται online έλεγχος εάν το όχημα είναι ασφαλισμένο κατά την ημερομηνία και ώρα συμπλήρωσης της σχετικής αίτησης,
  5. στη συνέχεια γίνεται η υποβολή του αιτήματος.

Η πληρωμή ετήσιων τελών κυκλοφορίας απαιτείται για τη μεταβίβαση του οχήματος, την οριστική διαγραφή του από το μητρώο οχημάτων, την εξαγωγή του από την Ελλάδα, καθώς και για την επαναταξινόμηση του οχήματος στην Ελλάδα.

Επίσης, αν έχετε καταθέσει τις πινακίδες του οχήματος στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. δεν μπορείτε να κάνετε ψηφιακή άρση της ακινησίας. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να απευθυνθείτε στη Δ.Ο.Υ. σας προκειμένου να υποβάλλετε το σχετικό αίτημα άρσης και να παραλάβετε τα στοιχεία κυκλοφορίας του οχήματος σας. Ψηφιακή άρση της ακινησίας γίνεται μόνο όταν το όχημα έχει τεθεί σε ψηφιακή ακινησία.

Αν είστε συνιδιοκτήτης του οχήματος, δεν μπορείτε να κάνετε άρση της ψηφιακής ακινησίας χωρίς να ενημερωθούν οι υπόλοιποι συνιδιοκτήτες. Οι συνιδιοκτήτες ενημερώνονται μέσω της προσωποποιημένης πληροφόρησης ή με e-mail εφόσον έχει δηλωθεί, και εφόσον συμφωνούν πρέπει να εγκρίνουν το αίτημά σας.

Τέλος, σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης αποβιώσει και έχει θέσει το όχημα σε ψηφιακή ακινησία, οι κληρονόμοι θα πρέπει να απευθυνθούν στη Δ.Ο.Υ. του θανόντος για να κάνουν την άρση της ψηφιακής ακινησίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι είναι η προσωρινή άδεια κυκλοφορίας και η πινακίδα “Μ”

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!