Δήλωση οχήματος σε ακινησία: Η διαδικασία και τα πρόστιμα

Δείτε βήμα – βήμα πώς γίνεται ηλεκτρονικά η δήλωση αυτοκινήτου και μοτοσυκλέτας σε ψηφιακή ακινησία μέσω της πλατφόρμας myCAR.

Δήλωση οχήματος σε ακινησία: Η διαδικασία και τα πρόστιμα

Δείτε βήμα – βήμα πώς γίνεται ηλεκτρονικά η δήλωση αυτοκινήτου και μοτοσυκλέτας σε ψηφιακή ακινησία μέσω της πλατφόρμας myCAR.

Αρκετοί ιδιοκτήτες οχημάτων επιλέγουν κάθε χρόνο να θέσουν σε ακινησία το όχημά τους για να μην πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας. Η συγκεκριμένη διαδικασία γίνεται ηλεκτρονικά, οπότε δεν χρειάζεται να επισκεφθεί κάποιος την εφορία για να καταθέσει τις πινακίδες του αυτοκινήτου ή της μοτοσυκλέτας του.

Η ψηφιακή ακινησία επιτρέπεται μόνο για Επιβατικά Ι.Χ. και Δίκυκλα Ι.Χ., η κατάσταση των οποίων είναι «σε κίνηση» και ο ιδιοκτήτης έχει την άδεια και τις πινακίδες κυκλοφορίας τους.

Διαδικασία δήλωσης οχήματος σε ψηφιακή ακινησία μέσω της πλατφόρμας myCAR

 1. Συνδέεστε στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης (www.gov.gr) και πιο συγκεκριμένα στην εφαρμογή myCAR με τους κωδικούς Taxisnet.
 2. Επιλέγετε ή καταχωρείτε τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος που επιθυμείτε να θέσετε σε ψηφιακή ακινησία.
 3. Καταχωρείτε τη διεύθυνση (Τ.Κ. της περιοχής, οδό και αριθμό).
 4. Δηλώνετε υπεύθυνα το χώρο στάθμευσης, ο οποίος πρέπει να είναι ιδιόκτητος, ενοικιασμένος ή παραχωρημένος.
 5. Υποβάλετε την αίτησή σας και εάν είστε μοναδικός ιδιοκτήτης το σύστημα σας δίνει αριθμό αίτησης και σας ενημερώνει ότι το όχημα έχει τεθεί σε ψηφιακή ακινησία.

Στην περίπτωση που υπάρχουν συνιδιοκτήτες, ενημερώνονται μέσω της προσωποποιημένης πληροφόρησης ή με email, εφόσον έχει δηλωθεί, για το αίτημα σας, το οποίο θα πρέπει να εγκρίνουν για να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Δεν μπορείτε να θέσετε σε ψηφιακή ακινησία όχημα χωρίς να ενημερωθούν οι υπόλοιποι συνιδιοκτήτες.

Πρόστιμο 10.000 € στους παραβάτες

Εάν κατά τη διάρκεια ελέγχου, διαπιστωθεί από τα αρμόδια όργανα ότι το όχημα κυκλοφορεί ή είναι σταθμευμένο σε δημόσιο χώρο και φέρει πινακίδες, ενώ βρίσκεται σε ψηφιακή ακινησία, εκτός από την πληρωμή των Τελών Κυκλοφορίας και το πρόστιμο εκπρόθεσμης πληρωμής τους, επιβάλλεται και διοικητικό πρόστιμο 10.000 €. Σε περίπτωση υποτροπής επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 30.000 € και αφαιρείται το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη/κατόχου.

Πότε είναι απαραίτητη η επίσκεψη σε Δ.Ο.Υ

Στις παρακάτω περιπτώσεις, για τη δήλωση ακινησίας απαιτείται επίσκεψη στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.:

 • Κλοπής ή υπεξαίρεσης του οχήματος.
 • Κυκλοφορίας του οχήματος στο εξωτερικό.
 • Μεταβίβασης του οχήματος η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί.
 • Κατάσχεσης του οχήματος από δημόσια αρχή με τα στοιχεία κυκλοφορίας αυτού.
 • Αφαίρεσης των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος από δημόσια αρχή.
 • Παράδοσης στις εγκαταστάσεις της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος (ΕΔΟΕ) με σκοπό την οριστική διαγραφή του με ανακύκλωση.
 • Ολοσχερούς καταστροφής του οχήματος λόγω πυρκαγιάς ή άλλης αιτίας.
 • Πλειστηριασμού του οχήματος.
 • Αποξένωσης του ιδιοκτήτη ή κατόχου από το όχημα, όπως στην περίπτωση περισυλλογής του από το Δήμο ως εγκαταλελειμμένου.
 • Κάθε άλλη περίπτωση όπου ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος δεν έχει στην κατοχή του είτε το όχημα είτε τα στοιχεία κυκλοφορίας του (άδεια και πινακίδες).
Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!