Τι είναι η προσωρινή άδεια κυκλοφορίας και η πινακίδα “Μ”

Η διαδικασία και το κόστος για την προσωρινή κυκλοφορία αυτοκινήτου και μοτοσυκλέτας που βρίσκονται σε ακινησία.

Τι είναι η προσωρινή άδεια κυκλοφορίας και η πινακίδα “Μ”

Η διαδικασία και το κόστος για την προσωρινή κυκλοφορία αυτοκινήτου και μοτοσυκλέτας που βρίσκονται σε ακινησία.

Είναι πολλοί εκείνοι που έχουν θέσει το όχημά τους, αυτοκίνητο ή μοτοσυκλέτα, σε ακινησία για να μην πληρώσουν π.χ. τα τέλη κυκλοφορίας, αλλά χρειάζεται κάποια στιγμή να το μετακινήσουν.

Με την πινακίδα “Μ” μπορούν να κυκλοφορήσουν το όχημα μέχρι 3 μέρες το χρόνο, χωρίς να χρειάζεται η πληρωμή ολόκληρου ή μέρους του ποσού των ετήσιων τελών, αλλά με χρέωση 10 ευρώ/ημέρα για επιβατικό Ι.Χ. ή 3 ευρώ/ημέρα για δίκυκλο Ι.Χ..

Οι μέρες μπορούν να είναι τρεις συνεχόμενες για μία φορά, ή για δύο φορές εντός του έτους: 1 και 2 συνεχόμενες ημέρες ή 2 συνεχόμενες συν μία. Το δικαίωμα δεν μπορεί να χορηγηθεί και τρίτη φορά μέσα στο ίδιο έτος.

Η πινακίδα «Μ» χορηγείται ψηφιακά, ανεξάρτητα αν το όχημα έχει τεθεί σε εκούσια ακινησία στη Δ.Ο.Υ. ή σε ψηφιακή ακινησία, αποκλειστικά και μόνο για:

  • την αλλαγή του χώρου στον οποίο φυλάσσεται το όχημα,
  • την επισκευή και έλεγχο σε ΚΤΕΟ,
  • την παράδοσή του, σε σημείο συλλογής οχημάτων Τέλους Κύκλου Ζωής (ΟΤΚΖ).

Διαδικασία έκδοσης προσωρινής άδειας κυκλοφορίας (Μ)

Για να πάρει κάποιος πινακίδα “Μ”, πρέπει να μπει στην πλατφόρμα myCAR της ΑΑΔΕ και να επιλέξει το πεδίο “Έκδοση πινακίδας Μ: Υποβολή Δήλωσης”. Για την έκδοση προσωρινής άδειας κυκλοφορίας απαιτείται η ύπαρξη ενεργού ασφαλιστηρίου συμβολαίου και η ύπαρξη ενός πληρωμένου / ενεργού παραβόλου (τουλάχιστον για μία μέρα κυκλοφορίας).

Η χορήγηση του ηλεκτρονικού παραβόλου γίνεται από τον σύνδεσμο https://www1.gsis.gr/sgsisapps/eparavolo/public/welcome.htm, επιλέγοντας:

  • Φορέα Δημοσίου: ΑΑΔΕ
  • Κατηγορία Παραβόλου: Προσωρινή άδεια κυκλοφορίας αυτοκινήτων οχημάτων «Μ» ή Προσωρινή Άδεια Κυκλοφορίας δίκυκλων «Μ» καιΤύπο Παραβόλου: Έκδοση προσωρινής άδειας κυκλοφορίας «Μ».

Τέλος, ανάλογα με την κατηγορία του παραβόλου, εμφανίζεται αυτόματα το ποσό προς καταβολή:

  • 10 ευρώ/ημέρα για επιβατικό Ι.Χ.
  • 3 ευρώ/ημέρα για δίκυκλο Ι.Χ.
Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!