Όμιλος ΔΕΗ: Νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής 58 MW σε Ρόδο και Κω

Τέσσερις νέες αεριοστροβιλικές μονάδες θα εγκατασταθούν στους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής της Σορωνής και της Κω, με στόχο την ενίσχυση της ενεργειακής επάρκειας και την ταχύτερη κάλυψη των αναγκών των δύο νησιών. Η έναρξη λειτουργίας τους προγραμματίζεται για το καλοκαίρι του 2027.

Όμιλος ΔΕΗ: Νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής 58 MW σε Ρόδο και Κω

Τέσσερις νέες αεριοστροβιλικές μονάδες θα εγκατασταθούν στους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής της Σορωνής και της Κω, με στόχο την ενίσχυση της ενεργειακής επάρκειας και την ταχύτερη κάλυψη των αναγκών των δύο νησιών. Η έναρξη λειτουργίας τους προγραμματίζεται για το καλοκαίρι του 2027.

Ο Όμιλος ΔΕΗ προχωρά στον εκσυγχρονισμό των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής στη Ρόδο και την Κω, με την εγκατάσταση τεσσάρων νέων αεριοστροβιλικών μονάδων συνολικής ισχύος 58 MW. Η επένδυση αποσκοπεί στην ενίσχυση της ενεργειακής επάρκειας και της ασφάλειας εφοδιασμού των δύο νησιών, αλλά και στην αύξηση της ευελιξίας του ηλεκτρικού τους συστήματος.

Οι εργασίες για την εγκατάσταση των δύο μονάδων στον σταθμό της Σορωνής στη Ρόδο έχουν ήδη ξεκινήσει, ενώ εντός Οκτωβρίου αναμένεται να αρχίσουν και οι αντίστοιχες εργασίες στον σταθμό της Κω. Η έναρξη λειτουργίας των νέων μονάδων προγραμματίζεται για το καλοκαίρι του 2027.

Στη Ρόδο, το έργο αποτελεί την τρίτη φάση αναβάθμισης του σταθμού της Σορωνής, μετά την ολοκλήρωση των δύο προηγούμενων φάσεων κατά την τελευταία διετία.

Τα χαρακτηριστικά των νέων μονάδων της ΔΕΗ

Οι τέσσερις νέες μονάδες είναι τύπου Titan 130, με ονομαστική ισχύ 14,5 MW η καθεμία και βαθμό απόδοσης 33%-34%. Πρόκειται για μονάδες διπλού καυσίμου, οι οποίες ενσωματώνουν τεχνολογίες περιορισμού των εκπομπών αέριων ρύπων και σωματιδίων.

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά τους είναι η δυνατότητα ταχείας εκκίνησης. Σύμφωνα με τη ΔΕΗ, απαιτούνται περίπου 10 λεπτά για την εκκίνηση και την επίτευξη της ονομαστικής ισχύος, επιτρέποντας την άμεση προσαρμογή της παραγωγής στις μεταβολές της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι μονάδες χρησιμοποιούν την τεχνολογία SoLoNOx, η οποία περιορίζει τις εκπομπές οξειδίων του αζώτου (NOx) και μονοξειδίου του άνθρακα (CO), χωρίς να απαιτείται έγχυση νερού.

Παράλληλα, η αντικατάσταση του βαρέος πετρελαίου (HFO) από ελαφρύ πετρέλαιο (LFO), σε συνδυασμό με τα συστήματα ελέγχου των εκπομπών, αναμένεται να περιορίσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των σταθμών. Σύμφωνα με τα τεχνικά στοιχεία του έργου, η στάθμη θορύβου των νέων μονάδων δεν θα υπερβαίνει τα 65 dB στα όρια των εγκαταστάσεων.

Ενίσχυση της ενεργειακής επάρκειας σε Ρόδο και Κω

Η προσθήκη των νέων μονάδων αναμένεται να αυξήσει τη διαθέσιμη παραγωγική ισχύ στους δύο σταθμούς, ενισχύοντας την ασφάλεια εφοδιασμού της Ρόδου και της Κω.

Η δυνατότητα γρήγορης εκκίνησης θα επιτρέπει την κάλυψη των αυξημένων αναγκών του ηλεκτρικού συστήματος όταν αυτό απαιτείται, καθώς και τη συμπληρωματική λειτουργία των μονάδων με τις εγκαταστάσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

Η ενίσχυση της διαθέσιμης παραγωγής αναμένεται, παράλληλα, να συμβάλει στον περιορισμό του κόστους των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), οι οποίες καλύπτουν, μεταξύ άλλων, το πρόσθετο κόστος ηλεκτροδότησης των μη διασυνδεδεμένων νησιών.

Solar Turbines Soroni

Το επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ στα νησιά

Τα έργα στη Σορωνή και την Κω εντάσσονται στον ευρύτερο σχεδιασμό του Ομίλου ΔΕΗ για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών ηλεκτροπαραγωγής στα νησιά και την ενίσχυση της ευελιξίας του ηλεκτρικού συστήματος.

Το 2025 ολοκληρώθηκαν αντίστοιχα έργα εκσυγχρονισμού σε σταθμούς παραγωγής της ΔΕΗ στη Σαντορίνη, στη Ρόδο, στο πλαίσιο της πρώτης φάσης, και στην Κρήτη. Νωρίτερα το 2026 ολοκληρώθηκαν οι αντίστοιχες παρεμβάσεις στη Ρόδο, στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης, καθώς και στη Χίο και τη Λέσβο.

Με το Στρατηγικό Σχέδιο 2026-2030, ύψους 24 δισ. ευρώ, ο Όμιλος ΔΕΗ συνεχίζει να επενδύει σε ένα ενεργειακό μοντέλο που συνδυάζει την ανάπτυξη ΑΠΕ με συστήματα αποθήκευσης και ευέλικτες μονάδες παραγωγής.

Παράλληλα, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει επενδύσεις στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις και στην αξιοποίηση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης για τη διαχείριση της ενέργειας, με στόχο τη βελτίωση της σταθερότητας και της αποδοτικότητας του ηλεκτρικού συστήματος.

 

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!