Η Porsche ανακοίνωσε τον διορισμό του Christian Friedl στη θέση του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου με αρμοδιότητα την παραγωγή, διαδεχόμενος τον Albrecht Reimold, ο οποίος αποχωρεί στις 31 Αυγούστου.
Ο Friedl εργάζεται στην Porsche από το 1999, έχοντας διατελέσει επικεφαλής του εργοστασίου στο Zuffenhausen πριν μετακινηθεί το 2021 στη SEAT για να αναλάβει τη διοίκηση του εργοστασίου στο Martorell της Ισπανίας. Επέστρεψε στην Porsche το 2023 ως επικεφαλής ποιότητας.
Υπό την ευθύνη του, η Porsche κατέκτησε την πρώτη θέση στην έρευνα αξιοπιστίας J.D. Power U.S. Initial Quality Study 2026, ενώ η 911 αναδείχθηκε το κορυφαίο μοντέλο της έρευνας.
Ο Friedl αναλαμβάνει σε μια ιδιαίτερα απαιτητική συγκυρία για τη γερμανική μάρκα, καθώς η επιβράδυνση της ζήτησης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, η πλεονάζουσα παραγωγική δυναμικότητα και η ανάγκη περιορισμού του κόστους οδηγούν την Porsche σε σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον των εργοστασίων της.
Μία από τις πρώτες προκλήσεις του νέου επικεφαλής είναι η προσαρμογή της παραγωγής στα χαμηλότερα επίπεδα ζήτησης. Η μειωμένη εμπορική πορεία της ηλεκτρικής Taycan έχει αφήσει αναξιοποίητη δυναμικότητα στο εργοστάσιο του Zuffenhausen, ενώ οι ηλεκτρικές διάδοχοι των Boxster και Cayman δεν αναμένεται να μπουν στην παραγωγή πριν από το επόμενο έτος.
Σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, η Porsche εξετάζει το ενδεχόμενο μεταφοράς της παραγωγής της Taycan στο εργοστάσιο της Λειψίας. Μια τέτοια κίνηση θα βελτίωνε την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων εκεί, ενώ θα απελευθέρωνε χώρο στο Zuffenhausen για την επέκταση του ιδιαίτερα κερδοφόρου προγράμματος εξατομίκευσης της 911.
Η εταιρεία αποκομίζει υψηλά περιθώρια κέρδους από τις ειδικές παραγγελίες και τις εξατομικευμένες εκδόσεις της 911, με τον CEO Michael Leiters να έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι στόχος είναι η Porsche να εξελιχθεί σε έναν μικρότερο αλλά ακόμη πιο «exclusive» κατασκευαστή σπορ αυτοκινήτων.

Σκέψεις για μεταφορά της Cayenne στη Γερμανία
Δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), στα τέλη Ιουνίου, αναφέρει ότι η Porsche εξετάζει τo ενδεχόμενο μεταφοράς της παραγωγής της Cayenne από το εργοστάσιο της Μπρατισλάβα στη Σλοβακία στο εργοστάσιο της Λειψίας στη Γερμανία.
Η συγκεκριμένη επιλογή θα ενίσχυε την παραγωγή στη Γερμανία και θα βελτίωνε την αξιοποίηση του εργοστασίου της Λειψίας, ωστόσο θα αύξανε το κόστος παραγωγής, καθώς το εργοστάσιο της Μπρατισλάβα συγκαταλέγεται στα πιο αποδοτικά και χαμηλού κόστους του Ομίλου Volkswagen.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η οικονομική σκοπιμότητα μιας τέτοιας μεταφοράς παραμένει αμφίβολη, ιδιαίτερα καθώς η Λειψία αναμένεται να αναλάβει από το 2028 και την παραγωγή του διαδόχου του Macan με κινητήρα εσωτερικής καύσης.
Η στρατηγική που θα ακολουθήσει ο Friedl για το παραγωγικό δίκτυο της Porsche αναμένεται να παρουσιαστεί αναλυτικότερα κατά την Capital Markets Day της εταιρείας στις 8 Οκτωβρίου.