F1: Η McLaren στοχεύει ακόμη ψηλότερα για το 2024

Στο δεύτερο μισό της φετινής σεζόν της Formula 1, η McLaren ήταν η δεύτερη καλύτερη ομάδα και ευελπιστεί να βρεθεί σε θέση να πετύχει ακόμη περισσότερα το 2024.

F1: Η McLaren στοχεύει ακόμη ψηλότερα για το 2024

Στο δεύτερο μισό της φετινής σεζόν της Formula 1, η McLaren ήταν η δεύτερη καλύτερη ομάδα και ευελπιστεί να βρεθεί σε θέση να πετύχει ακόμη περισσότερα το 2024.

Η McLaren ήταν η ομάδα που έκανε φέτος τα μεγαλύτερα βήματα προόδου σε απόδοση από οποιαδήποτε κατά τη διάρκεια της σεζόν της Formula 1, και μία από τις καλύτερες ανακάμψεις που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια. Το επίτευγμα της McLaren είναι ακόμη πιο σημαντικό όταν αναλογιστεί κανείς ότι συνέβη σε σεζόν με ανώτατο όριο εξόδων, που περιορίζει τη δυνατότητα εξέλιξης των μονοθεσίων.

Έπειτα από τον ορισμό του Andrea Stella ως επικεφαλής της ομάδας, ο Zak Brown του ανέθεσε την αποστολή να αξιολογήσει το τεχνικό τμήμα. Ο Ιταλός δεν ήταν ευχαριστημένος με το ρυθμό εξέλιξης του μονοθεσίου που είχε η ομάδα και αυτό οδήγησε στην έξοδο του πρώην τεχνικού διευθυντή της McLaren, James Key, ο οποίος πήγε στη Sauber, για να συνεργαστεί ξανά με τον Andreas Seidl, προκάτοχο της θέσης του Stella στη McLaren.

H McLaren προχώρησε σε αναδιάρθρωση του τεχνικού της τμήματος, με διάταξη τριών επικεφαλής στους τομείς της αεροδυναμικής (Πίτερ Προδρόμου), του concept οχήματος (David Sanchez από τη Ferrari), και μηχανολογίας και σχεδιασμού, το οποίο θα αναλάβει ο Rob Marshall, ο οποίος άφησε την ομάδα της Red Bull έπειτα από 17 χρόνια θητείας σε αυτήν.

 

Η αναδιάρθρωση του τεχνικού τμήματος της McLaren δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, καθώς αναμένονται τον Ιανουάριο οι αφίξεις των Sanchez και Marshall, ωστόσο, ο Andrea Stella δήλωσε ότι «αυτή η δομή, έδωσε κατά κάποιο τρόπο σαφήνεια στις αρμοδιότητες και επέτρεψε επίσης -βραχυπρόθεσμα ουσιαστικά- την αναδιάρθρωση του αεροδυναμικού τμήματος, θέτοντας επικεφαλής τον Πίτερ Προδρόμου, με την υποστήριξη του Giuseppe Pesce».

«Οι άνθρωποι που σχεδιάζουν τις γεωμετρίες στο CAD, είναι οι ίδιοι, αλλά απελευθερώνουμε το ταλέντο τους δίνοντας πιο σαφείς κατευθύνσεις, σαφείς στόχους. Επίσης, προσπαθούμε να διασφαλίσουμε ότι η εμψύχωση και ο ενθουσιασμός αποτελούν το θεμέλιο του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τους ανθρώπους. Αυτό ήταν καθοριστικό. Επαναλαμβάνω πάντα τα ίδια πράγματα, όταν με ρωτούν πώς κατέστη δυνατή η ανάκαμψη, αλλά αυτό είναι όλο. Και είναι επίσης το πώς προσπαθούμε να φτάσουμε στο μέλλον».

Αισιοδοξία Norris

H φετινή πορεία της McLaren έχει κάνει και τον οδηγό-ηγέτη της, Lando Norris να είναι αισιόδοξος ότι η ομάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο: «Ήταν πολύ καλό που φτάσαμε τη Mercedes και τη Ferrari όσον αφορά το ρυθμό, είμαστε πίσω τους εδώ και δύο χρόνια. Δεν έκαναν πραγματικά κανένα βήμα προς τα εμπρός και εμείς κάναμε ένα τεράστιο βήμα, με πολλά περισσότερα πράγματα που ξέρουμε ότι μπορούμε να βελτιώσουμε».

«Έτσι, νομίζω ότι είναι μια καλή στιγμή για εμάς. Υπάρχουν λίγα ακόμη κομμάτια του παζλ πρέπει να μπουν στη θέση τους, αλλά βρήκαμε τα βασικά κομμάτια, και ξέρουμε προς τα πού πρέπει να πάμε. Είμαι πολύ περήφανος για όλη την ομάδα. Αν ήμασταν τώρα στο Μπαχρέιν και κοιτούσαμε μπροστά, θα φοβόμουν ήδη τη σεζόν.

«Οπότε, 7 βάθρα, όλες οι μεγάλες στιγμές που είχαμε, που σίγουρα δεν ήταν αναμενόμενες, παγκόσμιο ρεκόρ σε pit stop, η ομάδα έκανε εκπληκτική δουλειά σε πολλούς τομείς. Eίμαι περήφανος και βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο».

Ενόψει 2024, ο Norris δήλωσε: «Είμαι πολύ ενθουσιασμένος. Αν είχαμε ξεκινήσει αυτή τη σεζόν όπως ήμασταν στη μέση της, θα βρισκόμασταν στη 2η θέση στους κατασκευαστές και στη 2η θέση στους οδηγούς. Οπότε, ξέρω ότι δεν είναι έτσι και δεν λειτουργεί πάντα έτσι, αλλά είμαστε στο σωστό δρόμο, αυτό προσπαθώ να πω».

«Έχουμε κάποιες νέες προσλήψεις και τα παιδιά που έρχονται, έρχονται το 2024. Οπότε, ίσως να μην έχουμε όλα όσα μπορούν να μας προσφέρουν αμέσως στο μονοθέσιο, αλλά κάποια πράγματα που απλά ξέρουμε ήδη τώρα, τα έχουμε μάθει τους τελευταίους 4-6 μήνες, από την πρόοδο που έχουμε κάνει».

«Οπότε, είμαι ενθουσιασμένος ακριβώς επειδή βρισκόμαστε επιτέλους στο σωστό δρόμο, και ξέρουμε προς ποια κατεύθυνση πρέπει να πιέσουμε. Απλά θέλω να ξεκινήσουμε καλά τη σεζόν. Αν μπορέσουμε να ξεκινήσουμε καλά στο Μπαχρέιν, τότε θα είμαι πολύ πιο ενθουσιασμένος».

«Η Red Bull κάνει καταπληκτική δουλειά τα τελευταία χρόνια. Το μονοθέσιό της είναι εκπληκτικό. Οπότε, θα είναι ένα δύσκολο βήμα για οποιονδήποτε να τους φτάσει, δεν είναι απλά πιο γρήγοροι σε ρυθμό, είναι πολύ καλύτεροι στη διαχείριση των ελαστικών, και ο Max (Verstappen) είναι ένας από τους καλύτερους οδηγούς, οπότε είναι ένας δύσκολος συνδυασμός να κερδίσεις. Αλλά αισθάνομαι ότι έχουμε σχεδόν αυτό που χρειαζόμαστε για να αρχίσουμε να τους προκαλούμε».

Άφιξη στο διοικητικό τομέα

Αξίζει να αναφερθεί ότι η McLaren ανακοίνωσε ότι η Stephanie Carlin προσχώρησε στον οργανισμό της ως διευθύντρια επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της ομάδας της F1 για την επόμενη χρονιά. Η Carlin ήταν επικεφαλής της ομάδας F3 και της ακαδημίας οδηγών της Rodin Carlin, όπως και της Team X44 του Lewis Hamilton στο Extreme E. Από τον Ιανουάριο που θα ξεκινήσει να εργάζεται στη McLaren θα ασχοληθεί και με το πρόγραμμα του γυναικείου Πρωταθλήματος F1 Academy και θα αναφέρεται κατευθείαν στον επικεφαλής της ομάδας της F1, Andrea Stella.

H Carlin είναι γνωστή στους αγωνιστικούς κύκλους και αφότου εργάστηκε αρχικά στον Τύπο και στο μάρκετινγκ, το 2011 έγινε εμπορική διευθύντρια της Carlin, την οποία διαχειριζόταν ο σύζυγός της, Trevor Carlin. To Μάιο του 2022 έγινε υποδιευθύντρια της ομάδας, που συμμετέχει σε διάφορα Πρωταθλήματα (F2, F3 και F4) και συνέχισε σε αυτό το πόστο όταν η Carlin αγοράστηκε από την Rodin, κατασκευάστρια αυτοκινήτων από τη Νέα Ζηλανδία.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!