F1: H McLaren απέσπασε υψηλόβαθμο τεχνικό από τη Red Bull

H McLaren απέσπασε τον επί σειρά ετών διευθυντή μηχανολογίας της Red Bull, ο οποίος θα αναλάβει καθήκοντα τεχνικού διευθυντή μηχανολογίας και σχεδιασμού στο Woking.

F1: H McLaren απέσπασε υψηλόβαθμο τεχνικό από τη Red Bull

H McLaren απέσπασε τον επί σειρά ετών διευθυντή μηχανολογίας της Red Bull, ο οποίος θα αναλάβει καθήκοντα τεχνικού διευθυντή μηχανολογίας και σχεδιασμού στο Woking.

Μία από τις πιο σημαντικές ηγετικές τεχνικές φιγούρες της Red Bull κατάφερε να αποσπάσει η McLaren, στο πρόσωπο του Rob Marshall. Ο 55χρονος που άφησε ήδη τα καθήκοντα του επικεφαλής στελέχους μηχανολογίας του Milton Keynes, θα αποχωρήσει από την Πρωταθλήτρια ομάδα στο τέλος της φετινής χρονιάς, έπειτα από 17 χρόνια θητείας σε αυτήν, για να αναλάβει τη θέση του τεχνικού διευθυντή μηχανολογίας και σχεδιασμού στη McLaren τον Ιανουάριο του 2024.

Ο Rob Marshall ξεκίνησε την καριέρα του στη Formula 1 το 1994, προσχωρώντας στην ομάδα της Benetton, η οποία μετονομάστηκε στη συνέχεια Renault. Ανέβηκε στην ιεραρχία του τεχνικού τμήματος του Enstone για να γίνει επικεφαλής μηχανικού σχεδιασμού και είναι ο μηχανολόγος στον οποίο αποδίδεται το σύστημα αναρτώμενης μάζας (mass damper), το οποίο βοήθησε τη Renault και τον Fernando Alonso να κατακτήσουν τους τίτλους του 2005 και του 2006.

Το 2006 ο Marshall μετέβη στην ομάδα της Red Bull, για να αναλάβει τη θέση του επικεφαλής σχεδιαστής, την οποία διατηρούσε στην τετραετία 2010-2013, που η ομάδα κατέκτησε τέσσερις συνεχόμενους τίτλους οδηγών και κατασκευαστών. Το 2016 ο Marshall έγινε επικεφαλής στέλεχος μηχανολογίας στην ομάδα του Milton Keynes.

Ο Marshall θα προσχωρήσει στο αναδιαρθρωμένο τεχνικό τμήμα της McLaren, στο οποίο δεν θα υπάρχει επικεφαλής τεχνικός διευθυντής. Το τεχνικό τμήμα έχει διαχωριστεί σε επιμέρους τομείς, τους οποίους θα διευθύνουν οι Πίτερ Προδρόμου (αεροδυναμική), David Sanchez (concept οχήματος) και Rob Marshall (μηχανολογία και σχεδιασμός), με υποδιευθυντή τον Neil Houldey, ο οποίος έχει αναλάβει προσωρινά τα μελλοντικά καθήκοντα του συμπατριώτη του.

Στη McLaren έχει μεταγραφεί και ο Mariano Alperin (από την Aston Martin), ενώ η βρετανική ομάδα έχει επίσης καλέσει τον πολύπειρο Neil Oatley να τη βοηθήσει μέχρι την άφιξη του Sanchez, ενώ σε συμβουλευτικό ρόλο επέστρεψε και ο Βραζιλιάνος Gil de Ferran, πέραν από την ακαδημία νεαρών οδηγών που ανέλαβε ο Emanuele Pirro. Η κατασκευή της καινούργιας αεροδυναμικής σήραγγας της McLaren έχει ολοκληρωθεί και τώρα βρίσκεται στη φάση της βαθμονόμησης (καλιμπράρισμα), και θα αξιοποιηθεί πλήρως στο σχεδιασμό του μονοθεσίου του 2025, μαζί με τον καινούργιο προσομοιωτή οδήγησης.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!