F1: Ο James Key τεχνικός διευθυντής της Alfa Romeo-Sauber

Ο πρώην τεχνικός διευθυντής της McLaren θα αναλάβει το τεχνικό τμήμα της Sauber, η οποία φέτος διανύει την τελική της σεζόν στη Formula 1 με την ονομασία Alfa Romeo, πριν την αναλάβει η Audi, ενόψει του ντεμπούτου της στο σπορ το 2026.

F1: Ο James Key τεχνικός διευθυντής της Alfa Romeo-Sauber

Ο πρώην τεχνικός διευθυντής της McLaren θα αναλάβει το τεχνικό τμήμα της Sauber, η οποία φέτος διανύει την τελική της σεζόν στη Formula 1 με την ονομασία Alfa Romeo, πριν την αναλάβει η Audi, ενόψει του ντεμπούτου της στο σπορ το 2026.

Στα τέλη Μαρτίου, η McLaren ανακοίνωσε την απομάκρυνση του James Key από τη θέση του τεχνικού διευθυντή της ομάδας της στη Formula 1. Σήμερα ανακοινώθηκε ότι ο 51 ετών Βρετανός τεχνικός θα προσχωρήσει σε αντίστοιχο ρόλο στην ομάδα της Sauber, η οποία φέτος αγωνίζεται ως Alfa Romeo για τελευταία χρονιά, πριν την αναλάβει η Audi, η οποία θα εισέλθει στο σπορ το 2026.

Ο James Key θα πάρει τη θέση του νυν τεχνικού διευθυντή της Sauber, Jan Monchaux, ο οποίος έχει ήδη σταματήσει να εργάζεται για την ομάδα και βρίσκεται σε περίοδο gardening leave, κατά την οποία δεν επιτρέπεται να εργαστεί αλλού. Σε αντίστοιχη περίοδο βρίσκεται αυτή τη στιγμή και ο Key, για αυτό και θα αναλάβει καθήκοντα στο Hinwil την 1η Σεπτεβρίου.

Στην ελβετική ομάδα, o Key θα συναντήσει ξανά τον Γερμανό Andreas Seidl, CEO του ομίλου της Sauber, με τον οποίο συνεργαζόταν στη McLaren μέχρι πέρυσι. O Seidl έχει αναλάβει να προετοιμάσει τη Sauber για να γίνει η εργοστασιακή ομάδα της Audi στη Formula 1 το 2026 και αυτό περιλαμβάνει την πρόσληψη υψηλόβαθμου προσωπικού.

Όπως αναφέρει η Sauber στην ανακοίνωσή της, πρόκειται για δήλωση προθέσεων. Η μεταγραφή σημαίνει ότι ο James Key θα επιστρέψει στο Hinwil, όπου διατέλεσε τεχνικός διευθυντής της Sauber μεταξύ 2010 και 2012. Ο Βρετανός ξεκίνησε την καριέρα του στη Formula 1 με την ομάδα της Jordan το 1998, για να ανέλθει από μηχανολόγος δεδομένων σε μηχανολόγος αγώνα του Takuma Sato.

Στη συνέχεια εργάστηκε στην αεροδυναμική σήραγγα της ομάδας, πριν μεταφερθεί στο τμήμα δυναμικής οχήματος, του οποίου έγινε επικεφαλής στα τελευταία χρόνια της λειτουργίας της ομάδας του Silverstone υπό την ονομασία Jordan. Όταν το 2005 η ομάδα εξαγοράστηκε και έγινε Midland, ο James Key έγινε ένας από τους νεότερους τεχνικούς διευθυντές στην ιστορία της Formula 1, σε ηλικία 33 ετών.

Ο Βρετανός διατήρησε το ρόλο του τεχνικού διευθυντή της ομάδας του Silverstone κατά τις αλλαγές ιδιοκτησίας που οδήγησαν στη μετονομασία της σε Spyker και Force India τα επόμενα χρόνια για να μεταβεί στη Sauber το 2010, αντικαθιστώντας τον Willy Rampf ως τεχνικός διευθυντής.

Το Σεπτέμβριο του 2012, ο Key πήρε μεταγραφή στην Toro Rosso, για να αναλάβει τη διεύθυνση του τεχνικού τμήματος της ιταλικής ομάδας, αντικαθιστώντας τον Giorgio Ascanelli. To Μάρτιο του 2019, ο Key ανέλαβε τεχνικός διευθυντής της McLaren, αντικαθιστώντας τον Tim Goss, διατηρώντας τη θέση αυτή έως τον περασμένο Μάρτιο.

Ο Andreas Seidl, δήλωσε: «Είμαι πολύ χαρούμενος που καλωσορίζω τον James πίσω στο Hinwil, καθώς έρχεται μαζί μας για να διαμορφώσει το μέλλον αυτής της ομάδας. Θα βρει ότι η ομάδα έχει αλλάξει πολύ από τότε που ήταν εδώ. Ο διορισμός του James είναι ένα κρίσιμο βήμα στην πορεία ανάπτυξης που έχουμε ξεκινήσει, καθώς διαθέτει εξαιρετική εμπειρία στο άθλημα, όχι μόνο ως τεχνικός διευθυντής, αλλά και σε διάφορους άλλους ρόλους στην τεχνική οργάνωση μιας ομάδας».

«Θα ηγηθεί της διαδικασίας μετασχηματισμού της τεχνικής πλευράς της ομάδας, δίνοντάς μας τα εργαλεία και την κατεύθυνση που χρειαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε το μέλλον. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω τον Jan για την πολύτιμη συμβολή του ώστε να φτάσει η Sauber εκεί που βρίσκεται τώρα, μετά από την πιο επιτυχημένη σεζόν της τελευταίας δεκαετίας, κατά την οποία ανεβήκαμε στην 6η θέση του Πρωταθλήματος Κατασκευαστών».

Ο James Key δήλωσε: «Χαίρομαι που επιστρέφω στο Hinwil για να συνεργαστώ με παλιούς και νέους συναδέλφους στη Sauber, καθώς έχω πολύ καλές αναμνήσεις από την προηγούμενη θητεία μου εκεί. Ανυπομονώ να ηγηθώ της τεχνικής πλευράς της ομάδας σε μια από τις πιο κρίσιμες καμπές της μακράς ιστορίας της, καθώς οδεύουμε προς ένα νέο και συναρπαστικό μέλλον. Μπροστά μας έχουμε τεράστιο όγκο δουλειάς, αλλά είμαι σίγουρος ότι κάθε μέλος της ομάδας που εργάζεται στο Hinwil θα έχει τη δέσμευση, την αποφασιστικότητα και την πείνα να μας οδηγήσει στην κορυφή».

«Γνωρίζουμε ότι θα χρειαστεί χρόνος, προσπάθεια και επιμονή, και οι καρποί αυτής της δουλειάς θα ξεκινήσουν να φαίνονται έπειτα από δύο σεζόν, αλλά έχουμε ένα ταξίδι μπροστά μας και έναν οδικό χάρτη που πρέπει να ακολουθήσουμε, τον οποίο ανυπομονώ να ξεκινήσουμε. Είμαι ευγνώμων στον Andreas για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε και ανυπομονώ να την ανταποδώσω, και να συνεργαστώ στενά μαζί του στις προκλήσεις και τις φιλοδοξίες που έρχονται».

F1 - Valtteri Bottas (Alfa Romeo), GP Ισπανίας 2023

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!