F1: Έλλειψη ενθουσιασμού και ελευθερίας κινήσεων στην Alpine

Ο πρώην τεχνικός επικεφαλής της Alpine, Pat Fry, αποκάλυψε ότι η έλλειψη ενθουσιασμού και ελευθερίας κινήσεων ήταν οι λόγοι για τους οποίους αποχώρησε από τη γαλλική ομάδα της Formula 1, προσθέτοντας ο Otmar Szafnauer δεν είχε την ευκαιρία να τη βελτιώσει.

F1: Έλλειψη ενθουσιασμού και ελευθερίας κινήσεων στην Alpine

Ο πρώην τεχνικός επικεφαλής της Alpine, Pat Fry, αποκάλυψε ότι η έλλειψη ενθουσιασμού και ελευθερίας κινήσεων ήταν οι λόγοι για τους οποίους αποχώρησε από τη γαλλική ομάδα της Formula 1, προσθέτοντας ο Otmar Szafnauer δεν είχε την ευκαιρία να τη βελτιώσει.

Ο Pat Fry, που μετέβη φέτος από την Alpine στη Williams, στην πρώτη του συνέντευξη ως επικεφαλής τεχνικό στέλεχος της βρετανικής ομάδας, ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους έφυγε από το γαλλικό στρατόπεδο. Ο Βρετανός τεχνικός δεν έβλεπε τον ενθουσιασμό και την ορμή που θα ήθελε, δεν απολάμβανε την ελευθερία κινήσεων που επιθυμούσε και ανέφερε επίσης ότι οι ιθύνοντες της Alpine δεν έδωσαν αρκετό χρόνο στον επικεφαλής της ομάδας, Otmar Szafnauer, να την κάνει καλύτερη, καθώς είδε την πόρτα της εξόδου σε λιγότερους από 18 μήνες.

Ο Pat Fry είχε ξεκινήσει την καριέρα του στη Formula 1 στην ομάδα του Enstone το 1987, όταν λεγόταν ακόμα Benetton, και έκτοτε πέρασε δύο φορές από τη McLaren (1993-2009 και 2018-2019) και από τη Ferrari (2010-2014). Eπέστρεψε στην ομάδα του Enstone το 2020, για να αποχωρήσει από αυτή φέτος και να μεταβεί στη Williams, έπειτα από μία σύντομη περίοδο εκτός εργασίας.

O Fry δήλωσε για την εμπειρία του στην Alpine: «Κοιτάζω πίσω στα τρία χρόνια που ήμουν εκεί και βελτιώσαμε το Enstone δραματικά. Χρόνο με το χρόνο, φτιάξαμε ένα καλύτερο μονοθέσιο. Αν βάλεις τα τρία μονοθέσια το ένα δίπλα στο άλλο, το καθένα αποτελούσε ένα τεράστιο βήμα προόδου. Είναι προς τιμήν όλων εκεί, οι διάφορες ομάδες μηχανολόγων συνεργάζονταν πάρα πολύ καλύτερα. Νομίζω ότι όλοι εκεί θα πρέπει να είναι περήφανοι για ό,τι πετύχαμε αυτά τα τρία χρόνια».

«Υποθέτω ότι επέστρεψα εκεί σκεπτόμενος να βρεθώ στο μέρος που ξεκίνησα την καριέρα μου και να προσπαθήσω να την ξαναχτίσω. Και νομίζω ότι τα καταφέραμε πολύ καλά. Από μια μακρινή 5η θέση, ήμασταν μια σταθερή στην 4η θέση. Αλλά δεν αισθάνθηκα ότι υπήρχε ο ενθουσιασμός ή η ορμή για να προχωρήσουμε πέρα από την 4η θέση». Φέτος, η Alpine ολοκλήρωσε τη σεζόν στην 6η θέση του Πρωταθλήματος Κατασκευαστών.

Ο Fry συνέχισε λέγοντας: «Αποφάσισα στις αρχές Μαρτίου ότι θέλω να πιέζω τα πράγματα να πάνε μπροστά, δε θέλω να κάθομαι εκεί και να μην μπορώ να κάνω πράγματα. Έτσι, για μένα, ήταν πραγματικά η ώρα να σταματήσω και να προχωρήσω. Είναι ένα από αυτά τα πράγματα, νομίζω ότι ως εταιρεία, σχεδόν δεν ήταν έτοιμη να πιέσει αρκετά. Μπορείς να λες ότι θέλεις να είσαι πρώτος. Αλλά η διαφορά μεταξύ να το λες και να το πετυχαίνεις, είναι τεράστια, όπως όλοι ξέρουμε».

«Το κομμάτι που είχαμε υπό την ευθύνη μας, μπορούσαμε να το ελέγξουμε. Και νομίζω ότι κάναμε καλή δουλειά. Δεν είμαι τόσο σίγουρος ότι ο Otmar είχε μια δίκαιη ευκαιρία να φτιάξει την ομάδα, γιατί σε κάποιο βαθμό νομίζω ότι -μεταφορικά μιλώντας- τα χέρια σου είναι δεμένα. Αλλά όπως είπα, νομίζω ότι όλοι εκεί θα πρέπει να είναι περήφανοι για όσα πετύχαμε αυτά τα τρία πρώτα χρόνια. Είναι πάντα κρίμα να φεύγεις από μία ομάδα. Αλλά νομίζω ότι για μένα, την είχα πάει όσο πιο μακριά μπορούσα. Και ήρθε η ώρα να ξεκουράσω τα πόδια μου και να καθίσω στον κήπο μου».

Ο Fry είπε ότι αφού αποφάσισε να αποχωρήσει από την Alpine, χρειάστηκαν δύο μήνες για να τον ο επικεφαλής της ομάδας της Williams, James Vowles, να προσχωρήσει στο δικό του στρατόπεδο: «Ο James μου μιλούσε για λίγο καιρό, και μόνο μετά από άλλους δύο μήνες αποφάσισα να έρθω εδώ. Υποθέτω ότι αυτό που με ενθουσιάζει σε αυτή την ευκαιρία είναι ότι το διοικητικό συμβούλιο είναι πλήρως σύμφωνο με το τι θα χρειαστεί για να προχωρήσει αυτή η ομάδα. Είναι πρόθυμοι να επενδύσουν ό,τι χρειάζεται και να μας υποστηρίξουν στο χτίσιμο της ομάδας».

«Και πάλι, είναι ωραίο πράγμα, -έτσι δεν είναι;- να ξαναχτίζεις ένα παλιό βρετανικό εμβληματικό όνομα. Είναι λίγο σαν τη ρομαντική μου σκέψη να επιστρέψω στην Benetton, να την ξαναχτίσω. Οπότε είναι άλλη μια συναρπαστική προοπτική. Ο James πιέζει σκληρά για να προσπαθήσει να βελτιώσει αυτό το μέρος. Όπως είπα, το διοικητικό συμβούλιο τον υποστηρίζει πλήρως και κινεί το ρυθμό προς τα εμπρός. Αυτό είναι το πράγμα που με ενθουσιάζει, δεν πρόκειται να περιοριστούμε σε αυτά που μπορούμε να πετύχουμε. Απλά πρέπει να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε και να κινήσουμε τα πράγματα προς τα εμπρός».

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!