F1-GP Άμπου Ντάμπι: Απαγόρευση προσπερασμάτων στην έξοδο του pit lane

H διεύθυνση αγώνων της Formula 1 απαγόρευσε τα προσπεράσματα στην έξοδο του pit lane στο GP Άμπου Ντάμπι, μετά τις κινήσεις του Max Verstappen στις ελεύθερες δοκιμές της Παρασκευής.

F1-GP Άμπου Ντάμπι: Απαγόρευση προσπερασμάτων στην έξοδο του pit lane

H διεύθυνση αγώνων της Formula 1 απαγόρευσε τα προσπεράσματα στην έξοδο του pit lane στο GP Άμπου Ντάμπι, μετά τις κινήσεις του Max Verstappen στις ελεύθερες δοκιμές της Παρασκευής.

Ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής της Formula 1, Max Verstappen προκάλεσε αίσθηση στη δεύτερη περίοδο ελεύθερων δοκιμών (FP2) του Grand Prix Άμπου Ντάμπι, όταν προσπέρασε με απαιτητικό τρόπο άλλα μονοθέσια στο πολύ στενό υπόγειο τούνελ της εξόδου του pit lane της Yas Marina, που περνάει κάτω από την κύρια χάραξη.

Αν και οι ενέργειες του Verstappen δεν αποτελούσαν παράβαση των κανονισμών, το γεγονός ότι έφτασε να να στριμωχτεί στον τοίχο, ανέδειξε το πιθανό ζήτημα ασφάλειας. Έτσι, σε μια κίνηση για να αποφευχθεί η επανάληψη αντίστοιχων προβλημάτων για το υπόλοιπο του Σαββατοκύριακου του Άμπου Ντάμπι, ο διευθυντής αγώνων της F1, Niels Wittich, απαγόρευσε οποιοδήποτε προσπέρασμα στην έξοδο του pit lane.

Στις αναθεωρημένες σημειώσεις αγώνα που μοιράστηκαν στις ομάδες το πρωί του Σαββάτου στο GP Άμπου Ντάμπι, ο Wittich ανέφερε: «Το προσπέρασμα απαγορεύεται στην έξοδο του pit lane, εκτός και αν ένα μονοθέσιο επιβραδύνει με προφανές πρόβλημα». Την Παρασκευή, η πιο αξιοσημείωτη στιγμή με το Verstappen ήρθε όταν μπήκε μπροστά από τον George Russell και στη συνέχεια βρήκε για λίγο το δρόμο μπλοκαρισμένο από τον Lewis Hamilton, καθώς έφτασε πολύ κοντά στον τοίχο.

Στη συνέχεια, έχοντας περάσει το Hamilton, ο Verstappen καθυστέρησε για λίγο πίσω από τον Pierre Gasly, πριν περάσει με φόρα και την Alpine κατά την έξοδό του από τα pits. Ενώ ο Verstappen φάνηκε να ανυπομονεί να βγει από το pit lane, στη συνέχεια επιβράδυνε στο 3ο sector του γύρου προετοιμασίας του, επιτρέποντας στο Russell να τον περάσει ξανά.

Ωστόσο, ο Verstappen κατηγόρησε τους αντιπάλους του για την πρόκληση του περιστατικού: «Θέλω να πω, πρέπει να κινηθούν. Όλοι οδηγούν αργά, και θέλω να βγω έξω γιατί έχουμε περιορισμένο χρόνο, και αυτοί συνεχίζουν να μένουν στη μέση. Στη συνέχεια, όταν προσπάθησα να περάσω, προσπάθησαν να με στριμώξουν στον τοίχο. Οπότε ναι… ήταν λίγο ανόητο».

F1 - Lewis Hamilton, George Russell (Mercedes) & Max Verstappen (Red Bull), FP2 GP Άμπου Ντάμπι 2023

Τα προσπεράσματα στο pit lane έχουν βρεθεί στο προσκήνιο των συζητήσεων πρόσφατα, καθώς η FIA προσπάθησε να μειώσει τα προβλήματα κυκλοφοριακής συμφόρησης στις κατατακτήριες δοκιμές. Καθώς οι οδηγοί είναι πλέον αναγκασμένοι να τηρούν έναν μέγιστο χρόνο στους αργούς γύρους των κατατακτήριων δοκιμών, συνεπώς, προσπαθούν να χτίσουν διαφορά από τους προπορευόμενους στην έξοδο του pit lane, γεγονός που έχει προκαλέσει περαιτέρω προβλήματα.

Στο GP Σάο Πάολο, η FIA επέτρεψε τα προσπεράσματα στην έξοδο των pits για να μην καθυστερούν οι οδηγοί τους αντιπάλους τους, αλλά και αυτή η τακτική δημιούργησε προβλήματα, καθώς οι οδηγοί θεώρησαν ότι δεν ήταν η ασφαλέστερη λύση. Και σε εκείνο τον αγώνα, ο Verstappen ήταν αυτός που προσπερνούσε αργούς αντιπάλους του, πατώντας στο γρασίδι.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!