F1-GP Σάο Πάολο: O Verstappen poleman πριν σκοτεινιάσουν όλα

Με το Q3 των κατατακτήριων δοκιμών του GP Σάο Πάολο να πλήττεται από καταρρακτώδη βροχή και τους οδηγούς να έχουν μόνο μία ευκαιρία, ο Max Verstappen επικράτησε, εμπρός από το Charles Leclerc και τις Aston Martin.

F1-GP Σάο Πάολο: O Verstappen poleman πριν σκοτεινιάσουν όλα

Με το Q3 των κατατακτήριων δοκιμών του GP Σάο Πάολο να πλήττεται από καταρρακτώδη βροχή και τους οδηγούς να έχουν μόνο μία ευκαιρία, ο Max Verstappen επικράτησε, εμπρός από το Charles Leclerc και τις Aston Martin.

O Max Verstappen σημείωσε την 11η φετινή του pole position στη διαδικασία κατατακτήριων δοκιμών του GP Σάο Πάολο, που καθόρισε τη σειρά εκκίνησης του αγώνα της Κυριακής. Οι 10 οδηγοί που προκρίθηκαν στο 3ο σκέλος της διαδικασίας είχαν την ευκαιρία να κάνουν μόνο ένα γύρο, λόγω της καταρρακτώδους βροχής και του ουρανού που σκοτείνιασε σα να ήταν νύχτα, οδηγώντας στη διακοπή των κατατακτήριων δοκιμών, χωρίς να ξεκινήσουν ξανά.

Με την άμεση απειλή της βροχής, καθώς είχε αρχίσει να ψιχαλίζει, οι 10 οδηγοί που προκρίθηκαν στο Q3 παρατάχθηκαν πριν ξεκινήσει το Q3 στο τέλος του pit lane, με φρέσκα ελαστικά. Ενώ η Red Bull δεν έδειχνε να έχει τον πρώτο λόγο στα δύο πρώτα σκέλη της διαδικασίας, ο Verstappen φρόντισε να είναι μεταξύ των πρώτων που εξήλθαν από το pit lane, για να κινηθεί ταχύτερα από όλους, βοηθούμενος και από τις αεροδυναμικές ρυθμίσεις υψηλού φορτίου της RB19. Ο Charles Leclerc θα παραταχθεί με τη Ferrari δίπλα από τον Ολλανδό Πρωταθλητή στην πρώτη σειρά εκκίνησης, με 0,3 δλ. διαφορά από τη Red Bull.

Ο Verstappen ανέφερε ότι η αύξηση στην ένταση του ανέμου το έκανε δύσκολο να διατηρήσει στην πίστα το μονοθέσιο και πίστευε ότι ο γύρος του δεν ήταν καλός. Ο Leclerc δήλωσε ότι δεν έχει βιώσει ποτέ κάτι αντίστοιχο στην καριέρα του, καθώς δεν έβρεχε, αλλά το μονοθέσιο πλαγιολίσθαινε παντού. Ο Leclerc σκέφτηκε να εγκαταλείψει το γύρο, αλλά δεν το έκανε, και ευτυχώς, καθώς η επίδοσή του, δεδομένης και της θέσης του στην πίστα στο Q3 (πίσω από τις Aston Martin, τις Mercedes και το Verstappen). Νωρίτερα, στο Q2, είχε σχολιάσει στον ασύρματο της Ferrari ότι η πτώση θερμοκρασιών έκανε την απόδοση της SF-23 χειρότερη.

Παρακολουθήστε τα καλύτερα στιγμιότυπα από τις κατατακτήριες δοκιμές του GP Σάο Πάολο

Παράλληλα, έκπληξη αποτέλεσε το γεγονός ότι η Aston Martin κατάφερε να σημειώσει το καλύτερο αποτέλεσμα στην ιστορία της σε κατατακτήριες δοκιμές, με τους οδηγούς της να έχουν βγει πρώτοι στην πίστα στο Q3, «κλειδώνοντας» τη δεύτερη σειρά εκκίνησης, με το Lance Stroll να βρίσκεται μπροστά από το Fernando Alonso για μόλις τρίτη φορά φέτος. Η Aston Martin χρησιμοποίησε το παλιό αεροδυναμικό πακέτο της, του οποίου τη λειτουργία εμπιστεύεται πιο πολύ και ο Alonso δήλωσε ότι η ομάδα το χρειαζόταν αυτό το αποτέλεσμα, για να αποδείξει ότι ξέρει τι κάνει.

Στην τρίτη σειρά εκκίνησης θα παραταχθούν την Κυριακή οι δύο οδηγοί της Mercedes, με το Lewis Hamilton να είναι ταχύτερος από τον George Russell, ο οποίος βρίσκεται υπό έρευνα, επειδή καθυστέρησε τον Gasly στο pit lane. Ο Russell, καθώς και οι δύο οδηγοί της Alpine, δέχθηκαν ποινή 2 θέσεων στη σειρά εκκίνησης του αγώνα της Κυριακής για το παράπτωμα αυτό. Με την πτώση της θερμοκρασίας, ο γύρος προετοιμασίας των οδηγών της Mercedes δεν προθέρμανε επαρκώς τα ελαστικά τους, καθώς η ομάδα δεν αντέδρασε αρκετά γρήγορα στην αλλαγή συνθηκών, ώστε να αλλάξει την τακτική προετοιμασίας.

H McLaren έδειχνε αρκετά ανταγωνιστική στα δύο πρώτα σκέλη της διαδικασίας, με το Lando Norris να είναι ο μοναδικός οδηγός που κατάφερε να χρησιμοποιήσει μόνο ένα καινούργιο σετ ελαστικών μαλακής γόμας στο Q2, ωστόσο ο Βρετανός δεν κατάφερε να συνθέσει το γύρο που θα ήθελε στο Q3 έχοντας βγει αρκετά αργά στην πίστα.

Ο Norris έχασε μισό δλ. με ένα γλίστρημα στη 12η στροφή (που τον επηρέασε στην περίοδο με τέρμα γκάζι έως το τέλος του γύρου) και βρέθηκε στην 7η θέση. Ήταν εμφανώς απογοητευμένος στον ασύρματο, καθώς πίστευε ότι θα μπορούσε να έχει διεκδικήσει την pole position. Ο Carlos Sainz θα παραταχθεί πίσω από τον πρώην team-mate του την Κυριακή, στην 8η θέση, και ήταν απογοητευμένος, δηλώνοντας ότι βγήκε από τα pits πολύ αργά, με αποτέλεσμα να κρυώσουν τα ελαστικά του.

Ο Oscar Piastri βγήκε εκτός πίστας στην τελευταία -πραγματική- στροφή, έχοντας χάσει το πίσω μέρος της McLaren στον ολισθηρό πλέον ασφαλτοτάπητα, και δεν κατάφερε να γράψει χρόνο. Παράλληλα, οι κίτρινες σημαίες που προκάλεσε, καθυστέρησαν το Sergio Perez, που βρέθηκε στην 9η θέση, ενώ ο Piastri, ο οποίος ήταν από τους τελευταίους οδηγούς που βγήκαν από τα pits και βρήκε την πίστα σε χειρότερες συνθήκες, περιορίστηκε -χωρίς χρόνο- στη 10η θέση.

Q2

O χρόνος του Alex Albon διαγράφηκε λόγω υπέρβασης ορίων πίστας στη στροφή 4, γεγονός που περιόρισε τον Ταϊλανδό στη 15η θέση. Πέραν του Albon, από τη συνέχεια της διαδικασίας αποκλείστηκαν οι οδηγοί των Alpine και Haas, με το Magnussen να παραπονιέται -άδικα- ότι τον εμπόδισε μία Ferrari. Μόνο οι Verstappen και Norris κατάφεραν να προαχθούν στο Q3 χρησιμοποιώντας μόνο ένα σετ ελαστικών μαλακής γόμας στο Q2.

F1 - Alex Albon (Williams), GP Σάο Πάολο 2023

Q1

O Verstappen ανέφερε στον ασύρματο ότι το μονοθέσιό του αναπηδούσε σαν… καγκουρό, έχοντας το ίδιο πρόβλημα με το Μεξικό. Επίσης, ο Russell κινούνταν πολύ αργά στην έξοδο του pit lane (σε τυφλό σημείο, μετά τη στροφή) και ο Gasly αναγκάστηκε να πατήσει στο γρασίδι για να αποφύγει τη σύγκρουση με τη Mercedes, σε ένα περιστατικό το οποίο θα ερευνήσουν οι αγωνοδίκες. Οι δύο AlphaTauri, οι δύο Alfa Romeo και ο Logan Sargeant αποκλείστηκαν από τη συνέχεια της διαδικασίας.

Ο Yuki Tsunoda παραπονέθηκε ότι τον εμπόδισε ο Hamilton, ενώ ο Daniel Ricciardo παραδέχθηκε ότι τα θαλάσσωσε στο πρώτο chicane, έχοντας εισέλθει με πολλή ταχύτητα και κρύα ελαστικά, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να ανοίξει πολύ γραμμή του και να τη χαλάσει για τη 2η στροφή. Oι οδηγοί της Alpine, Gasly και Ocon (καθώς και ο Russell), βρίσκονται υπό έρευνα, για παρεμπόδιση των Tsunoda και Perez στην έξοδο του pit lane.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω των ισχυρών ανέμων, ξηλώθηκε η οροφή σε κερκίδες της 4ης και της τελευταίας στροφής, χωρίς ευτυχώς να έχουν αναφερθεί τραυματισμοί μέχρι στιγμής.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!