F1: Αναφέρεται άμεση ανακοίνωση συνεργασίας Aston Martin-Honda

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Honda αναμένεται να ανακοινώσει άμεσα ότι θα προμηθεύει με τις μονάδες ισχύος της από το 2026 έως το 2030 την Aston Martin, την ομάδα που έχει κάνει τη μεγαλύτερη έκπληξη με την απόδοσή της στη φετινή σεζόν της Formula 1.

F1: Αναφέρεται άμεση ανακοίνωση συνεργασίας Aston Martin-Honda

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Honda αναμένεται να ανακοινώσει άμεσα ότι θα προμηθεύει με τις μονάδες ισχύος της από το 2026 έως το 2030 την Aston Martin, την ομάδα που έχει κάνει τη μεγαλύτερη έκπληξη με την απόδοσή της στη φετινή σεζόν της Formula 1.

Η Honda υποτίθεται ότι αποχώρησε επίσημα από τη Formula 1 στο τέλος της σεζόν του 2021, ωστόσο εξακολουθεί να κατασκευάζει, συναρμολογεί (εκτός από τη μπαταρία του ERS) και να συντηρεί τις μονάδες ισχύος που χρησιμοποιούν οι ομάδες της Red Bull και θα συνεχίσει να το κάνει έως το τέλος του 2025.

Με την αλλαγή διοίκησης στην ιαπωνική εταιρεία, και την καινούργια κατεύθυνση που θα ακολουθήσει η Formula 1 με την καινούργια γενιά μονάδων ισχύος. η Honda εξέφρασε επίσημα στη FIA το ενδιαφέρον της για επίσημη «επιστροφή» το 2026. Φέτος, το έμβλημα της Honda επανεμφανίστηκε στο αμάξωμα των μονοθεσίων των ομάδων της Red Bull.

Με τους κανονισμούς του 2026, θα αφαιρεθεί από τις μονάδες ισχύος ο περίπλοκος ηλεκτροκινητήρας MGU-H και θα αυξηθεί η ισχύς που προέρχεται από το υβριδικό σύστημα, καλύπτοντας το μισό περίπου της συνολικής ιπποδύναμης (περίπου 1.000 ίπποι). Παράλληλα, θα υιοθετηθούν 100% βιώσιμα καύσιμα και budget cap για τους κατασκευαστές κινητήρων.

Δεδομένης της τεχνογνωσίας που διαθέτει με τις μονάδες ισχύος της F1, η Honda βρίσκεται σε ιδανική θέση για να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα συμμετοχής στο Πρωτάθλημα, παρότι έχει μείνει πίσω σε σχέση με αντιπάλους όπως η Red Bull Powertrains και η Audi, οι οποίες όμως ξεκινάνε από το μηδέν.

Η Honda έπρεπε όμως να βρει ομάδα με την οποία θα συνεργαστεί και είχαμε αναφέρει ότι είχε έρθει σε επαφή με την Aston Martin. Φαίνεται λοιπόν ότι οι δύο πλευρές κατάφεραν να έρθουν σε συμφωνία, καθώς σύμφωνα με δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας La Gazzetta dello Sport, η επίσημη ανακοίνωση αναμένεται να καταφθάσει αύριο, Τετάρτη 24 Μαΐου, και θα εξασφαλίσει την παρουσία της Honda στη Formula 1 από το 2026 έως το 2030.

Εφόσον ισχύουν οι ισχυρισμοί του δημοσιεύματος, η συμφωνία με την Honda δείχνει τη φιλοδοξία του Lawrence Stroll να δημιουργήσει μία κορυφαία ομάδα στη Formula 1, με εργοστασιακή υποστήριξη κύρος, για να ξεφύγει από την πελατειακή σχέση που διατηρεί με τη Mercedes τα τελευταία χρόνια, παρότι η γερμανική εταιρεία είναι μέτοχος της αυτοκινητοβιομηχανίας Aston Martin Lagonda.

H ανεξαρτητοποίηση από τη Mercedes θα απαιτήσει και την κατασκευή ενός κιβωτίου, για να πλαισιώσει τη μονάδα ισχύος της Honda. Έως τότε θα πρέπει να έχει τεθεί σε λειτουργία και η καινούργια αεροδυναμική σήραγγα της Aston Martin στο Silverstone, με το προσωπικό της να έχει ήδη μεταφερθεί στις καινούργιες εγκαταστάσεις της ομάδας στις αρχές Μαΐου.

F1 - Fernando Alonso (Aston Martin), GP Μαϊάμι 2023

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!