F1: Πολλές ομάδες έχουν προσεγγίσει τη Honda για το 2026

H Honda αποκάλυψε ότι πολλές ομάδες της Formula 1 την έχουν προσεγγίσει για να συνεργαστούν μαζί της, από τη στιγμή που εκδήλωσε ενδιαφέρον για τους κανονισμούς μονάδων ισχύος του 2026.

F1: Πολλές ομάδες έχουν προσεγγίσει τη Honda για το 2026

H Honda αποκάλυψε ότι πολλές ομάδες της Formula 1 την έχουν προσεγγίσει για να συνεργαστούν μαζί της, από τη στιγμή που εκδήλωσε ενδιαφέρον για τους κανονισμούς μονάδων ισχύος του 2026.

H Honda ισχυρίζεται ότι την έχουν προσεγγίσει πολλές ομάδες της Formula 1, από τη στιγμή που εκδήλωσε ενδιαφέρον για τους κανονισμούς μονάδων ισχύος του 2026. Η ιαπωνική εταιρεία θα ολοκληρώσει την τρέχουσα συνεργασία της με τη Red Bull στο τέλος του 2025, καθώς η αυστριακή ομάδα θα ξεκινήσει το 2026 τη συνεργασία της με τη Ford.

H Honda αποχώρησε επίσημα από τη Formula 1 στο τέλος του 2021, αλλά κατασκευάζει, συναρμολογεί (εκτός από τη μπαταρία του ERS) και συντηρεί τις μονάδες των ομάδων της Red Bull, με μία μικρή ομάδα ανθρώπων στη Sakura της Ιαπωνίας. Το γεγονός ότι η Honda έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για το 2026, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα συνεχίσει να κατασκευάζει μονάδες ισχύος πέραν του 2025, αλλά συμμετέχει στις συζητήσεις των εκπροσώπων των κατασκευαστών με τη FIA και την F1.

Όπως έχουμε αναφέρει, φαίνεται ότι έχουν γίνει αρχικές συνομιλίες με την ομάδα της McLaren, για την πιθανότητα συνεργασίας μεταξύ τους, έπειτα από την απογοητευτική περίοδο 2015-2017. Ωστόσο, εκτιμάται ότι υπάρχουν και άλλες ενδιαφερόμενες ομάδες, που ενδιαφέρονται να συνεργαστούν με τη Honda, όπως η Williams.

O πρόεδρος του αγωνιστικού τμήματος της Honda Racing Corporation, Koji Watanabe, δήλωσε: «Αφού καταθέσαμε την αίτηση, ήρθαν σε επαφή μαζί μας πολλές ομάδες της Formula 1. Προς το παρόν, θα θέλαμε να παρακολουθούμε από κοντά που πηγαίνει η Formula 1 και να δούμε πως θα πάνε τα πράγματα. Προς το παρόν δεν έχουμε συγκεκριμένες αποφάσεις σχετικά με το αν θα επιστρέψουμε ή όχι στη Formula 1. Αλλά από την άποψη της τεχνολογικής ανάπτυξης, πιστεύουμε ότι η συμμετοχή μας στη Formula 1 θα μας βοηθήσει. Οπότε βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο».

F1 - Honda

Η Honda εγκατέλειψε την F1 για να επικεντρωθεί σε εγχειρήματα ουδετερότητας άνθρακα, προκειμένου να βοηθήσει την αυτοκινητοβιομηχανία που είχε μείνει πίσω από τους αντιπάλους της σε αυτό τον τομέα. Οι κανονισμοί της F1 για το 2026 φαίνεται να είναι συμβατοί με τους στόχους της Honda, καθώς τα υβριδικά αυτοκίνητα θα λειτουργούν με 100% βιώσιμα καύσιμα και τα συστήματα ανάκτησης ενέργειας θα έχουν σημαντική αύξηση της ηλεκτρικής ισχύος.

Ο Watanabe δήλωσε: «Η Formula 1 μετατοπίζεται σε μεγάλο βαθμό προς την ηλεκτροκίνηση. Η ουδετερότητα του άνθρακα είναι ο εταιρικός μας στόχος στη Honda. Έτσι, πιστεύουμε ότι η μελλοντική κατεύθυνση της Formula 1 είναι σύμφωνη με τον στόχο μας. Για αυτό αποφασίσαμε να εγγραφούμε ως κατασκευαστής μονάδας ισχύος. Είμαστε περίεργοι για το που πηγαίνει η Formula 1, που είναι η κορυφαία αγωνιστική κατηγορία, και πως πρόκειται να φανεί αυτό με τη μεγαλύτερη ηλεκτροκίνηση που θα συμβεί; Θέλουμε να το παρακολουθήσουμε από κοντά».

Μία από τις ανησυχίες γύρω από μία πιθανή εργοστασιακή επιστροφή της Honda το 2026 είναι ότι πρέπει να ληφθεί άμεσα απόφαση, για να διασφαλιστεί ότι η ιαπνωική εταιρεία θα είναι επαρκώς προετοιμασμένη. Πολλοί από τους τεχνικούς του τμήματος μονάδων ισχύος έχουν μεταφερθεί σε εγχειρήματα μηδενικών εκπομπών ρύπων και ορισμένες αρμοδιότητες έχουν μεταφερθεί στη Red Bull Powertrains, συμπεριλαμβανομένων των εγκαταστάσεων συναρμολόγησης μπαταριών που είχε η Honda στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ τους για τη χρονική περίοδο 2022-2025.

Σε ερώτηση αν η Honda θα χρειαστεί να αυξήσει τους πόρους για την F1, ο επικεφαλής του προγράμματος F1 της Honda, Tetsushi Kakuda, άφησε να εννοηθεί ότι η Sakura είναι εξοπλισμένη μόνο για να αντιμετωπίσει τις ανάγκες της τρέχουσας συμφωνίας της Red Bull: «Έχουμε μετατοπίσει πόρους, αλλά για να λειτουργήσουν οι μονάδες ισχύος για τη Red Bull έχουμε το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό στη Sakura, υπό την προϋπόθεση ότι δεν χρειάζεται να πραγματοποιούμε εξελίξεις κάθε χρόνο. Έτσι, αν υπάρξει κάποια τεχνική εξέλιξη, θα την αναλάβει η τρέχουσα ομάδα».

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!