F1: O Peter Sauber επιβεβαιώνει την έξοδο του Frederic Vasseur

Παρότι δεν υπάρχει ακόμα επίσημη ανακοίνωση, ο Frederic Vasseur θεωρείται ο επικρατέστερος υποψήφιος για την αντικατάσταση του Mattia Binotto ως επικεφαλής της ομάδας της Ferrari στη Formula 1.

F1: O Peter Sauber επιβεβαιώνει την έξοδο του Frederic Vasseur

Παρότι δεν υπάρχει ακόμα επίσημη ανακοίνωση, ο Frederic Vasseur θεωρείται ο επικρατέστερος υποψήφιος για την αντικατάσταση του Mattia Binotto ως επικεφαλής της ομάδας της Ferrari στη Formula 1.

O 54χρονος Γάλλος Frederic Vasseur, επικεφαλής μέχρι τώρα της ομάδας της Sauber, που αγωνίζεται με την ονομασία Alfa Romeo, παρουσιάζεται ως ο επικρατέστερος υποψήφιος για να αντικαταστήσει τον απερχόμενο επικεφαλής της ομάδας της Ferrari στη Formula 1, Mattia Binotto. Μάλιστα, φήμες στον ελβετικό Τύπο θέλουν τον Vasseur να έχει ήδη αγοράσει οικία στην Ιταλία, κοντά στο Maranello.

Ο Vasseur πέρασε περισσότερο από μία δεκαετία ως συνέταιρος του Nicolas Todt (μάνατζερ του Charles Leclerc) στην ομάδα της ART, που έχει κατακτήσει πολλαπλούς τίτλους στη Formula 2, πριν ξεκινήσει την πορεία του στην F1, με την ομάδα της Renault το 2016. Ωστόσο, η θητεία του στη γαλλική ομάδα διήρκεσε μόλις μία σεζόν, αφού δεν ήταν ευχαριστημένος με το βαθμό ελευθερίας που είχε στη λήψη αποφάσεων.

Στα μέσα Ιουλίου του 2017, ο Vasseur αντικατέστησε την Monisha Kaltenborn στη διοίκηση της Sauber. O ιδρυτής της ελβετικής ομάδας, ο 79χρονος σήμερα Peter Sauber, σε ερώτηση αν του προκάλεσε έκπληξη το γεγονός ότι η Ferrari προσέγγισε τον Vasseur απάντησε: «Και ναι και όχι. Αν έχεις μια προσφορά από τη Ferrari, πρέπει να πας! Αλλά αν γνωρίζεις την ιστορία της Ferrari, πίσω στον ιδρυτή της εταιρείας Enzo, τότε ξέρεις ότι οι επικεφαλής των ομάδων έχουν συνήθως σύντομη ζωή. Με εξαίρεση τον Jean Todt, ο οποίος διοίκησε εκεί για περισσότερα από δώδεκα χρόνια».

Ο Vasseur έχει συνεργαστεί με τον Leclerc στη Formula 2, αλλά και στην F1, στην πρώτη σεζόν του Μονεγάσκου, το 2018 με τη Sauber. O Leclerc δήλωσε: «Η Ferrari είναι μια πολύ διαφορετική ομάδα από οποιαδήποτε άλλη. Μπορώ να σχολιάσω μόνο την εμπειρία μου με τον Fred, η οποία προφανώς ήταν καλή. Έχω συνεργαστεί ήδη με τον Fred από τις μικρές κατηγορίες, όπου πίστεψε σε μένα και είχαμε πάντα καλή σχέση».

«Αλλά πέρα από αυτό, προφανώς αυτό δεν θα πρέπει να επηρεάσει καμία από τις άλλες αποφάσεις. Ήταν πάντα πολύ ευθύς, πολύ ειλικρινής και αυτό είναι κάτι που μου άρεσε με τον Fred. Αν θα είναι αυτός ή όχι, δεν ξέρω και θα το δούμε ελπίζω μέσα στους επόμενους μήνες. Προφανώς και δεν είναι δική μου απόφαση, ο John (Elkann, πρόεδρος της Ferrari) και ο Benedetto (Vigna, CEO του Cavallino Rampante) θα πάρουν την απόφαση».

Όσον αφορά τα δρώμενα στο στρατόπεδο του Maranello αυτή τη στιγμή, αλλά και την παραίτηση του Mattia Binotto, ο Leclerc δήλωσε: «Απλά προσπαθούμε να επικεντρωθούμε στη δουλειά μας, στον προσομοιωτή με την ομάδα, προκειμένου να έχουμε το καλύτερο δυνατό μονοθέσιο για την επόμενη χρονιά. Ο Mattia μου τηλεφώνησε για να μου ανακοινώσει ότι θα σταματήσει. Σέβομαι την απόφασή του και μπορώ μόνο να τον ευχαριστήσω».

«Προφανώς πίστεψε σε μένα από την αρχή. Μου επέκτεινε την παραμονή μου με ένα μακροπρόθεσμο συμβόλαιο. Και πριν γίνει επικεφαλής της ομάδας, ήταν επίσης μέσα στη Scuderia για πολλά χρόνια και συνέβαλε στην επιτυχία που είχε η ομάδα τις τελευταίες σεζόν. Οπότε, του εύχομαι τα καλύτερα και προφανώς τώρα εναπόκειται σε εμάς να επικεντρωθούμε στο μέλλον, να προσπαθήσουμε να κάνουμε τις σωστές επιλογές ώστε να αποτελούμε λίγο μεγαλύτερη πρόκληση για τη Red Bull του χρόνου».

Ο Leclerc πιστεύει ότι αν η αλλαγή επικεφαλής πραγματοποιηθεί ομαλά δεν θα είναι αποδιοργανωτική -λόγω αλλαγής προσέγγισης- για τη Ferrari την επόμενη σεζόν: «Για να είμαι ειλικρινής, δεν ξέρω, γιατί από τη δική μου εμπειρία, δεν είχα ποτέ αλλαγή επικεφαλής όταν αγωνιζόμουν για την ίδια ομάδα».

F1 - Charles Leclerc (Ferrari), GP Άμπου Ντάμπι 2022

«Πιθανώς θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να εξοικειωθεί ο επικεφαλής με το σύστημα και με τη Ferrari, επειδή προφανώς πρόκειται για μια τεράστια ομάδα. Αλλά πιστεύω ότι αν γίνει με τον σωστό τρόπο, δεν νομίζω ότι θα υποφέρουμε από κάτι τέτοιο στην πίστα. Οπότε είμαι αρκετά σίγουρος ότι θα είναι μια ομαλή μετάβαση».

Επίσης δεν είναι γνωστό ακόμα ποιος θα αντικαταστήσει τον Vasseur στην Alfa Romeo, εφόσον ο Γάλλος κατευθυνθεί προς το Maranello. O Peter Sauber δήλωσε: «Χαίρομαι που δεν χρειάζεται να ασχοληθώ με αυτό». Ο Ελβετός εκτιμά ότι η Audi, που έχει ήδη ανακοινώσει ότι η Sauber θα είναι η εργοστασιακή της ομάδα από το 2026 και αναμένεται να αγοράσει το 75% αυτής εντός των επόμενων τριών ετών, «λογικά θα μπορούσε ήδη να έχει μια επιρροή» στην εκλογή του αντικαταστάτη του Vasseur.

O μάνατζερ της ομάδας του Hinwil, o 57χρονος Beat Zehnder, που εργάζεται στη Sauber από τη δεκαετία του 1980, πριν κάνει το ντεμπούτο της στη Formula 1 το 1993, δύσκολα θα πάρει τη θέση του Vasseur, διότι οι γνώσεις και η εμπειρία του θα έλειπαν από το ρόλο που καταλαμβάνει αυτή τη στιγμή.

Peter Sauber, Beat Zehnder, Frederic Vasseur

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!