F1: H Porsche αναμένεται να αγοράσει το 50% της Red Bull

Λόγω της υποχρεωτικής, σε ορισμένες χώρες, δημοσιοποίησης των εγγράφων δημόσιων αρχών, αποκαλύφθηκε ότι η Porsche θα αγοράσει το 50% του προγράμματος της Red Bull στη Formula 1.

F1: H Porsche αναμένεται να αγοράσει το 50% της Red Bull

Λόγω της υποχρεωτικής, σε ορισμένες χώρες, δημοσιοποίησης των εγγράφων δημόσιων αρχών, αποκαλύφθηκε ότι η Porsche θα αγοράσει το 50% του προγράμματος της Red Bull στη Formula 1.

Εδώ και αρκετούς μήνες, δεν αποτελεί μυστικό ότι η Porsche θα εισέλθει στη Formula 1 το 2026, σε συνεργασία με τη Red Bull. Η γερμανική μάρκα όμως θέλει η συνεργασία να πραγματοποιηθεί επί ίσοις όροις. Πλέον υπάρχει η πρώτη απόδειξη ότι το σχέδιο έχει ουσιαστικά προχωρήσει και η επίσημη ανακοίνωση αποτελεί απλά μια τυπική διαδικασία.

Αυτή την εβδομάδα, δημοσιεύθηκαν στο Μαρόκο πληροφορίες σχετικά με την έγκριση της αίτησης που υπέβαλαν από κοινού οι Porsche AG και Red Bull GmbH. Η αίτηση αυτή προβλέπει την μεταβίβαση του 50% των μετοχών του προγράμματος της Red Bull στη Formula 1 στην Porsche.

Οι Porsche και η Red Bull έπρεπε να αναφέρουν το κοινό τους σχέδιο στις αντιμονοπωλιακές αρχές και σε περίπου 20 χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η νομοθεσία στο Μαρόκο, ορίζει ότι αντίστοιχες αιτήσεις πρέπει να δημοσιεύονται μόλις εγκριθούν. Αυτό δεν θα έπρεπε να αποτελεί πρόβλημα για τις δύο εταιρείες, αφού είχαν προγραμματίσει να κάνουν την επίσημη ανακοίνωση της συνεργασίας τους στα πλαίσια του GP Αυστρίας, την έδρα της Red Bull, πριν από τρεις εβδομάδες.

Ωστόσο η επίσημη ανακοίνωση έπρεπε να αναβληθεί, διότι το Παγκόσμιο Συμβούλιο Μηχανοκίνητου Αθλητισμού της FIA δεν ενέκρινε στις 29 Ιουνίου τους κανονισμούς όσον αφορά τις μονάδες ισχύος του 2026 για τη Formula 1. Αυτό αναμένεται να συμβεί στις 2 Αυγούστου. Οι οριστικοποιημένοι κανονισμοί μονάδων ισχύος αποτελούν βασική προϋπόθεση για να ανακοινώσει επίσημα η Porsche την είσοδό της στη Formula 1.

F1 - Red Bull, GP Γαλλίας 2022

H Porsche ενημέρωσε τπ Συμβούλιο Συγκατάθεσης του Μαρόκου στις 8 Ιουλίου ότι θα συνάψει 10ετή συνεργασία με τη Red Bull. Οι όροι της συνεργασίας προβλέπουν ότι η Porsche θα αποκτήσει το 50% της Red Bull Technology, η οποία είναι η εταιρεία που προμηθεύει την ομώνυμη ομάδα τον τεχνολογικό εξοπλισμό με τον οποίο αγωνίζεται στη Formula 1. Το έγγραφο αναφέρει ότι η επίσημη ανακοίνωση θα πραγματοποιηθεί στις 4 Αυγούστου.

Αυτό επιβεβαιώνει ότι η Porsche δεν θα εισέλθει στη Formula 1 μόνο ως προμηθευτής μονάδων ισχύος, αλλά θα είναι και συνιδιοκτήτρια της ομάδας της Red Bull. Αυτό έχει το πλεονέκτημα ότι μεγάλο μέρος της μονάδας ισχύος θα μπορεί να εξελιχθεί και να κατασκευαστεί υπό την ίδια στέγη στις εγκαταστάσεις της Red Bull Powertrains στο Milton Keynes της Αγγλίας.

Η θυγατρική ομάδα της AlphaTauri κατά πάσα πιθανότητα θα χρησιμοποιεί επίσης τις μονάδες ισχύος της Porsche, αλλά η Red Bull αναμένεται να παραμείνει ιδιοκτήτρια του 100% των μετοχών της. Η δεύτερη μάρκα του ομίλου Volkswagen, της οποίας η είσοδος στη Formula 1 έχει ήδη εγκριθεί από όλους τους απαραίτητους φορείς, η Audi, δεν έχει προχωρήσει τόσο πολύ με το σχέδιό της.

Porsche

Σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού Τύπου, η Audi εξακολουθεί βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τον ιδιοκτήτη της Sauber, το Σουηδό δισεκατομμυριούχο Finn Rausing, για την αγορά του 75% των μετοχών της ομάδας. Ήδη από τις αρχές Απριλίου το διοικητικό συμβούλιο του ομίλου Volkswagen είχε δώσει το πράσινο φως για την είσοδο της Porsche και της Audi στη Formula 1 και ενέκρινε τους αντίστοιχους προϋπολογισμούς.

Αμφιβολίες εκφράστηκαν πρόσφατα επειδή ο διευθύνων σύμβουλος της Volkswagen, Herbert Diess ανακοίνωσε την παραίτησή του στις 22 Ιουλίου. Ωστόσο, ο Diess θα αντικατασταθεί την 1η Σεπτεμβρίου από τον CEO της Porsche, Oliver Blume, ο οποίος ήταν ήδη ένας από τους μεγάλους υποστηρικτές του προγράμματος Formula 1 της μάρκας της Στουτγκάρδης.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!