Δυο μήνες απώλειας του διπλώματος είναι λόγος για να μην οδηγείς στη ΛΕΑ;

Σίγουρα είναι μια αυστηρή ποινή, αλλά υπάρχει και πιο σοβαρός λόγος για να αφήνεις ελεύθερη τη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης

Δυο μήνες απώλειας του διπλώματος είναι λόγος για να μην οδηγείς στη ΛΕΑ;

Σίγουρα είναι μια αυστηρή ποινή, αλλά υπάρχει και πιο σοβαρός λόγος για να αφήνεις ελεύθερη τη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης

Γιάννης Καλογερόπουλος

Τι είναι η ΛΕΑ; Καλύτερα θα ήταν να γνωρίζουμε όλοι τι σημαίνει αλλά και τη σπουδαιότητά της. Αλλά δυστυχώς, όπως μαρτυρά κάθε μεγάλη έξοδος -και όχι μόνο- είναι αρκετοί αυτοί που δεν ξέρουν ή αγνοούν τη σημασία της.

Με αφορμή λοιπόν την πρόσφατη έξοδο, λίγες μέρες πριν, όπου η αστυνομία κατέγραψε 330 παραβάσεις της ΛΕΑ, 112 με επιτόπιους ελέγχους και 218 μέσω ηλεκτρονικών τεχνικών συσκευών, διαπιστώνουμε ότι κάποια πράγματα δεν αλλάζουν στη χώρα μας.

Γιατί δεν μπορεί να έχει θεσπιστεί από το 2007 στην Ελλάδα ως παράβαση η κίνηση στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης και ακόμα κάποια να μην το γνωρίζουν. Πιθανότατα λοιπόν αδιαφορούν. Ίσως πιστεύουν ότι ο δικός τους χρόνος είναι πολυτιμότερος από αυτών των χιλιάδων οδηγών που περιμένουν υπομονετικά και νόμιμα στη λωρίδα τους.

Δυστυχώς αυτό δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό, αλλά γενικεύεται σε μεγάλο βαθμό, σε κάθε… ευκαιρία. Η ποινή είναι αρκετά αυστηρή, αφού περιλαμβάνει επιτόπου αφαίρεση διπλώματος και άδειας κυκλοφορίας του αυτοκινήτου για δύο μήνες.

Άρα, δεν τίθεται θέμα αυστηρότητας, αλλά επιβολής. Οι παραβάτες πιθανότατα λειτουργούν πιστεύοντας ότι δεν θα τους επιβληθεί καμία ποινή. Πιστεύοντας ίσως ότι είναι πιο έξυπνοι από τους άλλους.

Αλλά δεν είναι μόνο θέμα αντικοινωνικής συμπεριφοράς, γιατί περί τέτοιας πρόκειται, αλλά συμμόρφωσης με τους κανόνες και τους νόμους που οφείλουμε όλοι να ακολουθούμε.

Στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης επιτρέπονται μόνο περιπολικά, αυτοκίνητα συντήρησης αυτοκινητοδρόμων, πυροσβεστικά και ασθενοφόρα. Αυτά τα τελευταία επιτελούν ένα σημαντικό έργο, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί κάποιος να εμποδίζει.

Αυτός είναι ο σπουδαιότερος λόγος για να αφήσουμε ελεύθερη τη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης και όχι οι βαριές ποινές. Ας μας γίνει λοιπόν συνείδηση…

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!