F1: Ο Kevin Magnussen στο cockpit της Haas

O 29χρονος Δανός οδηγός Kevin Magnussen θα επστρέψει στη Formula 1 και την ομάδα της Haas, αντικαθιστώντας τον Nikita Mazepin.

F1: Ο Kevin Magnussen στο cockpit της Haas

O 29χρονος Δανός οδηγός Kevin Magnussen θα επστρέψει στη Formula 1 και την ομάδα της Haas, αντικαθιστώντας τον Nikita Mazepin.

O Kevin Magnussen εξασφάλισε το δεύτερο cockpit της Haas και θα πλαισιώσει φέτος τον Mick Schumacher. O Δανός θα επιστρέψει στην ομάδα με την οποία αγωνίστηκε για τέσσερις σεζόν, μεταξύ 2017 και 2020, έπειτα από ένα χρόνο απουσίας από τη Formula 1. Όπως ανακοινώθηκε, ο Magnussen υπέγραψε πολυετή συμφωνία με τη Haas, η οποία την προηγούμενη εβδομάδα τερμάτισε τη συνεργασία της με τον βασικό σπόνσορά της, τη ρωσική εταιρεία Uralkali και τον Ρώσο οδηγό Nikita Mazepin.

To γεγονός ότι η Haas γνωρίζει καλά τον Magnussen σίγουρα βοήθησε τον Δανό να εξασφαλίσει το δεύτερο cockpit της. Άλλωστε, η αμερικανική ομάδα έψαχνε έναν οδηγό με περισσότερη εμπειρία, σε μια σεζόν όπου αυτή θα φανεί χρήσιμη, δεδομένων των μεγάλων αλλαγών στους τεχνικούς κανονισμούς και τα μονοθέσια. Ωστόσο, ο Magnussen είναι σχεδόν σίγουρο ότι είχε προσωπικούς σπόνσορες οι οποίοι θα καλύψουν μέρος της οικονομικής απώλειας που επέφερε στη Haas η διακοπή συνεργασίας με την Uralkali. Δύο από τους γνωστούς σπόνσορες του Magnussen είναι η εταιρεία ενδυμάτων Jack & Jones (από τη Δανία) και η σουηδική εταιρεία τεχνολογίας που δραστηριοποιείται στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, Omnicar.

Πέρυσι, ο Magnussen συμμετείχε σε αγώνες αντοχής στο Πρωτάθλημα IMSA των ΗΠΑ, αλλά και στις 24 Ώρες του Le Mans με τον πατέρα του, Jan (και αυτός πρώην οδηγός της F1) με την ομάδα High Class Racing, στην κατηγορία LMP2. Τόσο ο Jan όσο και ο Kevin Magnussen, έκαναν το ντεμπούτο τους στη Formula 1 με την ομάδα της McLaren το 1995 και το 2014, αντίστοιχα. Έπειτα από μία σεζόν (και έναν αγώνα) με τη McLaren, o υιός Magnussen αγωνίστηκε με τη Renault το 2016, πριν μεταβεί στη Haas την επόμενη χρονιά. Αυτή θα είναι η δεύτερη φορά που o Magnussen θα επιστρέψει στη Formula 1 έπειτα από ένα έτος απουσίας, καθώς για το 2015 η McLaren είχε επιλέξει να τον αντικαταστήσει με τον Fernando Alonso.

Για τη φετινή χρονιά, ο Magnussen αποτελούσε έναν από τους οδηγούς της Peugeot, η οποία θα επιστρέψει στο WEC και το Le Mans φέτος, με το Hypercar 9X8. Επίσης, είχε κλείσει συμφωνία με την ομάδα του Chip Ganassi για τους δύο πρώτους αγώνες της σεζόν στο IMSA. Ωστόσο, ήρθε σε συμφωνία με αμφότερες τις ομάδες να αποδεμευθεί από τις υποχρεώσεις του σε αυτές για να επιστρέψει στη Formula 1 και τη Haas. Ο Magnussen θα οδηγήσει το μονοθέσιο της Haas στο τριήμερο τεστ του Μπαχρέιν τις επόμενες ημέρες.

O Kevin Magnussen δήλωσε: «Προφανώς, μου προκάλεσε μεγάλη έκπληξη, αλλά επίσης ήμουν εξίσου ενθουσιασμένος όταν με κάλεσε η Haas. Έψαχνα προς μια διαφορετική κατεύθυνση όσον αφορά τις υποχρεώσεις μου για το 2022, αλλά η ευκαιρία να επιστρέψω για να αγωνιστώ στη Formula 1, και μάλιστα με μια ομάδα που γνωρίζω εξαιρετικά καλά, ήταν απλά πολύ ελκυστική. Πρέπει πραγματικά να ευχαριστήσω τόσο την Peugeot όσο και την Chip Ganassi Racing για την άμεση αποδέσμευσή μου, είναι και οι δύο σπουδαίοι οργανισμοί».

«Φυσικά, θέλω επίσης να ευχαριστήσω τον Gene Haas και τον Guenther Steiner για την ευκαιρία να συνεχίσω την καριέρα μου στη Formula 1. Ξέρω πόσο ανταγωνιστικοί είναι και οι δύο και πόσο πρόθυμοι είναι να να αγωνίζονται κάθε εβδομάδα. Απολαμβάνουμε μια σταθερή σχέση και η θετική μας συνεργασία παρέμεινε ακόμα και όταν έφυγα στο τέλος του 2020. Έχω ενημερωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο για την εξέλιξη της VF-22 και τις δυνατότητες του πακέτου. Υπάρχει δουλειά που πρέπει να γίνει, αλλά είμαι ενθουσιασμένος που θα συμμετέχω σε αυτό. Ανυπομονώ να επιστρέψω πίσω από το τιμόνι ενός μονοθεσίου της Formula 1 στο Μπαχρέιν».

Ο διευθυντής της Haas, Guenther Steiner, δήλωσε: «Είμαι στην ευχάριστη θέση να καλωσορίσω τον Kevin Magnussen πίσω στη Haas. Όταν αναζητούσαμε έναν οδηγό που θα μπορούσε να προσφέρει αξία στην ομάδα, για να μην αναφέρουμε την πλούσια εμπειρία του στη Formula 1, ο Kevin ήταν μια απλή απόφαση για εμάς. Η άμεση διαθεσιμότητα του Kevin σημαίνει ότι μπορούμε να τον αξιοποιήσουμε για τις δοκιμές πριν από τη σεζόν, μαζί με τον Mick Schumacher και τον Pietro Fittipaldi. Ο Pietro θα είναι ο πρώτος αυτή την εβδομάδα με μισή ημέρα δοκιμών την Πέμπτη -αυτή είναι μια μεγάλη ευκαιρία γι’ αυτόν- με τον Mick και τον Kevin να διεξάγουν το υπόλοιπο τεστ, πριν από το Grand Prix του Μπαχρέιν».

«Ο Kevin ήταν βασικό συστατικό στις προηγούμενες επιτυχίες μας και όχι μόνο όταν και οι δύο πετύχαμε τις καλύτερες θέσεις μας σε Πρωτάθλημα της Formula 1, το 2018. Συνέχισε να δείχνει πέρυσι ότι είναι ένας κορυφαίος οδηγός αγώνων, προσθέτοντας νίκες και βάθρα στο βιογραφικό του. Ως έμπειρη παρουσία τόσο στο γκαράζ όσο και στην αίθουσα των μηχανολόγων, θα μας προσφέρει ένα σταθερό σημείο αναφοράς για τη συνεχιζόμενη εξέλιξη της VF-22. Όλοι ανυπομονούμε να καλωσορίσουμε τον Kevin πίσω, αυτή την εβδομάδα στο Μπαχρέιν».

Η ομάδα της Haas θα αναγκαστεί να χάσει το πρωινό σκέλος της πρώτης ημέρας δοκιμών στο Sakhir, αύριο, επειδή ο εξοπλισμός της καθυστέρησε υπερβολικά, λόγω βλάβης του αεροσκάφους που θα τη μετέφερε. Πέραν των απειλών της Uralkali ότι θα ακολουθήσει τη δικαστική οδό, αν δεν της επιστραφούν τα χρήματα που έχει μεταβιβάσει για τη φετινή σεζόν, το ενδεχόμενο να λάβει νομικά μέτρα δεν απέκλεισε ούτε ο Nikita Mazepin. Τόσο ο πατέρας του, Dmitry, όσο και ο ίδιος ο υιός Mazepin, δέχθηκαν κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς συμπεριλήφθηκαν στο σχετικό κατάλογο περισσότερων από 700 επιφανών Ρώσων.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!