EΕ και Η.Π.Α. θα επενδύσουν 87 δισ. ευρώ για να αντιμετωπίσουν την έλλειψη τσιπ

Η έλλειψη σε τσιπ και επεξεργαστών έχει φέρει τεράστια προβλήματα στην αυτοκινητοβιομηχανία.

EΕ και Η.Π.Α. θα επενδύσουν 87 δισ. ευρώ για να αντιμετωπίσουν την έλλειψη τσιπ

Η έλλειψη σε τσιπ και επεξεργαστών έχει φέρει τεράστια προβλήματα στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Η πανδημία και τα lockdowns, η διατάραξη της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας αλλά και η αυξημένη ζήτηση ηλεκτρονικών και ψηφιακών προϊόντων έχει φέρει εδώ πολύ καιρό τεράστιες ελλείψεις σε τσιπ και επεξεργαστές όλων των ειδών μια και η προφορά δεν μπορεί να καλύψει την ζήτηση.

Όλα τα παραπάνω έχουν σαν συνέπεια, ελάχιστα ψηφιακά προϊόντα και μοντέλα στην αγορά, τεράστιες αυξήσεις τιμών σε προϊόντα, όπως οι κάρτες γραφικών για υπολογιστές, αλλά και σταμάτημα παραγωγής εργοστασίων στην αυτοκινητοβιομηχανία με συνεπακόλουθους μεγάλους χρόνους παραδόσεων αυτοκινήτων.

Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής τσιπ σήμερα, ειδικά των όχι και τόσο προηγμένων, γίνεται στην Κίνα, τη Νότια Κορέα και την Ταϊβάν. Είναι σχεδόν αυτονόητο ότι η κατασκευή των τσιπ σε ένα ή  και περισσότερα από τα 27 ευρωπαϊκά κράτη μέλη θα είχε ως αποτέλεσμα οφέλη όπως περισσότερη ανεξαρτησία, μικρότερους χρόνους παράδοσης και πολλά άλλα.

Η ΕΕ θα ξεκινήσει άμεσα ένα σχέδιο 42 δισεκατομμυρίων ευρώ για να ενισχύσει τη διαδικασία παραγωγής ημιαγωγών στην Ευρώπη και να μειώσει την εξάρτησή της από την Ασία και άλλες περιοχές.

Ο Τιερί Μπρετόν, επίτροπος βιομηχανίας της ΕΕ, θα ζητήσει από τους Ευρωπαίους να συμβαδίσουν τα σχέδια με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου η κυβέρνηση Μπάιντεν θα ζητήσει επίσης από το Κογκρέσο να εγκρίνει σχέδιο 52 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ενίσχυση της διαδικασίας κατασκευής τσιπ στις Η.Π.Α.

Η Βόρεια Αμερική και η Ευρώπη θέλουν να πάρουν πίσω τον έλεγχο της μεταποίησης, αν και το σχέδιο αναμένεται να διαρκέσει πολλά χρόνια λόγω της πολυπλοκότητας της συγκεκριμένης επένδυσης και υλοποίησης.

 

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!