Τι σημαίνουν οι ονομασίες των μοντέλων της Porsche

Ακόμα και οι πιο μυημένοι, ακόμα και οι μεγαλύτεροι θαυμαστές της μάρκας, σίγουρα μπερδεύονται από τα μεγάλα και μερικές φορές διπλά ονόματα των μοντέλων της Porsche.

Τι σημαίνουν οι ονομασίες των μοντέλων της Porsche

Ακόμα και οι πιο μυημένοι, ακόμα και οι μεγαλύτεροι θαυμαστές της μάρκας, σίγουρα μπερδεύονται από τα μεγάλα και μερικές φορές διπλά ονόματα των μοντέλων της Porsche.

Μερικά όνειρα έχουν μεγάλα ονόματα. Ένα παράδειγμα είναι η Porsche 356 A 1500 GS Carrera του 1955, η οποία είναι υπεύθυνη για πολλά χαμόγελα στα πρόσωπα των φανατικών της μάρκας σε όλο τον κόσμο.

Tο όνομα της είναι σωστός σιδηρόδρομος, αλλά έχει μια λογική εξήγηση. Προέρχεται από την Porsche 356 και ήταν μέρος της εξελιγμένης σειράς A. Είχε χωρητικότητα κινητήρα 1.500 κ.εκ. και τις προσθήκες GS (Grand Sport) και Carrera (ισπανικά το «αγωνιστικό») στο όνομα της.

Αλλά πώς μπορεί ένα αυτοκίνητο να ονομάζεται 911 και 991 ταυτόχρονα; Είναι Boxster ή 987; Ή μήπως είναι 982; Και τι σημαίνουν το 4, το S ή το Executive στα σύγχρονα μοντέλα;

Για να κατανοήσουμε τον κώδικα πρέπει να επιστρέψουμε στο 1931. Κάθε παραγγελία του τότε νεοϊδρυθέντος γραφείου μηχανικού σχεδιασμού του Ferdinand Porsche έπαιρνε έναν αύξοντα αριθμό, μια εσωτερική ονομασία τύπου. Οι αριθμοί μεγάλωναν με κάθε νέα παραγγελία, με κάθε νέο κινητήρα, με κάθε σχέδιο για άξονα ή κιβώτιο ταχυτήτων.

356 A 1500 GS Carrera 1957

 

Στις 8 Ιουνίου 1948, όταν οι αριθμοί είχαν φτάσει στο 356 αποφασίστηκε η πρώτη κατασκευή ενός αυτοκινήτου μάρκας Porsche. Και ονομάστηκε Porsche 356. Έτσι γεννήθηκε μια θρυλική μάρκα, αλλά και ένα εμβληματικό μοντέλο με αξέχαστη σχεδίαση.

Οι παραγγελίες του γραφείου ήταν άφθονες, υπήρχαν κινητήρες δοκιμών, ατμοσφαιρικοί κινητήρες, τουρμπίνες, αγωνιστικά αυτοκίνητα και όλα αύξαναν με γοργό ρυθμό την αρίθμηση.

356 No. 1 Roadster 1948

 

Σε ορισμένους από τους νέους τύπους σπορ αυτοκινήτων, η Porsche χρησιμοποίησε τον εσωτερικό κωδικό ως επίσημη ονομασία, όπως συνέβη το 1953 με την Porsche 550 Spyder. Ωστόσο, ήταν ο διάδοχος της 356 που οδήγησε τη μάρκα στην κατάργηση αυτής της παράδοσης. Ενόψει πιθανής μελλοντικής συνεργασίας με τη Volkswagen, η νέα Porsche έπρεπε να είναι συμβατή με τα στοιχεία που χρησιμοποιούσαν εκεί.

Porsche 550 Spyder

 

Καθώς οι αριθμοί 900 δεν είχαν ακόμη χρησιμοποιηθεί αποφασίστηκε να χρησιμοποιηθεί το 901 για την εξακύλινδρη έκδοση και το 902 για ένα επόμενο τετρακύλινδρο αυτοκίνητο. Ωστόσο, προέκυψε ένα απροσδόκητο πρόβλημα: η Peugeot χρησιμοποιούσε τριψήφιους αριθμούς με ένα μηδέν στη μέση από το 1929 και επομένως κατείχε τα νόμιμα δικαιώματα για όλες τις παρόμοιες ακολουθίες αριθμών. Το μηδέν αντικαταστάθηκε γρήγορα από τον αριθμό 1 και το 1964 γεννήθηκε ένας θρύλος, που βαφτίστηκε επίσημα με το όνομα 911.

Porsche 914

 

Ακολούθησε η προσθήκη της 914, ενός μικρότερου, ελαφρύτερου σπορ αυτοκινήτου με κινητήρα στο κέντρο και με την πάροδο των ετών μοντέλα όπως τα 924, 928 και 944 προστέθηκαν στη σειρά και διατήρησαν τον εσωτερικό αριθμό ως επίσημη ονομασία. Εν τω μεταξύ, η πρακτική της χρήσης τριών αριθμών που αρχίζουν με το εννέα είχε καθιερωθεί παγκοσμίως ως συνώνυμο του αξιόπιστου αθλητικού χαρακτήρα της μάρκας.

Σύντομα, οι αριθμοί 900 άρχισαν να εξαντλούνται, αλλά οι η Porsche επέμεινε στο παραδοσιακό σύστημα. Εκτός από τα μοντέλα δρόμου, τα αγωνιστικά αυτοκίνητα έπρεπε επίσης να παίρνουν εσωτερικούς αριθμούς τύπου. Χρειαζόταν να βρεθεί μια λύση με το πρόβλημα της αρίθμησης και η αρχή έγινε με τη νέα 911. Το εξελιγμένο μοντέλο του 1968 πήρε την εσωτερική ονομασία «Σειρά A», το 1969, ακολούθησε η Σειρά Β και, στη συνέχεια, το 1970 η Σειρά C, μέχρι την ουσιαστικά επανασχεδιασμένη σειρά G, η οποία παρουσιάστηκε το 1973. Ωστόσο, ειδικά μοντέλα της σειράς έπαιρναν τον δικό τους αριθμό τύπου κατά καιρούς, όπως έγινε με την Type 930, που ονομάστηκε επίσημα 911 Turbo ή την Type 954, κατά κόσμον 911 SC RS.

Ο Walter Röhrl με την Porsche 911 Turbo (Type 930)

 

Το 1988 η παράδοση της 911 έσπασε με την εισαγωγή της εντελώς επανασχεδιασμένης σειράς μοντέλων 964. Ακολούθησε η 993 το 1993, στη συνέχεια η 996, η 997, μια επιστροφή στο 991 και το τρέχον μοντέλο 992. Μεταξύ των εσωτερικών κωδικών της 911, υπάρχουν κι άλλα μοντέλα, όπως η Carrera GT (εσωτερικά γνωστή ως το 980), η Boxster (εσωτερικά 986 στην πρώτη γενιά και 987 στη δεύτερη) και το Cayenne (εσωτερικά 955). Η παράδοση των τριψήφιων κωδικών τύπου διατηρείται και σήμερα, αλλά με κάποιο βαθμό δημιουργικής ελευθερίας.

Εκτός από τα επίσημα ονόματα μοντέλων, υπάρχουν και διάφορες προσθήκες που περιγράφουν τις πολλές διαφορετικές εκδόσεις μοντέλων. Για τα σύγχρονα μοντέλα αυτές είναι:

Boxster: Το όνομα δημιουργήθηκε το 1993 και προέρχεται τις λέξεις boxer (κινητήρα) και roadster.

Carrera: Προέρχεται από το Carrera Panamericana, έναν αγώνα αντοχής στον οποίο η Porsche σημείωσε μεγάλες επιτυχίες με την 550 Spyder. Αρχικά, «Carrera» ήταν το όνομα του κινητήρα τεσσάρων εκκεντροφόρων της Type 547. Αργότερα η Porsche χρησιμοποίησε αυτό το διακριτικό στις πιο ισχυρές εκδόσεις κινητήρων, όπως η 356 A 1500 GS Carreraκαι η 911 Carrera RS 2.7. Ωστόσο, η Carrera έχει σχεδόν καθιερωθεί ως συνώνυμο της σειράς 911.

E-Hybrid: Εκτός από τον κινητήρα εσωτερικής καύσης, τα μοντέλα E-Hybrid διαθέτουν έναν ηλεκτροκινητήρα που παρέχει περισσότερη ισχύ με λιγότερες εκπομπές ρύπων.

Executive: Τα μοντέλα Executive της γκάμας Panamera έχουν μακρύτερο αμάξωμα.

GTS: Σημαίνει Gran Turismo Sport και αρχικά το όνομα ανήκε σε μια αγωνιστική κατηγορία. Η 904 Carrera GTS πήρε αυτή την προσθήκη στην ονομασία της το 1963. Το 1991, η 928 GTS αναβίωσε την παράδοση. Σήμερα η προσθήκη του GTS χαρακτηρίζει τα πολύ σπορ και αποκλειστικά μοντέλα μιας σειράς της Porsche.

911 Targa 4 GTS

 

RS: RennSport, ή «racing sport» είναι ένα μοντέλο δρόμου που έχει προκύψει από ένα αγωνιστικό, αλλά η ονομασία χρησιμοποιείται και για ιδιαίτερα σπορ μοντέλα, όπως η 911 RS America.

RSR: Από το «RennSport Rennwagen», είναι μια αμιγώς αγωνιστική έκδοση και δεν προορίζεται για το δρόμο.

S: Σημαίνει «Super» ή «Sport» και είναι μια έκδοση με πιο ισχυρό κινητήρα. Συνήθως αποκαλύπτει ότι ο κινητήρας έχει βελτιώσεις σε σύγκριση με το βασικό μοντέλο.

Spyder: Το όνομα «Spyder» χρησιμοποιείται σε σπορ αυτοκίνητα με κινητήρα στο κέντρο και ανοιχτή οροφή.

Targa: Προέρχεται από τον θρυλικό αγώνα Targa Florio στη Σικελία. Η 911 Targa είναι μια έκδοση της 911 με ανοιχτή οροφή, που ξεχωρίζει από τo χαρακτηριστικό Roll Bar και το σταθερό (όχι αναδιπλούμενο), αφαιρούμενο τμήμα της οροφής.

Turbo: Αυτά τα μοντέλα διαθέτουν κινητήρα με υπερσυμπιεστή καυσαερίων, ο οποίος παράγει μεγαλύτερη ισχύ.

4 : Μοντέλα με τετρακίνηση

 

Στα παλαιότερα μοντέλα συναντάμε κι άλλες διακριτικές ονομασίες :

CS : Από το «Club Sport». Διαθέσιμη από το 1992, η έκδοση CS της 968 είχε ίδιο κινητήρα, αλλά σπορ τροποποιήσεις : δεν είχε ηλεκτρικά παράθυρα, πίσω καθίσματα και κλιματισμό. Ήταν λιγότερο άνετη, αλλά σημαντικά ελαφρύτερη και πιο γρήγορη από την κανονική 968.

GT: Σημαίνει Gran Turismo και υποδηλώνει μια πιο σπορ έκδοση του βασικού μοντέλου. Η ονομασία προέρχεται από τον μηχανοκίνητο αθλητισμό και εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1955 με την 356 A 1500 GS Carrera GT, η Porsche επέστρεψε στην ονομασία το 1989 με την 928 GT.

924 Carrera GT in 1980

 

GT-Cup: Είναι μια αγωνιστική έκδοση, κοντά στο μοντέλο παραγωγής αλλά όχι για το δρόμο.

L: Σημαίνει «Luxury», πολυτέλεια. Η τρίτη έκδοση της 911 πήρε αυτή την προσθήκη το 1967.

SC: Το 1964 παρουσιάστηκε η 356 SC (Super C) που σηματοδότησε το τέλος της σειράς. Η  911 SC (Super Carrera) παρουσιάστηκε το 1977 και αρχικά προοριζόταν επίσης να είναι το τελευταίο μοντέλο της 911, ωστόσο η σειρά συνεχίστηκε με την 911 Carrera 3.2.

Speedster : Σε αυτά τα μοντέλα το παρμπρίζ ήταν σημαντικά χαμηλότερο σε σύγκριση με το βασικό μοντέλο, γεγονός που έδινε στο αυτοκίνητο μια βελτιωμένη σιλουέτα, αλλά θυσίαζε την άνεση όσον αφορά τον εξοπλισμό.

Τ : Το «T» στην 911 T του 1967 σήμαινε «Touring» και πρακτικά ήταν μια λιγότερο ακριβή έκδοση του μοντέλου με μικρότερο κινητήρα.

 

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!