Το νέο Abarth 500e και το ταξίδι μας στο Lingotto (videos)

Το Abarth 500e είναι γεγονός και πήγαμε στην Ιταλία να παρακολουθήσουμε από κοντά την Παγκόσμια Αποκάλυψη του νέου μοντέλου, αλλά και να το… ακούσουμε!

Το νέο Abarth 500e και το ταξίδι μας στο Lingotto (videos)

Το Abarth 500e είναι γεγονός και πήγαμε στην Ιταλία να παρακολουθήσουμε από κοντά την Παγκόσμια Αποκάλυψη του νέου μοντέλου, αλλά και να το… ακούσουμε!

“Είστε τρελοί; Θα βγάλετε ηλεκτρικό Abarth;” Είναι κάποια από τα λόγια που άκουσαν όταν οι άνθρωποι της μάρκας με σήμα τον Σκορπιό έριξαν την ιδέα στο τραπέζι! Ναι, η ιδέα έγινε πραγματικότητα, αλλά τι ΠΡΕΠΕΙ να έχει ένα Abarth; Ήχο! Παράξενο; Συνεχίστε να διαβάζετε και θα καταλάβετε!

Η επίσημη αποκάλυψη του Abarth 500e είχε προγραμματιστεί να γίνει την Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2022, στις 15:00 ώρα Ελλάδας. Ταυτόχρονα, η ιταλική φίρμα ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθεί live online μετάδοση της πρεμιέρας, ωστόσο περίπου 100 άνθρωποι από ολόκληρο τον κόσμο προσκαλέστηκαν από τη Stellantis (όμιλος που περιλαμβάνει την Abarth) για να δουν από κοντά το νέο αμιγώς ηλεκτρικό Σκορπιό. Ανάμεσά τους και το MotorOne. Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή…

  • Ξεκινήσαμε από Αθήνα με προορισμό το Τορίνο και συγκεκριμένα το Lingotto, το θρυλικό εργοστάσιο της Fiat, όπου και φτάσαμε.

  • Χωρίς να χαθεί σχεδόν καθόλου χρόνος κατευθυνθήκαμε στο Casa500 και στο Cafe500 που βρίσκεται στον 4 όροφο του κτηρίου. Ουσιαστικά ανεβήκαμε στην οροφή, όπου είναι και η περίφημη Pista500. Εκεί περίμενε σκεπασμένο το Abarth 500e, ενώ συντροφιά του κρατούσαν ένα Abarth 695 και ένας “ανοιχτός” Σκορπιός.

  • Το Cafe500 είναι ανοιχτό για το κοινό και βρίσκεται 28 μέτρα ψηλά. Ο καθένας μπορεί να πάει και να απολαύσει το ρόφημά του και να παρακολουθήσει τη μοναδική θέα και διακόσμηση, η οποία έχει θέμα… τι άλλο; Fiat 500. To μουσείο Casa500 περιλαμβάνει μια μοναδική συλλογή από μέρη, αξεσουάρ και άλλα του θρυλικού πεντακόσια. Εκεί βρήκαμε την ευκαιρία να τσιμπήσουμε και τα fingerfood μας!

  • Αναφορικά με την Pista500, η ιδέα να βάλουν πίστα στην οροφή του εργοστασίου της Fiat ήταν του Giacomo Matte Trucco. Η κατασκευή ξεκίνησε το 1916 και τελείωσε το 1923 και μέχρι σήμερα θεωρείται ένα από τα εντυπωσιακότερα αρχιτεκτονικά δημιουργήματα. Η πίστα, που έχει μήκος περίπου 1,5 χιλιόμετρα είναι σχήματος οβάλ και περιλαμβάνει δύο μεγάλες στροφές με κεκλιμένη άσφαλτο. Είναι απίστευτο, ότι μπορεί ένα αυτοκίνητο να φτάσει τα 250 χλμ./ώρα εκεί πάνω. Τώρα πλέον άλλαξε εικόνα και μεταμορφώθηκε σε ένα όμορφο κρεμαστό κήπο, που 40.000 φυτά έχουν ομορφύνει την εικόνα του Lingotto.
  • Η παρουσίαση όμως του Abarth 500e δεν έγινε στην οροφή και υπάρχει λόγος γι’αυτό. Κάπου ενδιάμεσα στους ορόφους ακούστηκε ένα αγριεμένο γουργουρητό, το οποίο ολοένα και δυνάμωνε. Πλησίαζε στον χώρο της παρουσίασης. Ο Chief Executive Officer Global και Chief Marketing Officer της Stellantis, Olivier Francois έδωσε λοιπόν το πράσινο φως και κατέφθασε στη σκηνή το ολοκαίνουργιο -και θορυβώδες εάν θέλει- Abarth 500e.

  • Όλα τα φώτα έπεσαν επάνω στο Abarth 500e σε χρώμα Acid Green, ενώ από το εσωτερικό αποβιβάστηκε ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής ράλλυ, Miki Biasion (1988-1989 με Lancia Integrale) και η κόρη του Bettina.
  • Φεύγοντας όμως από εκεί, στην οροφή μας περίμενε -ξεσκέπαστο πλέον- το κίτρινο Abarth 500e, καθώς και ένα ακόμα σε μπλε απόχρωση. Να σημειώσουμε ότι τη χρωματική παλέτα θα εμπλουτίσουν ακόμα δύο αποχρώσεις, οι οποίες είναι γκρι (σκούρο και ανοιχτό) και είναι και αυτές ξεχωριστές.

Πιο γρήγορο… overall

Το νέο Abarth 500e υπόσχεται καλύτερες επιδόσεις από τη βενζινοκίνητη έκδοση 695 των 180 ίππων, ειδικότερα στις ρεπρίζ. Αυτό είναι εφικτό από την άμεση δύναμη που χαρίζει ο ηλεκτροκινητήρας απόδοσης 113,7 kW (155 ίππους) και τη ροπή των 235 Nm.

Η διαδικασία 0-100 χλμ./ώρα ολοκληρώνεται σε μόλις 7 δευτερόλεπτα, ενώ την ίδια στιγμή μπορεί και εκπέμπει μηδενικές εκπομπές ρύπων. Εφοδιάζεται με την μπαταρία των 42 kWh, όπως αυτή του Fiat 500e και φέρει το σύστημα ταχυφόρτισης ισχύος 85 kW, το οποίο επιτρέπει σε κατάλληλο δίκτυο την ανάκτηση αυτονομίας περίπου 40 χλμ. σε μόλις 5 λεπτά. Οι άνθρωποι της Abarth δεν μίλησαν καθόλου για αυτονομία, αλλά στις αρχές του χρόνου θα ανακοινωθούν περισσότερα τεχνικά χαρακτηριστικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο το μεταξόνιο όσο και τα μετατρόχια έχουν μεγαλώσει, με αποτέλεσμα να χαρίζουν καλύτερη σταθερότητα.

Τα προφίλ οδήγησης

Το νέο Abarth 500e διαθέτει τρία προγράμματα οδήγησης (ένα παραπάνω από τη συμβατική έκδοση) και είναι τα Turismo, Scorpion Street και Scorpion Track. Στην πρώτη περίπτωση η απόδοση μειώνεται στους 136 ίππους και 220 Nm ροπής, ενώ στο Scorpion Street προσφέρει τη μέγιστη ισχύ με το υψηλότερο επίπεδο ανάκτησης ενέργειας. Τέλος, το Scorpion Track, ο οδηγός έχει στη διάθεσή του ένα “ετοιμοπόλεμο” Abarth. Αναφορικά με το εσωτερικό, η σχεδίαση έχει έρθει αυτούσια από το ηλεκτρικό 500ράκι, με τις γνώριμες φυσικά σφραγίδες του Σκορπιού σε διάφορα σημεία της καμπίνας, όπως είναι στο κέντρο του τιμονιού, στα καθίσματα κ.α.

Η launch έκδοση Scorpionissima

Η αποκάλυψη του νέου Abarth 500e πραγματοποιείται με τη έκδοση λανσαρίσματος Scorpionissima, με την παραγωγή να περιορίζεται στις μόλις 1.949 μονάδες, αριθμός που αντιστοιχεί στη χρονολογία γέννησης της μάρκας. Ο εξοπλισμός του Abarth 500e Scorpionissima περιλαμβάνει εκτός των άλλων τροχούς 18 ιντσών, ηλιοροφή, φιμέ τζάμια, σπορ πεντάλ και καθίσματα με επένδυση από Alcantara. Η Scorpionissima είναι διαθέσιμη σε αμαξώματα hatchback και cabrio και στα χρώματα Acid Green και Poison Blue.

Το καλοκαίρι στην Ελλάδα

Οι προπαραγγελίες έχουν ξεκινήσει (με προτεραιότητα τους φίλους του Σκορπιού) με άγνωστη ακόμα την τιμή του μοντέλου, κάτι που θα γνωστοποιηθεί στις αρχές του χρόνου. Οι πρώτες παραδόσεις αναμένονται το καλοκαίρι του 2023.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!