Αποκαλύφθηκε το νέο ηλεκτρικό Abarth 500e

Η Abarth αλλάζει ρότα και εστιάζει στην ηλεκτροκίνηση, παρουσιάζοντας το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο της, έχοντας τα σπορ χαρακτηριστικά που συνοδεύουν όλες τις προτάσεις της.

Αποκαλύφθηκε το νέο ηλεκτρικό Abarth 500e

Η Abarth αλλάζει ρότα και εστιάζει στην ηλεκτροκίνηση, παρουσιάζοντας το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο της, έχοντας τα σπορ χαρακτηριστικά που συνοδεύουν όλες τις προτάσεις της.

Το νέο Abarth 500e είναι αμιγώς ηλεκτρικό, αποδίδει 155 ίππους και 235 Nm ροπής, προσφέροντας εκρηκτικές επιδόσεις με σπορ συμπεριφορά, έχοντας παράλληλα ήχο από μοντέλο με θερμικό κινητήρα. Αυτό είναι το μοντέλο που σηματοδοτεί τις εξελίξεις στους κόλπους της ιταλικής φίρμας, που έχει πλέον ως απόλυτη προτεραιότητα την ηλεκτροκίνηση.

Ο μοναδικός λόγος για την κατασκευή ενός ηλεκτρικού Abarth είναι η αναζήτηση της μέγιστης απόδοσης. Αυτός ο στόχος οδηγεί την Abarth εδώ και 73 χρόνια με τη μάρκα να αποτελεί από το 1949 συνώνυμο της απόδοσης και της ανταγωνιστικότητας.

Το νέο Abarth 500e είναι περισσότερο Abarth από ποτέ. Συνδυάζοντας τη δύναμη του ηλεκτρισμού με το στιλ και τον ήχο, μετατρέπει την αδρεναλίνη σε επιδόσεις. Το νέο 500e είναι το πλέον άμεσο και διασκεδαστικό Abarth 500 στην πόλη, έχοντας καλύτερες επιδόσεις και απόκριση από το Abarth 695. Ειδικότερα στην επιτάχυνση στις χαμηλές ταχύτητες (20-40 χλμ./ώρα) είναι ένα δευτερόλεπτο ταχύτερο (50%) σε σχέση με το βενζινοκίνητο μοντέλο 695 των 180 ίππων.

Αλλά και εκτός του αστικού περιβάλλοντος, το νέο Abarth 500e είναι ταχύτερο, με την επιτάχυνση 40-60 χλμ./ώρα να απαιτεί μόλις 1,5 δλ. -πολύ ταχύτερα από τη συμβατική έκδοση- που μένει πίσω κατά 15 μέτρα, φτάνοντας τα 60 χλμ./ώρα ένα δευτερόλεπτο αργότερα.

Εκρηκτικές επιδόσεις

Επιταχύνοντας από τα 60 στα 100 χλμ./ώρα, το ηλεκτρικό μοντέλο είναι επίσης ταχύτερο κατά σχεδόν 1 δλ., ενώ η συνολική του ανωτερότητα καταγράφεται και στην πίστα Misto Alfa Handling Track του κέντρου δοκιμών του Balocco, όπου το νέο Abarth 500e κερδίζει το 695 στο γύρο με περισσότερο από ένα δευτερόλεπτο διαφορά.

Παράλληλα, η αμεσότητα του ηλεκτροκινητήρα, το μακρύτερο μετατρόχιο, η βελτιωμένη σταθερότητα χάρη στα φαρδύτερα μετατρόχια και η καλύτερη κατανομή βάρους μεταξύ των αξόνων προσφέρουν κορυφαία απόκριση και επίπεδα πρόσφυσης.

Το νέο Abarth 500e εφοδιάζεται με μπαταρία 42 kWh και έναν ισχυρό ηλεκτροκινητήρα απόδοσης 113,7 kW (155 ίπποι) που εξασφαλίζει δυναμικές ρεπρίζ και επιτάχυνση από στάση έως τα πρώτα 100χλμ./ώρα σε μόλις 7 δευτερόλεπτα. Την ίδια στιγμή οι υψηλές επιδόσεις συνδυάζονται με μηδενικές εκπομπές ρύπων, αλλά και το αυθεντικό DNA της Abarth.

Το νέο αμιγώς ηλεκτρικό ιταλικό μοντέλο διαθέτει τρία προγράμματα οδήγησης που διαμορφώνουν τη λειτουργία του ανάλογα με τις ανάγκες. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν τα Turismo, Scorpion Street και Scorpion Track. Η επιλογή Turismo προσφέρει ομαλότερη επιτάχυνση, ενώ και η συνολική απόδοση περιορίζεται για χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα η ισχύς φτάνει τα 100 αντί τα 113 kW και η ροπή τα 220 αντί τα 235 Nm.

Η επιλογή Scorpion Street παράλληλα με την μέγιστη ισχύ προσφέρει και τη μέγιστη ανάκτηση ενέργειας. Στις επιλογές Turismo και Scorpion Street διαθέσιμη είναι και η λειτουργία “one-pedal” για ακόμα μεγαλύτερη άνεση και ανάκτηση ενέργειας. Τέλος το πρόγραμμα Scorpion Track όπως αφήνει να εννοηθεί το όνομα του έχει σχεδιαστεί με αποκλειστικό γνώμονα τη μέγιστη απόδοση.

Όσον αφορά τη φόρτιση, το νέο Abarth 500e έχει δυνατότητα ταχυφόρτισης ισχύος 85 kW που του επιτρέπει να ανακτήσει αυτονομία 40 χιλιομέτρων σε μόλις 5 λεπτά της ώρας, ενώ μπορεί να φτάσει μέχρι το 80% της ενέργειάς του σε 35 λεπτά της ώρας.

Ηλεκτρικό με ήχο θερμικού

Ο ήχος παίζει σημαντικό ρόλο στις σπορ κατασκευές και φυσικά στα μοντέλα της Abarth. Για το λόγο αυτό το Abarth 500e προσφέρει ηχητική εμπειρία για όσους επιθυμούν να οδηγούν ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, χωρίς όμως να αποχωριστούν το βρυχηθμό ενός σπορ αυτοκινήτου.

Κάθε φορά που ο οδηγός ενεργοποιεί το αυτοκίνητο, το σύστημα αναπαράγει έναν ήχο από ηλεκτρική κιθάρα, κάτι που ισχύει αντίστοιχα και με την ενεργοποίηση του υποχρεωτικού συστήματος AVAS (Acoustic Vehicle Alert System) μετά τα 20χλμ./ώρα.

Τέλος το νέο Abarth 500e, είναι το πρώτο και μοναδικό αυτοκίνητο πόλης με σύστημα αναπαραγωγής ήχου, για όσους δεν θέλουν να αποχωριστούν ούτε για μια στιγμή το χαρακτηριστικό βρυχηθμό του Turbo βενζινοκινητήρα της Abarth.

Το νέο Abarth 500e έρχεται με πολλά στοιχεία εξατομίκευσης για να ξεχωρίζει, αλλά και μια συλλεκτική έκδοση λανσαρίσματος. Αυτή ονομάζεται Abarth 500e Scorpionissima. Είναι περιορισμένη παραγωγής σε μόλις 1.949 αντίτυπα, που αντιστοιχεί στη χρονολογία «γέννησης» της μάρκας και περιλαμβάνει πλούσιο εξοπλισμό και είναι διαθέσιμη σε αμάξωμα hatchback αλλά και Cabrio. Στην ελληνική αγορά αναμένεται μέσα στην άνοιξη του 2023.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!