Δοκιμάζουμε το Hyundai IONIQ 6 77 kWh 325 PS AWD (+video)

Το Hyundai IONIQ 6 ενσαρκώνει τη νέα εποχή της ηλεκτροκίνησης με εντυπωσιακό αεροδυναμικό σχεδιασμό και ανάλογες εντυπώσεις, ζώντας τα δεδομένα του.

Δοκιμάζουμε το Hyundai IONIQ 6 77 kWh 325 PS AWD (+video)

Το Hyundai IONIQ 6 ενσαρκώνει τη νέα εποχή της ηλεκτροκίνησης με εντυπωσιακό αεροδυναμικό σχεδιασμό και ανάλογες εντυπώσεις, ζώντας τα δεδομένα του.

Hyundai IONIQ 6 77 kWh 325 PS AWD: Η αρχή έγινε με το IONIQ 5, ένα ξεχωριστό σχεδιαστικά Crossover από την Hyundai με τεχνολογία αιχμής, αναζωογονητική συμπεριφορά και παγκόσμια αναγνώριση.

Ένα αυτοκίνητο που αντικατοπτρίζει την καινοτομία και την σύγχρονη προσέγγιση αισθητικής των ηλεκτρικών οχημάτων φέρνοντας το εμβληματικό design του Concept 45 στους δρόμους. Η εντυπωσιακή σχεδίαση ενός concept car εν ολίγοις σε μοντέλο παραγωγής που καταφέρνει να κερδίσει τον τίτλο του World Car of the Year για το 2022 ως επιβεβαίωση της αξίας του.

Το δεύτερο αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο της οικογένειας IONIQ ανεβαίνει το σκαλοπάτι της αρίθμησης, ακολουθεί το δρόμο των εντυπώσεων, αλλά πορεύεται στο πρόσωπο μιας εντυπωσιακής φουτουριστικής μπερλίνας.

Ομοίως και αυτό έχει τις ρίζες του στο concept EV Prophecy και ένα χρόνο μετά την επιτυχία του Crossover αδερφού, το IONIQ 6 δικαιώνεται με την ίδια βράβευση. Εκεί στην Hyundai κάτι κάνουν καλά φαίνεται!

Χρονοκάψουλα  

Σεντάν 4,85 μέτρων με εκκεντρική σχεδίαση. Σίγουρα δεν είναι ό,τι πιο εύπεπτο για όλους, όμως η τολμηρή του εικόνα τραβάει ενστικτωδώς το βλέμμα και γίνεται αντικείμενο συζήτησης έως και θαυμασμού. Και τα δυο αυτοκίνητα της οικογένειας  IONIQ, εφαρμόζουν μία σχεδιαστική στρατηγική διαφοροποίησης από την υπόλοιπη γκάμα Hyundai, αλλά και από τον EV ανταγωνισμό τους που τους δίνει μια μοναδική εμφάνιση.

Και μια ταυτότητα που ξεκινάει από την σχεδίαση και ενισχύεται από το σύνολο των χαρακτηριστικών τους. Για το IONIQ 6 η προσέγγιση κλείνει περισσότερο προς την limo γειτονιά, ως ναυαρχίδα στον EV κόσμο της Hyundai, αν και περισσότερο εντυπωσιάζει με την διαφορετικότητα που σερβίρει την τεχνολογία του και λιγότερο με υποσχέσεις περί αριστοκρατικών ανέσεων, που έτσι κι αλλιώς προσφέρει.

Ένας κορυφαίος συντελεστής οπισθέλκουσας (Cd:0,21) είναι προϊόν μιας ντελικάτης αεροδυναμικής σχεδίασης. Ένα αποτέλεσμα υποβοηθούμενο από απλές αλλά ελκυστικές καμπύλες και μία σειρά χαρακτηριστικών όπως: το χαμηλό ρύγχος, το μακρύ τόξο της οροφής, οι ενεργοί πρόσθιοι αεραγωγοί, το μειωμένο διάκενο μεταξύ τροχού και θόλου, οι pop-up χειρολαβές, το πλήρες κάλυμμα κάτω από το αμάξωμα, οι ειδικά σχεδιασμένοι διαχύτες, η ελλειπτική αεροτομή και οι διαχωριστικές «παγίδες» και στις δύο πλευρές του πίσω προφυλακτήρα.

Γενικά θα λέγαμε ότι θυμίζει σταγόνα και αντλεί έμπνευση από τα streamliner προπολεμικά μοντέλα που έκαναν χρήση αεροναυπηγικής της εποχής τους, σερβίροντας ένα πετυχημένο αποτέλεσμα ρετροφουτουρισμού. Σημαντική λεπτομέρεια που δημιουργεί σχόλια και η ducktail πίσω αεροτομή, με την οπτική της ουράς να θυμίζει Porsche 911 και όσο και να θες να δεις αντικειμενικά την ξεχωριστή του εικόνα πίσω, είναι ενστικτώδης η ταύτιση.

Το IONIQ 6 ενσωματώνει πάνω από 700 παραμετρικά pixels τα οποία τα συναντάς σε διάφορα σημεία, όπως στους προβολείς, στα πίσω συνδυαστικά φώτα, στους πρόσθιους κάτω αισθητήρες, στο περίγραμμα αεραγωγών και στις ενδείξεις της κεντρικής κονσόλας, ενισχύουν την ταυτότητα της υπογραφής IONIQ.

Η είσοδος στο εσωτερικό ακολουθεί τις εντυπώσεις! Ένα ευρύχωρο, φωτεινό και ειδικά σχεδιασμένο περιβάλλον ώστε να χρησιμεύσει ως τόπος χαλάρωσης χαρακτηρίζει το σαλόνι του IONIQ 6.

Ο διζωνικός ατμοσφαιρικός φωτισμός επιτρέπει στον οδηγό να προσαρμόσει την εμφάνιση και την αίσθηση της καμπίνας επιλέγοντας από ένα φάσμα 64 χρωμάτων και 6 προεπιλεγμένων θεμάτων μέσω του Dual Color Ambient Lighting. Για παράδειγμα ο διαδραστικός φωτισμός αλλάζει τη φωτεινότητα του εσωτερικού βάσει της επιτάχυνσης (από 10% στα 30 χλμ./ώρα έως 100% στα 100 χλμ./ώρα).

Η φουτουριστική ατμόσφαιρα της καμπίνας με τους ανοιχτόχρωμους τόνους περιλαμβάνει δύο οθόνες των 12,3 ιντσών, μια για τα όργανα και μια για πλοήγηση και ψυχαγωγία. Η αιωρούμενη κεντρική κονσόλα, πέρα από πρακτικότητα και προσφορά χωροταξικών λύσεων, μπορεί να μέσω επαγωγικής φόρτισης να τροφοδοτήσει κινητό, ακομα και φορητό υπολογιστή.

Εξυπακούεται ότι το IONIQ 6 είναι το πρώτο Hyundai που προσφέρει τη δυνατότητα ασύρματης ενημέρωσης λογισμικού Over the Air (OTA) Software Update, επιτρέποντας στον κάτοχο να αναβαθμίσει χωρίς κόπο και σπατάλη χρόνου τα συστήματα (σύστημα κίνησης, αυτόνομη οδήγηση, μπαταρία κ.α.).

Στις premium παροχές του φυσικά και οι 360o κάμερες, αλλά και η κορυφαία άνεση με καθίσματα οδηγού και συνοδηγού ευρείας ανάκλησης σε οριζόντια θέση χαλάρωσης. Το αναζωογονητικό διάλειμμα κατά τη διάρκεια της φόρτισης, γίνεται απλά πατώντας ένα πλήκτρο.

Τα υλικά της καμπίνας προέρχονται κατά πλειονότητα από ανακύκλωση και στην δεύτερη ζωή τους έχουν υποστεί την ανάλογη κατεργασία για ένα φινετσάτο ποιοτικό αποτέλεσμα. Ομοίως προσεγμένος και ο εξοπλισμός που προσφέρει κάθε επίκαιρη σύγχρονη παροχή ώστε να συνάδει με την μοναδικότητα που πρεσβεύει ένα IONIQ.

Το εσωτερικό του IONIQ 6 αναπτύχθηκε παράλληλα με το εξωτερικό σύμφωνα με τις αρχές της ανθρωποκεντρικής σχεδίασης. Μέσα από αυτή την αντισυμβατική σχεδιαστική προσέγγιση επιμήκυνσης, οι σχεδιαστές πέτυχαν ένα μοναδικό συνδυασμό αεροδυναμικής σχεδίασης και μέγιστης ευρυχωρίας εκμεταλλευόμενοι με τον καλύτερο τρόπο τα 4.855 χιλ. του μήκους και τα 2.950 χιλ. του μεταξονίου.

Δημιουργήθηκε ένα σχήμα καμπίνας που αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής των επιβατών, με την αίσθηση λιμουζίνας να μην απέχει από την πραγματικότητα.

Το επίπεδο πάτωμα και το τεράστιο μεταξόνιο συμβάλλουν στην ευρυχωρία κάτι που επιβεβαιώνεις σε όποιο σημείο και αν βρεθείς στο εσωτερικό του, ενώ η κουπέ κατάληξη της οροφής δεν επηρεάζει την άριστη χωροταξική δουλειά των σχεδιαστών. Είναι σαφές βέβαια ότι προτεραιότητα στους χώρους έχει η καμπίνα και έπεται ο χώρος αποσκευών κάτι που αντιλαμβάνεσαι από τα 401 διαθέσιμα λίτρα αλλά και από το στενό άνοιγμα εκεί πίσω.

Ηλεκτρικά απολαυστικό

Το IONIQ 6 χρησιμοποιεί την ηλεκτρική αρθρωτή πλατφόρμα E-GMP, που σημαίνει μεταξύ άλλων ότι το ηλεκτρικό σύστημα είναι αρχιτεκτονικής 800V. Αυτό του δίνει τη δυνατότητα να συνεργαστεί με ταχυφορτιστή έως και 350 kWh και τότε μπορεί μόλις σε 18 λεπτά να φορτίσει την 77άρα μπαταρία του από το 10% έως το 80% της χωρητικότητάς της. Από την άλλη σε AC φόρτιση και wallbox 11 kWh χρειάζεται κάτι παραπάνω από 7 ώρες για μια πλήρη φόρτιση.

Το IONIQ 6 υποστηρίζει επίσης την καινοτόμο λειτουργία vehicle to load (V2L), που του επιτρέπει να τροφοδοτεί ποικίλες ηλεκτρικές συσκευές από πρίζα σούκο 230V. Η λειτουργία V2L ενεργοποιείται είτε από την εξωτερική θύρα φόρτισης, χρησιμοποιώντας μετασχηματιστή με την κατάλληλη απόληξη, είτε εσωτερικά από μια σούκο πρίζα κάτω από το πίσω κάθισμα.

Η τετρακίνητη έκδοση με τους δύο ηλεκτροκινητήρες και τη μεγάλη μπαταρία των 77,4 kWh, προσφέρει 325 ίππους και ροπή 605 Nm, ικανά για να υπερνικήσουν τα 2.150 κιλά, κάτι εφικτό σύμφωνα με την αίσθηση και τις επιδόσεις.

Μπορεί να λείπει η ηλεκτρική εκρηκτικότητα των επιταχύνσεων που μας έχει συνηθίσει ο ανταγωνισμός, όμως όλα έρχονται εξαιρετικά διαχειρήσιμα ώστε να γευτείς απόδοση και να μην νοιώσεις ότι οι συνθήκες σε ξεπερνάνε. Συν τοις άλλοις η αίσθηση που λαμβάνεις δεν είναι αποκομμένη και εδώ το IONIQ 6 έρχεται κερδισμένο απέναντι στην ηλεκτροκίνητη πιάτσα.

Τα 0-100 χλμ./ώρα έρχονται σε 5,1 δλ., η τελική ταχύτητα φτάνει τα 185 χλμ./ώρα αλλά αυτό που προσφέρει ταυτόχρονα η ναυαρχίδα της Hyundai είναι μια πρωτόγνωρη αίσθηση σιγουριάς, ησυχίας και ασφάλειας καθώς σκίζει σιωπηλά τον αέρα ταξιδεύοντας.

Η διακύμανση της κατανάλωσης παίζει με χρήση της λειτουργίας i-pedal από τις 15 kWh/100 χλμ. έως τις 22 kWh/100 χλμ. αν απελευθερωθείς προς τις επιδόσεις. Πρακτικά δηλαδή μια αυτονομία που ξεπερνά τα 500 χλμ. είναι εφικτή επιβεβαιώνοντας τον κατασκευαστή, δεδομένα όμως μπορείς να έχει τα 350 χλμ. και να κερδίζεις αρκετά παραπάνω με χρήση των προγραμμάτων ECO και Normal. Στο Sport το νοιώθεις σαν να ξυπνάει «ψυχή τε και σώματι».

Η ρύθμιση της ανάρτησης είναι αποτελεσματική και εύστοχη με αποτέλεσμα να νοιώθεις ότι οδηγείς ένα καλοζυγισμένο και ακριβές σύνολο. Η ησυχία και η κύλιση είναι μια ταξιδιωτική εμπειρία αξίας σεμιναρίου, ενώ η ακλόνητη αίσθηση επικρατεί σε κάθε ταχύτητα.

Μερίδιο επιτυχίας έχει και η έξυπνη τετρακίνηση, που προσφέρει σε πραγματικό χρόνο τη δύναμη στον τροχό που το χρειάζεται, ενώ το χαμηλό κέντρο βάρους, το ακριβές τιμόνι και τα δυνατά φρένα διαμορφώνουν ένα απολαυστικό οδηγικά σύνολο. Ευέλικτο και πρόθυμο να καλύψει τα απαιτητικά γούστα, ακόμα και αν δεν είσαι από τους fan της ηλεκτροκίνησης.

Τελικά;

Αυτή η back to back επιτυχία της Hyundai με παγκόσμιες βραβεύσεις σε IONIQ 5 και 6 δείχνει ότι ο κατασκευαστής από την Κορέα μόνο αψήφιστα δεν αντικρίζει το παρόν και ατενίζει το μέλλον. Δημιουργικότητα και τεχνολογία σε κέφια και το αποδεικνύουν με την διαφορετική προσέγγιση δυο όμοιων IONIQ κόσμων.

Το εντυπωσιακό με το IONIQ 6 είναι ότι το δημιούργημα της Hyundai τοποθετείται ξεκάθαρα απέναντι σε οτιδήποτε λαμπερά ξεχωριστό στον κόσμο της ηλεκτροκίνησης. Ανεβαίνει στην premium κλάση με την αξία του και έχει τα επιχειρήματα για να αντιμετωπίσει επί ίσοις όροις, οποιονδήποτε αντίπαλο.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΡΓΙΑΝΝΙΔΗΣ

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!